21 Haziran 2007 00:00

‘Bir arada yaşamanın olanaklarını kullanmalıyız’

Emek, barış ve demokrasi güçlerinin İzmir 1. Bölge Bağımsız Milletvekili Adayı Abdullah Levent Tüzel, Cumhuriyet Ege Bölge Bürosu’nu ziyaret etti. Ziyarette Cumhuriyet gazetesinin anti-emperyalist ve bağımsızlıkçı çizgisini...

Paylaş

Emek, barış ve demokrasi güçlerinin İzmir 1. Bölge Bağımsız Milletvekili Adayı Abdullah Levent Tüzel, Cumhuriyet Ege Bölge Bürosu’nu ziyaret etti.
Ziyarette Cumhuriyet gazetesinin anti-emperyalist ve bağımsızlıkçı çizgisini önemsediklerini belirten 1. Bölge Bağımsız Adayı Abdullah Levent Tüzel, gazetenin Türkiye’deki gelişmeleri değerlendirirken Kürt sorununa, ‘terör’ meselesine ve çetelere yaklaşımını hatalı bulduklarını söyledi. Cumhuriyet’in, emperyalistlerin Türkiye’deki müdahalelerini, içerideki bağlantılarından koparıp sadece “emperyalistlerin meselesi” veya “Amerika’nın Türkiye’ye ilişkin emelleri” gibi gördüğünü ya da öyle yansıttığını belirten Tüzel, bu yapılanmaların ve tertiplerin birbirleriyle bağlantısı olduğunu söyledi. Kendilerini milliyetçi, şeriatçı, “kuvvacı” olarak nitelendiren dernek ve oluşumların çeşitli yerlerde provokasyonlar yaptığını söyleyen Tüzel, “Kemalist, anti-emperyalist çizgi ile son dönemde yükselen milliyetçilik, bıçak sırtı bir noktada duruyor” dedi.
Son dönemde Cumhuriyet’in sürdürdüğü ‘cumhuriyet tehlikede’ kampanyasına dikkat çeken Tüzel, “Bunun yanı sıra cumhuriyet mitingleri yapıldı. Tabii mitinglere katılanlar tehlikelere karşı duruyorlardı ama bazı kesimler, buraları oya dönüştürme çabasına girdiler. Ben bu gün için Türkiye’de yakın bir tehlike olarak bir şeriat ve bölünme tehdidinin olmadığını düşünüyorum” diye konuştu.
Kürt sorunu çözülmediği sürece Türkiye’de emperyalist müdahalelerin önünü almanın, halkın kışkırtılmasının önüne geçmenin mümkün olmadığını söyleyen Tüzel, “Bu sorunu biz çözmeliyiz. Başka yerlere havale ederek çözemeyiz. Türkiye’de bir arada yaşamanın olanaklarını kullanmalıyız. Amerika’nın ve emperyalistlerin Kürt sorunu üzerinde müdahale çabaları var. Ama bunlara karşı Türkiye halkının avantajı, ülkemizdeki Kürtlerin bir arada yaşama iradesi göstermeleridir. Amerika’nın oyunlarını bozarak Türkiye’de yaşayan Kürtleri ayrılıkçılığa itmek yerine birlikteliğe kazanmalıyız” diye konuştu. “Emeğin, demokrasinin, aydınların, gençlerin olduğu kadar, barış ve kardeşlik isteyen Kürtlerin de adayıyız, İzmir’de elinde bayrağı ile Gündoğdu Meydanı’na çıkıp Amerika ve emperyalizme karşı mücadele eden insanların da temsilcisiyiz” diyen Tüzel, birbirlerine karşıymış gibi görünen CHP ve AKP’nin, halkı kutuplaşmaya sürükleyerek oy hesapları yaptıklarına dikkat çekti. İzmir’de yaşayan kent emekçisinin artık CHP’deki değişimi göreceğini kaydeden Tüzel, Emek Barış ve Demokrasi Birliği’nin geçmişteki oy potansiyelini de artıracağını ifade etti.
Cumhuriyet Gazetesi İzmir Temsilcisi Serdar Kızık ise sorunlara Tüzel’den daha farklı baktığını söyledi. Kürt sorununun küresel düzenin bir aracı olduğunu ileri süren Kızık, “Siz tehlike görmediğinizi söylediniz. Ben tam tersine hem şeriat hem de bölücülük tehlikesi görüyorum. Ama “Türkiye’deki Kürtleri ayrılıkçılığa zorlamak yerine yanımıza çekmeliyiz” düşüncenize aynen katılıyorum. Bütün Kürtleri bölücü ilan etmek kafatasçılıktır. Ben kafatasçı değilim ama ulusalcıyım” diye konuştu. (İzmir/EVRENSEL)
Abdullah Levent Tüzel Yeni Asır’ı ziyaret etti
İzmir 1. Bölge Bağımsız Milletvekili Adayı Abdullah Levent Tüzel, Ege Bölgesi’nin köklü gazetelerinden Yeni Asır’ı ziyaret ederek seçim çalışmalarına ilişkin görüş alışverişinde bulundu.
Ziyarette yaptığı konuşmada Tüzel, emeğin, demokrasinin ve barışın adayları olarak seçime girdiklerini belirterek “2002 seçimlerinde bu ittifak güçleri yine bir araya gelmişti. Ve küçümsenemeyecek oranda bir oy almıştı. Bizim diğer bağımsız adaylardan farkımız, arkamızda örgütlü güçlerin bulunması ve mevcut oy potansiyelimizdir” dedi.
Etkili bir kampanya yürüttüklerini ifade eden Tüzel, Kürt sorununun askeri yöntemlerle çözülemeyeceğini dile getirerek vatandaşların sağduyusuna seslendiklerini belirtti.
İzmir’deki kitle örgütlerinin kendilerine olan desteğinin yüksek olduğunu ifade eden Tüzel, “ÖDP’yi de birlikte hareket etmeye çağırıyoruz” dedi.
Yeni Asır Gazetesi Yazıişleri Koordinatörü Rıdvan Kaynar, geçen seçimlerde, “Aldığınız oylar İzmir’den bir ilki bu sefer başarabileceğinizi gösteriyor” diyerek, “Seçildiğinizde DTP’nin grup kurması durumunda o gruba girer misiniz” sorusunu yöneltti.
DTP’nin bölgeden çıkaracağı milletvekilleri ile grup oluşturma şansının olduğunu ifade eden Tüzel, “Bir siyasi parti olduğumuz için DTP’nin grubuna girmeyiz ama Meclis’teki o günkü ortam bir cephenin oluşumuna yol açabilir. Bütün bunlar 22 Temmuz sonrasında ele alınacak konular” dedi.
Politika Muhabiri Aşkın’ın, “Parti kimliği altında girmektense bağımsız aday olarak girmek daha zordur. Size oy veren seçmen tabanına bakıldığında ya okuryazarların en üstü ya da en alt tabaka. Oy verme esnasında yaşanacak sıkıntıyı nasıl aşacaksınız” sorusuna cevap olarak Tüzel, halk toplantılarında ve yürütülen çalışmalarda bu konuda gerekli eğitimin de yapıldığını ifade etti.
ÖNCEKİ HABER

ARASIRA

SONRAKİ HABER

Öğlen sohbeti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...