21 Haziran 2007 00:00

Ergenekon şeması artık polisin elinde

İstanbul Ümraniye’de bir gecekonduda ele geçirilen bombalarla ilgili gözaltına alınan emekli askerler tutuklanırken, çok ilginç bağlantılara da ulaşıldı. Tutuklanan sanıklardan emekli Yüzbaşı Muzaffer T’de MGK’nın gizli görüşme...

Paylaş

İstanbul Ümraniye’de bir gecekonduda ele geçirilen bombalarla ilgili gözaltına alınan emekli askerler tutuklanırken, çok ilginç bağlantılara da ulaşıldı. Tutuklanan sanıklardan emekli Yüzbaşı Muzaffer T’de MGK’nın gizli görüşme tutanakları ve Ergenekon adlı gizli örgüte ait dokümanlar bulunduğu öne sürüldü.
Ümraniye’de bir gecekonduda ele geçirilen 27 el bombası, TNT kalıpları ve fünyelere ilişkin gözaltına alınan emekli Yüzbaşı Muzaffer T. ile Mahmut Ö. “devletin gizli belgelerini ele geçirmek’’ ve “terör örgütüne üye olmak’’ suçlarından tutuklandı.
Ergenekon bilgileri
Olayla ilgili olarak daha önce cezaevine gönderilen emekli Astsubay Oktay Y. ile Muzaffer T. ve M. ֒nün bilgisayarındaki incelemeler devam ediyor. Bilgisayarlarda yapılan incelemede şifreli olduğu belirlenen çok gizli dosyalarda “Ergenekon” adlı bir yapılanmanın ince ayrıntılarının çıktığı ileri sürüldü. Bazı şifreli dosyalarda da Milli Güvenlik Kurulu’nda yapılan gizli görüşme tutanaklarının ayrıntılı dökümlerinin yer aldığı iddia edildi. İncelenen dosyalar içinde örgütün ileriye dönük siyasi hedefleri, kendi arasında aldığı siyasi kararlar ve devlet içinde nüfuz etmeleri gerektiğini düşündükleri noktaların da yazılı olduğu öne sürüldü. İddialara göre ele geçirilen dosyalarda Ergenekon yapılanmasının yeniden düzenlenmiş anayasası da bulunuyor. Ayrıca dosyalarda, Milli Güvenlik Kurulu’nda yapılan gizli görüşmelerin ayrıntılı dökümlerinin olduğu bölümlerde, bazı devlet yöneticilerinin de adı vurgulanarak “Bunlarla bu iş gitmez” diye notlar da düşüldüğü öğrenildi.
MGK yalanladı
İddialar üzerine açıklama yapan Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği, toplantı tutanaklarının ele geçirildiği yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını öne sürdü. MGK Genel Sekreterliği’nden yapılan yazılı açıklamada, MGK toplantı tutanaklarına dayandığı savunulan haberler yalanlandı.
Ünlü aile kim?
Bu arada, Muzaffer T’nin avukatı İsmail Aydın Şahin, müvekkilinin evinde ele geçirilen bir CD’de ünlü bir ailenin tatil fotoğraflarının yer aldığını söyledi. Şahin “CD’de bir ailenin tatil fotoğrafları vardı. Fotoğrafın kime ait olduğunu, niye delil gösterildiğini biz de merak ediyoruz” dedi.
Bakan istifa etmeli
Öte yandan Ankara’daki çete operasyonuna adı karışan Sedat Bucak’ın adamlarının tehdit telefonlarının polisin dinlemesine takıldığı ortaya çıktı. 450 bin YTL’lik çekinin Bucaklar tarafından elinden alındığını polise şikayet eden bir avukatı, Bucak’ın danışmanı Cengiz Türkmen telefonla şöyle tehdit etmiş: Adam 1 yıl 2 ay ceza aldı çeteden. Sen de aynı çetede adamın adını veriyorsun, vallahi seni öldürürler, her gözüne 100 kurşun sıkarlar.
Bucak’ın danışmanlığını yürüten, aynı zamanda Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda APK uzmanı olarak çalışan Cengiz Türkmen’in polise verdiği ifadede, işe gitmediğini ve Bakan Atilla Koç’un şifahi talimatı ile halen Bucak’a danışmanlık yaptığını söylediği öne sürüldü. Bakan Atilla Koç ise Türkmen’i hangi amaçla Bucak’ın danışmanı olarak görevlendirdiği konusunda şu ana kadar bir açıklama yapmadı.
Telefon kayıtları
Sedat Bucak’ın yeğeni olan zanlılardan Oğuzhan K’nın yaptığı telefon görüşmelerinde, zanlıların Sedat Bucak’tan emir aldığı yönünde bilgiler yer alıyor. Konuşmalardan birinde, Küpeli, çete üyelerinden Sevda Çamanlı’yla görüşürken, Bucak’ın takip edilmesini istediği bir alacak davası nedeniyle Eczacı N.֒nün sıkıştırılmasını istiyor.
Ankara ve Urfa’da yapılan çete operasyonunda 16 kişi gözaltına alınmış, bunlardan 3’ü tutuklanmıştı. Zanlıların üzerinden, emekli Tuğgeneral Veli Küçük zamanında verildiği öne sürülen JİTEM kimlikleri çıkmıştı. (HABER MERKEZİ)

Derin devleti de ABD ve İngilizler kurdu

Ergenekon, ABD ve İngilizler tarafından kontrgerilla örgütlenmesi olarak 1952’de kurulan Gladio’nun Türkiye’de kullandığı ad. CIA tarafından yönetilen ve finanse edilen Gladio 1956’da ABD ile işbirliği içinde, “komünist işgale” karşı gerilla savaşı için gizlice örgütlendi. Avrupa’da bu örgütlerin var olduğu ve daha sonra lağvedildiği açıklandı. Türkiye’de kontrgerilla olarak bilinen örgüt, Korgeneral Daniş Karabelen tarafından 1952 yılında Seferberlik Tetkik Kurulu adıyla kuruldu. Daha sonra bu yapı Özel Harp Dairesi adını aldı. Bu örgütün Ergenekon adını kullandığını ilk açıklayan isim Dr. Erol Mütercimler oldu. Mütercimler, bu örgütün adının Ergenekon olduğunu Memduh Ünlütürk’ten duyduğunu söyledi. David Gaula adlı bir CIA görevlisi tarafından yazılan ve Türkçe tercümesi Genelkurmay Basımevi tarafından yapılan “Ayaklanmaları Bastırma Hareketleri-Teori Pratik” başlığını taşıyan kitap “Sahra Talimatnamesi” adı altında 1965 yılında tüm askeri birliklere dağıtıldı.
ÖNCEKİ HABER

‘Nuran Uca son olsun’

SONRAKİ HABER

Cemevi davası görüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...