22 Haziran 2007 00:00

ABD keseyi daha da açıyor

ABD’nin, İsrail’e akıttığı askeri yardımları artıracağı öğrenildi. İsrail medyasında yer alan haberlere göre karar, ABD Başkanı Bush ile İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in geçen salı günü yaptığı görüşmenin hemen ardından geldi.

Paylaş

ABD’nin, İsrail’e akıttığı askeri yardımları artıracağı öğrenildi. İsrail medyasında yer alan haberlere göre karar, ABD Başkanı Bush ile İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in geçen salı günü yaptığı görüşmenin hemen ardından geldi.
Yardımın, ABD’den resmi olarak yılda 2.4 milyar dolar yardım alan İsrail’in, Filistin’deki iç çatışmaların ardından Hamas’ın kontrolü altında geçen Gazze’ye geniş çaplı bir operasyon hazırlığında olduğu haberlerinin ardından gelmesi dikkat çekti. ABD, ileri karakolu İsrail’e geçen yazki Lübnan saldırıları sırasında da para ve silah akıtmıştı.
10 yılı sağlama aldılar
Beyaz Saray açıklamasında, ABD’nin İsrail’e verdiği yardımları “10 senelik bir anlaşma” çerçevesinde artırdığı ifade edildi. ABD’li bir ekibin, önümüzdeki ay İsrail’e giderek, anlaşmaya son şeklini vereceği ifade edilirken, Bush ise “İsrail’in güvenliği ve finansal kapasitesi ile askeri niteliğinin yükseltilmesi sorumluğunu güçlü bir şekilde alıyorum” dedi.
ABD Başkanı ile İsrail Başbakanı’nın, Filistin’deki son gelişmeleri ele almak üzere Beyaz Saray’da yaptıkları toplantıda İsrail’e yönelik askeri yardımların artırılması konusunun “geniş yer tuttuğu” ifade edilirken, Bush’un, “ortaya yeni çıkan tehlikeler ile zorluklar için askeri yardımın yükseltilmesi sözü verdiği belirtildi. (DIŞ HABERLER)
Blair’e iş aranıyor

İngiltere’de baskılar üzerine 27 Haziran’da görevi bırakmaya hazırlanan Başbakan Tony Blair’in geleceğiyle ilgili spekülasyonların ardı arkası gelmiyor. Bugüne kadar “AB başkanlığı” ve “DB şefliği” için düşünüldüğü iddia edilen Blair için şimdi de ABD ile Ortadoğu Dörtlüsü’nün özel temsilciliği üzerinde görüşmeler yapıyor. BBC, iddiasını Beyaz Saray’daki bir yetkiliye dayandırırken Beyaz Saray Sözcüsü ise haberi yalanladı ve böyle bir planın olmadığını açıkladı. (DIŞ HABERLER)
Filistinliler erken seçimden yana

Filistin’de yapılan bir kamuoyu yoklamasına göre, halkın yüzde 75’i erken seçim istiyor. Filistin Araştırma Merkezi’nin araştırmasına göre, devlet başkanlığı için seçim yapılması halinde, Mahmud Abbas’a oy vereceğini söyleyenlerin oranı yüzde 49, görevden alınan Hamaslı Başbakan İsmail Haniye’ye oy vereceğini söyleyenlerin oranı ise yüzde 42.
İsrail’de cezaevinde bulunan El Fetih lideri Mervan Barguti’nin Haniye’ye karşı aday olması halinde ise Barguti, yüzde 59 oy alacak. Filistinlilerin yüzde 59’u çatışmalardan dolayı Hamas ve El Fetih’in eşit oranda suçlu olduğunu düşünüyor. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Mahmud Abbas birliği zora soktu

SONRAKİ HABER

Kürekte Türkiye Kupası mücadelesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...