22 Haziran 2007 00:00

Mahkumlar farklı, gardiyanlar farklı anlattı

Ulucanlar Cezaevi’nde söz sırası, mahkumlara ve gardiyanlara geldi. Ancak cezaevi yöneticileri önünde sunumunu yapan gardiyanlar farklı, bütün anıları tazelenen mahkumlar farklı şeyler anlattılar.

Paylaş

Ulucanlar Cezaevi’nde söz sırası, mahkumlara ve gardiyanlara geldi. Ancak cezaevi yöneticileri önünde sunumunu yapan gardiyanlar farklı, bütün anıları tazelenen mahkumlar farklı şeyler anlattılar.
Gardiyan Ramazan Danacı, 2’nci koğuşta düzenlenen bir söyleşide konuştu. Ancak Açık Cezaevi müdürlerinin de katıldığı söyleşide, “gerçek öyküler” dile getirilemedi. Danacı, “Mahkumlar, bize para verip, rüşvetle işlerini yaptıramazlardı” dedi. “Mahkumların öğretmeni olduklarını” söyleyen Danacı, “Onları eğitirdik. Öğretmenleri gibiydik” diye konuştu.
Cezaevi müdürleri ise mahkumlarla genel olarak sorun çıkmadığını ifade ettiler. Müdürlerden biri, “Elbette sıkıntılı şeyler olacaktır. Akılda kalacak şeyler de olacaktır. Ben sabah yedide işyerine geliyor, gece geç saatlerde çıkıyordum. İki gün boyunca cezaevinden çıkmadığımı hatırlarım” diye anlattı.
Mahkumlar ise antropolog Doç. Dr. Suavi Aydın’ın sözlü tarih çalışması atölyesinde konuştular. “Sıkıntı yaşamamak” için isimlerini vermeyen mahkumların çoğu adli suçlardan dolayı cezaevinde kalanlardan oluşuyordu.
Cezaevinde; parası olanların, cep telefonları taşıdığını, normalde yasak olan alanlarda yemek sofrası kurabildiklerini, oturabildiklerini anlattılar. Parası olmayanların ise zor koşullarda yaşadığını belirten mahkumlar, “Koşullarımız yok, düzeltemiyoruz’ diyorlardı. Dört tane havalandırma açsan bize yeterdi” dediler. Siyasi tutukluların direnişlerinin kendilerine de yaradığını, siyasilerin adlileri kolladığını anlatan mahkumlar, idarenin muamelesinin ise her iki kesime de aynı olduğunu, yeni çıkarılan yasaların cezaevinde hiçbir şeyi değiştirmediğini söylediler. Mahkumlar, cezaevinden çıktıktan sonra gerçek hayatta yaşadıkları sıkıntıları da dile getirerek, iş bulamamaktan, toplum içinde dışlanmaktan yakındılar.
Mahkumlar, bir hak talebiyle ilgili çoğu zaman dilekçe yazmadıklarını, zaten yazdıklarında da gardiyanlar tarafından yırtılıp atıldığını dile getirerek, hukuk sistemini de eleştirdiler.
Ziyaretçi sayısı artıyor
Cezaevine, ilk gün 400 kişi, ikinci gün 800 kişinin gezdiği belirtildi. Cezaevine, Ankara’nın değişik semtlerinden değişik gelir gruplarından ve değişik mesleklerden, hatta Ankara dışından da çok sayıda ziyaretçinin geldiği öğrenildi. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Oyacalılar taş ocağı istemiyor

SONRAKİ HABER

Bağımlı çocuklar için merkez açılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...