23 Haziran 2007 00:00

AB Zirvesi’nde somut sonuç yok

Avrupa Birliği’nin (AB) Brüksel’de önceki gün başlayan zirvesinin ilk gününde, liderler somut bir sonuç çıkaramadı. Dönem Başkanı Almanya’nın Anayasa yerine “Reform Anlaşması” önerisine İngiltere “egemenlik haklarını” gerekçe...

Paylaş

Avrupa Birliği’nin (AB) Brüksel’de önceki gün başlayan zirvesinin ilk gününde, liderler somut bir sonuç çıkaramadı. Dönem Başkanı Almanya’nın Anayasa yerine “Reform Anlaşması” önerisine İngiltere “egemenlik haklarını” gerekçe göstererek karşı çıkarken, oy dağılımı konusunda nüfus konusunu öne süren Polonya ise tarihi husumeti nedeniyle Nazi Almanyası’nca katledilen Lehler’in dahi hesaba katılmasını talep ederek şok etkisi yarattı.
İlk günün ardından basın toplantısı düzenleyen Almanya Başbakanı Angela Merkel, “Görüş alışverişi yapıldı, endişeler dillendirildi” demekle yetindi. Restleşmeler ışığında Almanya yetkilileri, zirvede başarısızlığın ihtimal dahilinde olduğunu belirtmeye başladı.
Dün de devam eden AB Zirvesi’nde, liderlerin önündeki en büyük sorun; 5 yıl önce başlatılan, ancak geçen sene Fransa ile Hollanda referandumlarında reddedilen AB Anayasa’sı projesinin yerine geçecek anlaşma metni konusundaki pazarlıklar.
Polonya, “oy hakkından taviz vermeyeceğini” vurgularken İngiltere ise “dış siyaset ve vergi gibi konularda kendi başına hareket etme serbestisinden vazgeçmeyeceğini” ifade ediyor. İtirazcı kampın son üyesi ise AB Anayasası’nı reddetmiş ülkelerden Hollanda.
Londra ve Varşova’nın itirazları
Merkel ise, “reform” öngören yeni bir metin üzerinde anlaşıp ayrıntıları, yaz aylarında toplanacak bir hükümetler arası konferansa bırakmak istiyor. Bu görüşe, anayasa metnini halkoyunda reddetmiş olan Fransa da dahil, 27 üyenin 23’ü destek veriyor.
Ancak İngiltere ve Polonya’nın başı çektiği ülkelerin itirazları aşılabilmiş değil. İngiltere Başbakanı Tony Blair, “vergi, istihdam ve sosyal güvenlik, dış politika ve yargı alanlarında kırmızı çizgileri bulunduğunu” belirterek “Bunların birkaçını değil, tamamını savunacağız” derken, geçen hafta kendisini ikna etmeye çalışan AB liderlerini peş peşe ağırlayan Polonya Başbakanı Jaroslaw Kaczynski, birliği kilitlemek gibi bir niyetleri olmadığını söylese de veto silahından halen vazgeçmiş değil.
Oy dağılımı krizi
Zirvede itiraz bakımından İngiltere’nin dahi önüne geçen Polonya, planlanan oy dağılımlarına itirazını sürdürdü. AB’ye 2004’te üye olan 10 ülkenin en büyüğü olan Polonya, “çifte çoğunluk” sistemine karşı çıkarak üyelere nüfusları oranında oy hakkı verilmesi gerektiği konusunda diretiyor. Varşova, 2000 yılındaki Nice Zirvesi’nde verilen “nüfusları oranında oy hakkı” sözünden dönüldüğünü ifade ediyor. Bu oy sistemi ile AB’de, Almanya ve Fransa etkili üyeler kategorisine katılmayı planlayan Polonya, “Ya Nice ya ölüm” olarak ifade edilen tutumunda, sadece “karekök” gibi ara formüllere sıcak bakabileceğini belirtti. Çek Cumhuriyeti, açıktan olmasa da Polonya’nın bu konudaki taleplerine destek veren tek ülke. Fransa ise öneriye şiddetle karşı çıkıyor.
İtirazcı kampın son üyesi Hollanda da AB bünyesinde alınan kararların ulusal parlamentolarca denetlenebilmesini istiyor. Bu taleplerin bir şekilde karşılanması mümkün görülüyor. Hollanda’nın genişleme için yeni kriterler getirilmesi talepleri ise metne girmemiş görünüyor. (DIŞ HABERLER)

DTÖ pazarlığı yine tıkandı

Brezilya ve Hindistan, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kapsamında ticaret kurallarına getirilecek değişiklikler konusunda AB ve ABD ile yürütülen görüşmelerden çekildi. Taraflar önceki gün, Almanya’nın Potsdam kentinde bu konudaki anlaşmazlıkları giderme hedefiyle bir araya gelmişti. Brezilya Dışişleri Bakanı Celso Amorim, görüşmelerin tıkanmasına tarım ‘teşvikleri’ ve gümrük duvarlarının indirilmesi konusunda altı yıldır süren anlaşmazlıkların yol açtığını söyledi. Hindistan Ticaret Bakanı Kamal Nath da tıkanıklığa, ABD’nin tarım teşviklerinde istenen ölçüde bir kısıntıya gitmemesini gerekçe gösterdi. Görüşmelerin başarısızlığa uğraması, DT֒nün “Doha Turu” adlı müzakerelerinin geleceğini de riske sokuyor. (DIŞ HABERLER)

Malta ve Kıbrıs Avro’ya geçiyor

Brüksel’deki AB Zirvesi’nde somut tek karar, Malta ve Kıbrıs’ın 2008 yılı başında ortak para Avro’ya geçişlerine “yeşil ışık” yakılması oldu. Malta ve Kıbrıs’ın “Avro Bölgesi”ne nihai katılımı, gelecek ayki AB Ekonomi ve Maliye Bakanları Konseyi’nde sonuçlandırılacak. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

BM’de Filistin gerilimi

SONRAKİ HABER

CIA’nın kirli çamaşırları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...