23 Haziran 2007 00:00

BM’de Filistin gerilimi

Filistin, Ürdün ve İsrail liderlerinin, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in çağrısı üzerine pazartesi günü Mısır’da bir araya gelecekleri öğrenilirken, BM’de ise Filistin konusunda uzlaşmazlıklar belirdi.

Paylaş

Filistin, Ürdün ve İsrail liderlerinin, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in çağrısı üzerine pazartesi günü Mısır’da bir araya gelecekleri öğrenilirken, BM’de ise Filistin konusunda uzlaşmazlıklar belirdi.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın atamasıyla kurulan “yeni hükümete” desteğini açıklarken, Rusya, Güney Afrika, Endonezya ve Katar, ABD’nin Güvenlik Konseyi’nin gündemine getirmeye çalıştığı “Abbas’a destek, Hamas’ı tecrit” girişimi daha tasarı haline gelemeden engellendi. İtiraz, Güvenlik Konseyi’nin Abbas’a “destek bildirisi”ni de engelledi.
Diplomatik kaynaklara göre, ABD yeni Filistin’deki OHAL hükümetine destek verilmesi, Gazze’de şiddet olaylarının kınanmasına yönelik önerisini iki gün önce BM’nin gündemine getirdi. ABD’ye Fransa ve İngiltere ile birlikte diğer AB üyeleri ve bazı Arap ülkeleri destek verdi.
Fakat girişim, Rusya, Güney Afrika, Katar ve Endonezya’nın yoğun muhalefetiyle karşılaştı. Aynı kaynaklara göre Rusya ile Güney Afrika işi, Filistin’deki OHAL hükümetinin meşruluğunu sorgulamaya kadar götürdü ve birlik hükümetinin halen olası olduğunu vurguladı. G. Afrika’nın BM Temsilcisi ise Gazze’deki durumdan dolayı ABD, İsrail ve Ortadoğu Dörtlüsü’nü sorumlu tuttu.
Bu gelişmeler üzerine Filistin’in BM Temsilcisi ise, ABD’nin girişiminin, “Filistin’in içişlerine karışmak olduğunu” söyledi.
Ardından konu ileriki bir oturuma bırakıldı.
Bu arada Ortadoğu Dörtlüsü ise Filistin gündemiyle 26 Haziran’da Kudüs’te toplanacak. (DIŞ HABERLER)

Lübnan’da operasyon ‘bitti’, silahlar susmadı!

Lübnan hükümetinin, önceki gece Filistin Mülteci Kampı Nahr El Bared’de operasyonların sona erdiğini açıklamasına rağmen, sabah saatlerinde kamp çevresinden silah sesleri geldiği öğrenildi.
Lübnan Savunma Bakanı Elias Murr önceki gece, “Lübnan ordusu Fetih El İslam militanlarını bozguna uğratmıştır. Askeri operasyon bitmiştir. Şu an olan, sadece bir askeri temizliktir” demişti. Bu açıklamaya rağmen Lübnan ordusunun mülteci kampına yönelik saldırıları dün de sürdü. Murr, bu gelişmeler üzerine ise “Kalan militanlar da teslim olana kadar kamp çevresindeki kuşatma sürecek” diye konuştu.
Arabuluculuk yapan din adamları ise hazırladıkları ateşkes planına ordunun hiç karşılık vermediğini vurgularken, Fetih El İslam’ın “şartsız bir ateşkese olumlu baktığını” bildirdi. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Afganistan’da yine sivil katliamı

SONRAKİ HABER

AB Zirvesi’nde somut sonuç yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...