23 Haziran 2007 00:00

Polis ‘yetkilerini’ kullanıyor

Polise sınırsız yetki tanıyan Polis Vazife ve Selahiyetleri Kanunu’nun yürürlüğe girmesi demokratik kitle örgütleri ve hukukçular tarafından tepkiyle karşılanırken polisin aşırı güç kullandığı haberleri de sıklaşmaya başladı.

Paylaş

Polise sınırsız yetki tanıyan Polis Vazife ve Selahiyetleri Kanunu’nun yürürlüğe girmesi demokratik kitle örgütleri ve hukukçular tarafından tepkiyle karşılanırken polisin aşırı güç kullandığı haberleri de sıklaşmaya başladı. Bu haberlere son olarak gasp iddiasıyla gözaltına alınan Mustafa Kökçe’nin Dudulu Acarlar Polis Karakolu’nda işkence sonucu yaşamını yitirdiği haberi eklendi. Çocuğunu toprağa veren acılı aile, Kökçe’nin polisin yoğun işkencesi sonucu öldüğünü iddia etti.
İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi’nde (İHD) açıklama yapan Kökçe’nin ailesi, çocuklarının 2 gün boyunca tutulduğu Acarlar Polis Karakolu’nda öldüresiye dövüldüğünü ileri sürerek, sorumluların cezalandırılmasını istedi.
Yürüyemez durumdaydı
Kökçe’nin babası Adem Kökçe, oğlunun 13 Haziran günü gözaltına alındığını belirterek, Kökçe’yi karakolda ziyaret eden dayısının oğlunun iki gözünün de morluklar olduğunu gördüğünü açıkladı. Kökçe, oğlunun iki gün boyunca karakolda bekletildiğini 15 Haziran’da oğullarının iki sivil polis ile “adliyeye çıkartılacak” denilerek götürüldüğüne dikkat çekti. Kökçe’nin öğle vaktinde karakoldan çıkarılmış olmasına kaşın adliyeye 18:30’da getirildiğini belirten baba Kökçe, “Adliyede gördüğümüzde Mustafa yürüyemez durumda idi. Çıkarıldığı mahkemede hakim durumunu görmesine rağmen hastaneye göndermek yerine hapishaneye gönderdi. Hapishaneye konduktan 1,5 saat sonra fenalaşıyor, hastaneye götürülürken de yolda yaşamını yitiriyor” diye konuştu.
Kökçe’nin eşi Sevda Kökçe de, gittiği karakolda polislerin kendisine ve Alevilere hakaret ettiğini öne sürdü. Kucağında çocuğu ile açıklamaya katılan Sevda Kökçe, eşinin katillerinin cezalandırılmasını istedi.
Polisler hakkındasuç duyurusu
Ailenin avukatlığını üstlenen Eren Keskin ise Kökçe’nin gözaltında bulunduğu tarihlerde görevli olan polisler hakkında suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı. Türkiye’de işkencenin hala sistematik bir biçimde yapıldığını vurgulayan Keskin, olayın Polis Vazife ve Selahiyetleri Kanunu’nda yapılan değişiklikle ilintili olduğunu sözlerine ekledi. (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Somalı gençler gecede buluştu

SONRAKİ HABER

Türkiye: ‘Güneş ülkesi’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa