24 Haziran 2007 00:00

Darfur için Paris toplantısı

Başta ABD, Fransa ve Çin olmak üzere birçok büyük devlet, Afrika ülkeleri ve uluslararası örgütler, Darfur krizini ele almak amacıyla pazartesi günü Paris’te bir araya geliyor.

Paylaş

Başta ABD, Fransa ve Çin olmak üzere birçok büyük devlet, Afrika ülkeleri ve uluslararası örgütler, Darfur krizini ele almak amacıyla pazartesi günü Paris’te bir araya geliyor. İlk kez yapılacak olan böylesine büyük bir toplantının, kanlı Darfur savaşına son verme çabalarına “ivme kazandıracağı” yorumları yapılıyor. Sudan hükümeti ise toplantıyı yeterli bulmuyor. Sudan’ın batı bölgesinde yaşananları “soykırım” diye nitelendiren ABD’yi temsilen Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice da Paris toplantısına katılıyor. Sudan hükümetiyse Paris toplantısını “yersiz” buldu. Aylar süren diplomatik baskılar sonunda Hartum hükümeti, Darfur’daki 7 bin kişilik Afrika kuvvetinin yerine 20 bin kişilik Afrika-BM gücünün konuşlandırılmasını 12 Haziran’da kabul etmişti. 20 kadar ülke ve uluslararası örgütün oluşturduğu yeni “Temas Grubu” eşgüdümden yoksun girişimlerden uzak duracak.
Paris toplantısına katılacak BM ve AB gibi katılımcıların önünde 4 başlık duruyor: Siyasi sürecin canlandırılması, can güvenliği ve yardım, krizin vurduğu bölgelerin yeniden inşası ve krizin bölgesel yansımaları.
200 bin can kaybı
Darfur, 2003 yılından bu yana Sudan hükümetiyle isyancı grupları karşı karşıya getiren kanlı bir iç savaşa sahne oluyor. İsyancı gruplar, doğal kaynakların hakkaniyetle paylaşılmasını ve dışlandığını düşündükleri bölgelerine daha fazla özerklik verilmesini istiyor. Uluslararası örgütlerin verilerine göre, iç savaşta en az 200 bin kişi hayatını kaybetti, en az 2 milyon kişi mülteci konumuna düştü. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

İngiliz Başsavcı:ABD ile ittifak vahim

SONRAKİ HABER

Mahmud Abbas’ın 4 aşamalı planı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...