24 Haziran 2007 00:00

İngiliz Başsavcı:ABD ile ittifak vahim

İngiltere’de Kraliyet Başsavcısı Lord Goldsmith, “ABD ile ittifak kurularak Irak’ın işgal edilmesi” nedeniyle istifa ediyor.

Paylaş

İngiltere’de Kraliyet Başsavcısı Lord Goldsmith, “ABD ile ittifak kurularak Irak’ın işgal edilmesi” nedeniyle istifa ediyor.
Başbakan Tony Blair’in 10 yıllık iktidarını bitirerek, 4 gün sonra görevden ayrılacağı zamanda gelen Lord Goldsmith’in kararı, İngiltere’nin “ABD’nin yanında Irak sorununda yer almasının ne denli vahim yankılarının olabileceğinin” göstergesi olarak yorumlanıyor.
Başsavcı Lord Goldsmith, ABD’nin Irak’ı işgalinden 13 gün önce, yani 7 Mart 2003 tarihli 13 sayfalık tezkerede, BM’nin dahi kitle imha silahı bulamadığı Irak’ın işgalinin gayri meşru olacağına ilişkin değerlendirmeye katılmış, sonradan İngiltere Başbakanı Tony Blair’in yanında yer almıştı.
Makamından istifa edeceğini duyuran Goldsmith’in istifasını önümüzdeki hafta resmileştirmesi bekleniyor.
ABD’li generalin bahar ‘umudu’
Bu arada, Irak’taki ABD ordusunun komutan yardımcısı Korgeneral Ray Odierno, Irak’taki asker sayısını önümüzdeki yıl ilkbahardan itibaren azaltmaya başlayabileceklerini söyledi.
Korgeneral Odierno, son operasyonlarda kontrol altına aldıkları bölgeleri bahardan itibaren Irak hükümet güçlerine bırakarak, ülkedeki Amerikan askerlerinin sayısını azaltabileceklerini savundu.
Odierno, devam eden operasyonlardan ötürü sonbahara kadar birlik takviyesine devam edeceklerini, her şey yolunda giderse ve Irak güçleri söz konusu bölgeleri devralabilirse, ilkbahardan itibaren birlik azaltmaya başlayabileceklerini ifade etti.
Talabani’nin Çin ziyareti
Öte yandan, Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, Çin’e resmi ziyarette bulundu. Çin Ulusal Halk Meclisi Daimi Komitesi Başkanı Vu Bangguo, Talabani ile görüşürken, “iki ülkenin birbirine temel çıkarlarını ilgilendiren konularda karşılıklı destek verdiğini, ekonomik ve ticari işbirliğini yeniden başlattığını” kaydetti.
Talabani ayrıca Çin Başbakanı Ven Ciabao ile de görüştü. Ven, Irak’ın borçlarını azaltıp mümkün olan her türlü yardımı sağlamaya hazır olduklarını kaydetti.
Talabani ise, Çin’le dostluk ve işbirliğini daha da geliştirmeye hazır olduklarını ifade etti. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Saldırı işçiyi birleştirdi

SONRAKİ HABER

Darfur için Paris toplantısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...