24 Haziran 2007 00:00

Saldırı işçiyi birleştirdi

Genel-İş Sendikası üyesi Salihli Belediyesi işçilerinin grevi sürüyor. Taşeron işçileri ve zabıtaları kullanarak grevi kırmaya çalışan CHP’li belediyenin oyunlarını boşa çıkartan, polisin ve jandarmanın saldırısına karşın mücadeleden vazgeçmeyen belediye işçilerinin haklılığını mahkeme de onayladı.

Paylaş

Genel-İş Sendikası üyesi Salihli Belediyesi işçilerinin grevi sürüyor. Taşeron işçileri ve zabıtaları kullanarak grevi kırmaya çalışan CHP’li belediyenin oyunlarını boşa çıkartan, polisin ve jandarmanın saldırısına karşın mücadeleden vazgeçmeyen belediye işçilerinin haklılığını mahkeme de onayladı.
Belediye yönetimi son olarak grevi kırmak için yargıya başvurdu. Bunun üzerine şantiye önüne gelen hakimle görüşen Genel-İş Şube Başkanı İsmail Göde ve Genel-İş Toplu Sözleşme Daire Başkanı İsmail Özhamarat, taşeron işçilerin kullanılarak grevin kırılmasına izin vermeyeceklerini dile getirdiler.
Taşeron işçilerden destek
Hakim ayrıca taşeron işçilere ve şoförlere de sendikacıların kendilerini tehdit edip etmediğini sordu. Taşeron işçiler, hiçbir tehditle karşılaşmadıklarını kendi iradeleriyle grevci işçilerin yasal haklarını çiğnememek için çalışmayacaklarını söylediler.
Belediyenin avukatı ise diğer taşeron işçilerin de tehdit edilip edilmediklerinin tespit edilmesini istedi. Sendika avukatı ise buna itiraz etti. İtirazı kabul eden hakimin, sendikanın istediği kararı vermesi ise kadrolu ve taşeron işçiler tarafından sevinçle karşılandı. Bazı işçiler gözyaşlarını tutamadı. İşçiler daha sonra “Yaşasın sınıf dayanışması”, “İş ekmek yoksa barış da yok”, “İşçiyiz haklıyız, kazanacağız”, “İşçiler burada başkan nerede” sloganlarıyla çöp şantiyesinden belediyeye, oradan da sendika binasına yürüdüler. İşçilerin yürüyüşü sırasında Salihli esnafı alkışlarla işçilere destek verdi. Sendika yöneticileri yarından itibaren tüm Salihli’deki çöpleri ilaçlayarak halkın sağlığını tehlikeye atmayacaklarını söylediler.
Bu arada Salihli Belediyesi önünde 40’a yakın taşaron işçisi, işveren temsilcileri, emniyetten 30’a yakın polis ve zabıtalarla birlikte pazaryerini süpürmek için toplandı. Başlarında İsmail Özhamarat ve İsmail Göde’nin bulunduğu grevci işçiler ise taşeron işçilere “Yaşasın işçilerin birliği”, “Yaşasın sınıf dayanışması” gibi sloganlarla seslenince, taşaron işçiler ellerindeki süpürgeleri kaldırıma fırlatıp grevci işçilerle kucaklaştılar.
29 işçi yaralanmıştı
Toplusözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamadığı için işçiler 20 Haziran’da greve çıkmıştı. Grevi kırmak isteyen CHP’li belediye yönetimi, taşeron işçilerle grevci işçileri karşı karşıya getirmeye çalışmış, bununla da yetinmeyerek, Salihli kaymakamı, polis ve jandarmayı devreye sokmuştu. Biber gazları, cop ve beyzbol sopalarıyla işçilere saldıran polis ve jandarma 29 işçiyi hastanelik etmişti. İşçiler saldırının kendilerini yıldırmadığını aksine mücadelelerinde daha kararlı olmalarını sağladığını bildirdiler. Grevci işçiler şimdi bir yandan Salihli içinde devriyeler halinde gezerek grev kırıcılara karşı önlem alırken, diğer yandan da belediyenin başta çöp şantiyesi olmak üzere tüm birimlerinde 24 saat nöbet tutuyorlar.
Saldırıya tepki
Emek Partisi (EMEP), Salihli Belediyesi işçilerine yapılan saldırıyı kınadı. EMEP Genel Başkan Yardımcısı Abdullah Varlı yaptığı açıklamada, CHP’nin seçim pusulasında “Hakkını ve emeğinin karşılığını alamayan işçimiz, memurumuz ve çalışanlarımız….”ın duyarlı bir siyaset beklediğini ve bunun adresinin CHP olduğu yazıldığını hatırlattı. CHP’li belediye yönetiminin davranışının bu ifadenin sahte olduğunu ortaya çıkardığını kaydeden Varlı, CHP, “Hakkını koruyacağını vaat ettiği işçi ve emekçileri döverek, grevlerine saldırarak mı duyarlı siyaset yapacaktır?” dedi. Salihli Belediyesi işçilerinin haklı mücadelesini selamladıklarını açıklayan Varlı, CHP’nin emek düşmanı tavrını kınadıklarını belirtti.
Gıda-İş Genel Sekreteri Seyit Aslan da yaptığı açıklama ile hakları için grevde olan işçilere yönelik saldırıyı protesto etti. İşçilerin haklarına yönelik saldırının ülkenin her yanında yaşandığına dikkat çeken Aslan, saldırılara karşı sendika ve konfederasyon ayrımı yapmaksızın ortak mücadele edilmesi çağrısında bulundu. TÜMTİS Genel Merkezi de yaptığı açıklamayla saldırıyı kınandı. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Türk Telekom’u satanı sandığa gömme zamanı

SONRAKİ HABER

İngiliz Başsavcı:ABD ile ittifak vahim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...