24 Haziran 2007 00:00

Yüksek gerilimin faturası 86 bin YTL

Yüksek gerilim hattının oluşturduğu alev topuna maruz kalan Mantaş ailesi, 86 bin YTL’lik faturayı ödeyemeyince hastanede rehin kaldı. Borcun 18 bin YTL’sini ödeyen aile, DİSK/Sine-Sen’in protestosu üzerine taburcu edildi.

Paylaş

Yüksek gerilim hattının oluşturduğu alev topuna maruz kalan Mantaş ailesi, 86 bin YTL’lik faturayı ödeyemeyince hastanede rehin kaldı. Borcun 18 bin YTL’sini ödeyen aile, DİSK/Sine-Sen’in protestosu üzerine taburcu edildi.
Mantaş ailesinin kabus dolu günleri, haziran ayı başında başladı. Oturdukları apartmanın giriş katına açılan internet kafenin elektrik kabloları, kafenin hemen üstünde oturan Mantaş ailesinin dairesinde alev topu oluşturdu. Bir film setinde işçi olarak çalışan Ömer Mantaş’ın evde olmadığı sırada meydana gelen olayda, Mantaş’ın eşi Gülşah, oğlu Burak ve annesi Resmiye’nin vücudunda ileri derecede yanıklar oluştu. Mantaş ailesinin 3 ferdi, ilk müdahalenin ardından SSK’nın anlaşmalı olduğu Özel Vatan Hastanesi’ne kaldırıldı.
Tedavi sürecinde anne Resmiye Mantaş hayatını kaybederken, oğul Burak Mantaş ise birkaç gün önce hastaneden taburcu edildi. Hastanede kalan Gülşah Mantaş ise 86 YTL’lik fatura nedeniyle taburcu edilmedi. Ömer Mantaş, borcun 18 YTL’sini öderken, kısa bir süre içinde 15 bin YTL daha verebileceğini söyledi. Ancak hastane yönetimi bu teklifi kabul etmeyerek, Gülşah Mantaş’ı hastanede tutmaya devam etti.
Olayın duyulması üzerine Ömer Mantaş’ın üyesi olduğu DİSK/Sine-Sen ve demokratik kitle örgütleri dün hastane önünde protesto eylemi yaptı.
Sine-Sen Genel Başkanı Yusuf Çetin, üyeleri olan Ömer Mantaş’ın ailesinin hastane masraflarının sosyal güvenlik kurumlarınca karşılanmasını isteyerek, ailenin acılarının bir nebze de olsa dindirilmesini istedi. Halkevleri İstanbul İl Başkanı Avukat Oya Ersoy ise Mantaş’ın sevk alarak ailesini Özel Vatan Hastanesi’ne getirdiğini, olayın adli bir durum olması nedeniyle de masrafların tamamının devlet tarafından karşılanması gerektiğini söyledi.
Eylemde yapılan diğer konuşmalarda da, rehin alma olayı AKP Hükümeti’nin yüz karası olarak nitelendirilirken, Avukat Oya Ersoy, pazartesi günü dava açacaklarını bildirdi.
Taburcu edildi
Parası olmadığı için eşini taburcu ettiremeyen Ömer Mantaş ise, İstanbul’da bulunan diğer yanık ünitelerinin enfeksiyon nedeniyle karantina altına alınması nedeniyle ailesini Özel Vatan Hastanesi’ne getirmek zorunda kaldığını anlattı. “Eğer buraya da getirmeseydim hepsini ölüme terk etmiş olacaktım” diyen Mantaş, olayın çözüme kavuşturulmasını beklediğini söyledi.
Basın açıklamasının ardından kitle örgütü temsilcileri Hastane Başhekimi Ülkü Tulgar ile görüştü. Görüşmeye katılan Yusuf Çetin, başhekimin kendilerine, “Şu an hastane sahibi hastanede olmadığı için ödenecek tutarı ne kadar indirebileceğimizi bilmiyorum. Ancak hastanızı taburcu ettirebilirsiniz” dediğini belirtti.
Daha önce imzalatılan 3 ayrı açık senedi Ömer Mantaş’a iade etmeyen hastane yönetimi, görüşmeden kısa bir süre sonra eş Gülşah Mantaş’ı taburcu etti.
Rehin alma söz konusu değil
Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz hastanenin Halkla İlişkiler Müdürü Evrim Karaca, özel hastane olmalarından kaynaklı olarak ücretlerinin yüksek olduğunu söyledi.
Rehin alma gibi bir durumun olmadığını öne süren hastane Muhasebe Müdürü Aysel Namlı ise, “Fiyatlarımızı tedavi süreci öncesinde hasta yakınlarına söyledik. Başka hastaneye gitmek istediler ancak diğerleri daha pahalı olduğu için burada kaldılar. Kalan 68 bin YTL’yi ödeyemezse taburcu edilmeyecek diye bir şey söz konusu değil. Kendilerine uygun bir ödeme planı çıkartabiliriz” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Eski savcıya hapis istemi

SONRAKİ HABER

NOT

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...