24 Haziran 2007 00:00

Meclis’in ilk sosyalist vekili; Niyazi Ağırnaslı

Ankara Barosu, 20 Haziran 1987’de vefat eden Avukat Niyazi Ağırnaslı için bir anma etkinliği düzenledi. Erdal Eren’in, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının savunmalarını üstlenen Ağırnaslı, saygıyla anıldı.

Paylaş

Ankara Barosu, 20 Haziran 1987’de vefat eden Avukat Niyazi Ağırnaslı için bir anma etkinliği düzenledi. Erdal Eren’in, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının savunmalarını üstlenen Ağırnaslı, saygıyla anıldı.
Önceki akşam düzenlenen etkinliğe Ağırnaslı’nın ailesinin yanı sıra avukatlar da katıldı. Ankara Barosu Başkanı Vedat Ahsen Coşar, Ağırnaslı’nın 1963 yılında TİP’e katıldığını ve o dönem Meclis’teki tek ve ilk TİP’li milletvekili olduğunu belirtti. Meclis’te ise Türkiye’nin düşünen pek çok insanının canını yakan eski TCK’nın 141 ve 142’nci maddelerinin iptaliyle ilgili çalışmalar yaptığını anlatan Coşar, onun dışında işçi haklarının korunması, İş ve Toplu İş Sözleşmeler yasaları gibi yasalar üzerine çalışmalar yaptığını dile getirdi. Ağırnaslı’nın önce Devrimci Hukukçular Derneği, kapatılınca da Çağdaş Hukukçular Derneği’nin başkanlığını yaptığını, İnsan Hakları Derneği’nin de kurucu üyesi olduğunu belirten Coşar, onun, egemen görüşe, statükoya, kendi adına değil başkaları adına rahatsız olduğu olumsuz her şeye baş kaldırdığını söyledi.
Hem savunma hem örgütleme
Avukat Erşen Şansal, Ağırnaslı’nın, TİP Ankara İl Başkanı iken bazen partiye yönelik saldırılara karşı nöbet tuttuğunu, bazen de harıl harıl devrimci gençlerin savunmalarını hazırladığını anlattı. Şansal, 12 Mart darbesinin ardından 60 yaşını aşmasına rağmen Ağırnaslı’nın tüm örgütlerin davalarına ayrı ayrı baktığını dile getirerek, 12 Eylül’de de 70 yaşını aşmış bir şekilde yerini koruduğunu ifade etti. Şansal, Ağırnaslı’nın TİP milletvekili iken Kavel Grevi, siyasi suçlulara af, TCK 141-142, Sendikalar Kanunu, Grev Lokavt Kanunu, seçim sistemi gibi bugün de güncelliğini koruyan konuları Meclis gündemine taşıdığını ifade etti.
Avukat Mehdi Bektaş ise “Biz onları hep 68 kuşağının öğrenci liderleri avukatı olarak gördük. O özü onlarda aradık. Bu vasıf en çok Niyazi ağabeyde vardı. Onun için onu çok severdik. Bugün, laiklik, bağımsızlık o kadar çok kullanılır oldu ki, o devrimci öz çok konuşulmuyor” dedi.
Edebiyatçı Münevver Ogan ise Ağırnaslı’nın ilk ve tek romanı olan “Elem Kaynağı” adlı kitabını yeniden derleyerek, bastıklarını belirterek, onun çok gerçekçi ve yalın bir dili olduğunu, Anadolu insanını çok güzel çözümlediğini aktardı.
Neşe Erdilek ise cerrah olan babası ile Ağırnaslı’nın beraber çalıştıklarını, yaralanan devrimci gençleri babasının tedavi ettiğini, savunmalarını Ağırnaslı’nın yaptığını anlattı. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Bağımsız adaylar konuşuyor17

SONRAKİ HABER

Ulucanlar’da ‘Beynelmilel’ gösterildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...