25 Haziran 2007 00:00

Mısır’da Abbas’a destek zirvesi

Mısır bugün, Hamas’ın Gazze Şeridi’nin kontrolünü ele almasından sonra Batı Şeria’da “yeni hükümet” kuran Filistin Devlet Başkanı ve El Fetih lideri Mahmud Abbas, İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Ürdün Kralı Abdullah ve Mısır Devlet Başkanı Hüsni Mübarek’i bir araya getirecek olan zirveye ev sahipliği yapacak.

Paylaş

Mısır bugün, Hamas’ın Gazze Şeridi’nin kontrolünü ele almasından sonra Batı Şeria’da “yeni hükümet” kuran Filistin Devlet Başkanı ve El Fetih lideri Mahmud Abbas, İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Ürdün Kralı Abdullah ve Mısır Devlet Başkanı Hüsni Mübarek’i bir araya getirecek olan zirveye ev sahipliği yapacak.
Zirvenin, “Abbas’ın Hamas’a karşı hem maddi hem de siyasi olarak desteklenmesi anlamına geldiği” yorumları yapılırken İsrail hükümeti ise, Hamas’ın Gazze Şeridi’ni ele geçirmesinin ardından Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın, Batı Şeria’da kurdurduğu Selam Feyyad başkanlığındaki OHAL hükümetini resmen tanıma kararı aldı.
Karar üzerine Hamas, “İsrail bu parayı bedava mı veriyor? Hayır. Bununla Abbas, Hamas’ı ve direnişi yok edecek” dedi.
İsrail’in ‘iyi niyeti’; bölmek!
İsrail Başbakanı bugünkü zirvenin arifesinde İsrail kabinesinden, Hamas’ın iktidara gelmesinin ardından dondurulan Filistin vergi ve fon gelirlerinin Abbas’a aktarmasını istedi.
Feyyad hükümetini resmen tanıyan kabine, vergi gelirlerinin Abbas’a verilmesini de kabul etti. Kararı “iyi niyet göstergesi” olarak savunan İsrail Başbakanı, 1 yılı aşkındır dondurulan 350 milyon doların, “Hamas’ın olmadığı Filistin hükümetine yardımcı olacağını” belirtti. İsrail hükümetinin verdiği karara göre 350 milyonluk tutarın serbest bırakılmasının yanı sıra aylık 50 milyon dolar olan vergi gelirinin yeni hükümete aktarılması da onaylandı.
Toplantıya katılmayan ve kararlara karşı çıkan, koalisyonun ortağı, ırkçı İsrail Evimiz Partisi’nin Başkanı ve Stratejik Tehditlerden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Avigdor Lieberman, “Abbas’a F-16 bile versek Hamas karşısında başarılı olması mümkün değil. Fetih’e verilen para ve aktarılan silahların, terörü güçlendirdiği ispatlanmıştır” dedi.
Kahire ikili oynuyor
Bu arada Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek ise, Hamas’ın Gazze Şeridi’nin kontrolünü ele geçirmesini bir “darbe” olarak nitelerken, Mısır İstihbarat Şefi ise Abbas tarafından görevden alınan hükümetin Hamaslı başbakanı İsmail Haniye’yle görüştü.
Hamas’ın Gazze’deki kontrolü ele geçirmesinden sonraki ilk açıklamasında, Abbas’a güvenini ve desteğini yineleyen Mübarek, “tüm kırmızı sınırların geçildiği bir çatışmayla Filistinlilerin elleriyle Filistin kanı akıtılmasından üzüntü duyduklarını” belirterek çatışmaların işgal altındaki Filistin topraklarının bölünmesine yol açabileceği uyarısında bulundu.
Filistin konusunda ikili oynayan Mübarek’in, bugün Şarm El Şeyh kentinde yapılacak toplantının ardından Hamas’a karşı Abbas’ın arkasında bir “Arap cephesi oluşturma arayışı” çerçevesinde, yarın da Suudi Arabistan Kralı Abdullah ile bir araya gelmesi bekleniyor.
İsrail ile Filistin arasında yıllardır “arabuluculuk” yapan Mısır, Filistin’deki iç çatışmalar sırasında da El Fetih ile Hamas arasında arabuluculuk rolüne de soyunmuştu.
Uzmanlar, bölge diplomasisi içerisinde son zamanlarda Suudi Arabistan’ın gerisinde kalan Mısır’ın, Abbas etrafında bir “Arap cephesi” oluşturma olasılığını da “zayıf” olarak nitelendiriyor. (DIŞ HABERLER)
Gazze’de tamirat başladı

Filistin Devlet Başkanı’nın Filistin bayrağını “ayaklar altına almakla” suçladığı Hamas, Gazze’de Filistin bayraklarını yeniden kamu kurumları ve karakollarda yükseltmeye başladı. Yağmalanan Filistin’in efsanevi lideri Yaser Arafat’ın Ensar Mahallesi’ndeki evi ve diğer bazı kamu binaları da tamir edilmeye başlandı.
Filistin Yönetimi’ne ait kamu binalarını ele geçirdikten sonra her yere Hamas bayraklarını diken İzzeddin El Kassam Tugayları, tepki üzerine kendi bayraklarını toplayıp, yerine Filistin bayraklarını koymaya başladı. Yağmalanan Yaser Arafat’ın Ensar Mahallesi’ndeki evini ve diğer bazı kamu binalarını da hızla tamire koyuldu. İç çatışmalarının son gününde, Arafat’ın evi de olaylardan nasibini almıştı. (DIŞ HABERLER)
İsrailli asker bir yıldır esir

İsrailli asker Gilad Şalit’in esir alınmasının üzerinden 1 yıl geçti. Şalit’in serbest bırakılması için İsrail ile Filistin arasında temaslar kurulmuş, Filistinli tutsakların serbest bırakılması görüşülmüş, ancak sonuç alınamamıştı.
Şalit’in (21), esir alınmasının ardından, İsrail Gazze’ye ağır bir saldırı başlatmış, kanlı operasyon sürerken, kuzey sınırında Eldad Regev (26) ve Ehud Goldwasser (31) isimli İsrail askerleri de Hizbullah militanlarınca 12 Temmuz’da esir alınmış ve İsrail, Güney Lübnan’da Hizbullah’a karşı da yaklaşık 1 ay süren bir savaşın içine girmişti. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Irak’ta yine idam kararı

SONRAKİ HABER

KONUM

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...