25 Haziran 2007 00:00

Irak’ta yine idam kararı

Irak’ta, ABD tarafından Saddam Hüseyin rejimi hakkındaki suçlamalara bakmak üzere kurulan Irak Özel Mahkemesi, “Kürtlere soykırım” suçlamasıyla ilgili görülen davada 3 idam kararı verdi.

Paylaş

Irak’ta, ABD tarafından Saddam Hüseyin rejimi hakkındaki suçlamalara bakmak üzere kurulan Irak Özel Mahkemesi, “Kürtlere soykırım” suçlamasıyla ilgili görülen davada 3 idam kararı verdi. Kürtlere yönelik “Enfal Operasyonu”yla ilgili davada aralarında Saddam’ın kuzeninin de bulunduğu 3 eski Baas yetkilisi hakkında idam cezası verdi.
ABD tarafından devrilen Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin de Enfal Davası’nın sanığıydı. Ancak Saddam hakkındaki suçlamalar, Aralık ayında Duceil Davası’nda idam sehpasına gönderilmesi nedeniyle düşmüştü. Uluslararası insan hakları grupları, işgal altında kurulan mahkemede görülen davayla ilgili usul eksiklikleri ve siyasi müdahale bulunduğu eleştirileri getiriyor.
Saddam’ın kuzenine idam
Saddam Hüseyin’in kuzeni “Kimyasal Ali” lakaplı Hasan Ali El Mecid ile diğer 5 eski yetkilinin yargılandığı Kürtlere yönelik “Enfal Operasyonu”yla ilgili davada, El Mecid ile eski Savunma Bakanı Sultan Haşim El Tayi ve eski Irak ordusu operasyonlar başkan yardımcısı Hüseyin Raşid Muhammed ölüm cezasına çarptırıldılar.
Davada, eski askeri istihbarat doğu bölgesi sorumlusu Ferhan Mutlak Salih ile eski askeri istihbarat başkanı Sabir El Duri ise, “ömür boyu hapis” cezası aldılar. Yargıç, savcılığın 14 gün önceki duruşmada serbest bırakılmasını istediği eski Musul Valisi ve Kuzey İşleri Komitesi Başkanı Tahir Tevfik El Ani’nin hakkındaki suçların da kanıt yetersizliğinden düştüğünü bildirdi.
Mahkemede yorgun görüldüğü belirtilen El Mecid, salondan çıkarken, “Allah’a Şükür” ifadesini kullandı. El Mecid, daha önceki duruşmalarda Kürt köylerinin yıkılması, köylülerin başka yere taşınması, köylerden ayrılmayı reddedenlerin öldürülmesi emrini verdiğini itiraf etmiş, ancak kimyasal silah kullanılması emrini verdiği suçlamasını reddetmişti.
El Tay ise karardan sonra da “suçsuz” olduğunu belirterek, “Yeni bir şey söylemeyeceğim, ancak sizi Allah’a havale ediyoruz. Masumum” diye konuştu. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

‘Güvenli bölgeler’ yeni göçe neden olabilir

SONRAKİ HABER

Mısır’da Abbas’a destek zirvesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...