25 Haziran 2007 00:00

Irak Meclisi’nde boykot yayılıyor

Irak’ta Sünni Arapların en büyük iki partisi, Irak Parlamentosu’nu boykot kararı aldı. Şii Sadr Hareketi de, Sünni partilerden farklı gerekçelerle Meclis’i boykot ediyor.

Paylaş

Irak’ta Sünni Arapların en büyük iki partisi, Irak Parlamentosu’nu boykot kararı aldı. Şii Sadr Hareketi de, Sünni partilerden farklı gerekçelerle Meclis’i boykot ediyor. Bu iki karar zaten zorda olan Bağdat yönetimini daha da zorlayacak. 275 üyeli parlamentoda 44 sandalyeye sahip olan Irak Uyum Cephesi’nin sözcüsü Muhannad El İssavi, AP’ye yaptığı açıklamada, “parlamentonun Sünni başkanı Mahmud El Meşhadani’nin bu görevine devam etmesini talep ettiklerini, ancak taleplerinin karşılanmadığını” belirtti.
Meclis’te 11 sandalyesi bulunan diğer Sünni partisi Ulusal Diyalog Bloku’nun da boykota katılma kararı aldığı bildirildi. Sözcü, açıklamasında, “Talebimiz kabul edilmezse parlamento oturumlarına katılmayacağız” dedi. Uyum Bloku, Şii ağırlıklı Nuri El Maliki hükümeti içerisinde de yer alıyordu.
İşgal karşıtı Şii lider Mukteda Sadr’ın lideri olduğu Sadr Hareketi üyesi 30 vekil de El Askeriye Türbesi’ne yönelik saldırının ardından Meclis’i boykot etme kararı almıştı.
ABD kayıpların önünü alamıyor
Öte yandan Irak’ta önceki gün sadece bir gün içerisinde 10 Amerikan işgal askeri öldürüldü. Iraklı direnişçilerin düzenlediği saldırılarda, sadece geçen hafta yaşamını yitiren ABD işgal askeri sayısı ise 30’a yaklaştı.
Irak işgalinin başladığı 2003 yılı Mart ayından bu yana ölen ABD askeri sayısı, AP Ajansı’nın verilerine göre 3 bin 555’e yükseldi.
Öte yandan, Bağdat çevresinde Irak işgalinin başlangıcından bu yana Irak ve ABD güçlerinin düzenlediği en büyük operasyonda son 5 günde, 90 El Kaide militanının öldürüldüğü iddia edildi.
Irak’ın güneyinde dün akşam bomba yüklü bir araçla düzenlenen saldırıda da 2 kişi öldü, 18 kişi yaralandı. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Birdal’dan Erdoğan’a: Sahi siz ne yaptınız?

SONRAKİ HABER

‘Güvenli bölgeler’ yeni göçe neden olabilir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...