25 Haziran 2007 00:00

Kıbrıs’ta işçilere çalışma izni oyunu

Kıbrıs Gazimagosa’da inşaat ve gıda sektöründe faaliyet gösteren Anfora isimli bir şirketin patronunun, sürekli kaçak işçi çalıştırmak ve tazminat vermeden işçi atmak için izlediği yol, sömürünün hangi boyutlara vardığını gözler önüne seriyor.

Paylaş

Kıbrıs Gazimagosa’da inşaat ve gıda sektöründe faaliyet gösteren Anfora isimli bir şirketin patronunun, sürekli kaçak işçi çalıştırmak ve tazminat vermeden işçi atmak için izlediği yol, sömürünün hangi boyutlara vardığını gözler önüne seriyor.
Mersin’den getirdiği işçileri kaçak olarak çalıştıran ve 2-3 ay sonra “Çalışma izninizi yenileyebilmem için giriş-çıkış yapmanız gerekiyor” diyen patronun sözleri üzerine havaalanına giden işçiler, kaçak çalıştıkları gerekçesiyle 8 bin YTL cezaya çaptırılıyorlar. İşçiler, cezayı ödemeden de Kıbrıs’a bir daha giremiyorlar. Bu nedenle şirketten alacaklarını da tahsil edemiyorlar, bıraktıkları eşyaları bile alamıyorlar. Anfora patronunun yaptıkları bununla daha sınırlı değil. Sınır dışı edilen işçiler, telefonla patronu aradıklarında ise şu yanıtı alıyorlar: “Çalışma izinlerinizi almamıştım. İşlerim kötü olduğunu için. İşler düzelince cezaları ödeyip çalışma izinlerinizi alacağım. Havalimanında tanıdığım bir polis var. Onu kullanarak Kıbrıs’a girmenizi sağlarım.”
Yaklaşık üç aydır şirket bünyesinde çalışan Adnan Narin de patronun “Çalışma iznini çıkarttım gel” sözlerine inanarak Kıbrıs’a giden ve para cezası alan işçilerden.
Yakalanınca öğrendiler
Yaklaşık üç aydır, şirket bünyesinde günde 10-12 saat çalışan Adnan Narin, patronun kendilerini “Çalışma izinlerinizi yaptım” diyerek Kıbrıs’a çağırdığını belirtti. Narin, çalışma izinlerinin olmadığını, havalimanında polislerin kendilerini yakalamaları ile öğrendiklerini kaydetti.
Narin, şirket yetkilisinin kendisinden çalışma iznini çıkarmak için pasaport numarasını istediğini ve on gün sonra, izninin çıktığını söyleyerek Kıbrıs’a çağırdığını söyledi. Şirkete bağlı markette çalıştığını belirten Narin, giriş-çıkış için gittiği havalimanında kendisine verilen 8 bin YTL’lik ceza ile şok olduğunu söyledi. Narin, “Patron çalışma iznimizi uzatabilmesi için Harun Bilici adlı bir arkadaşımla giriş-çıkış yapmamız gerektiğini söyledi. Giriş-çıkış yapacağız diye yanımıza hiçbir şey almadan Ercan Havalimanı’na gittik. Burada polis kontrolü sırasında bizim çalışma iznimizin olmadığı ve kaçak olarak Kıbrıs’ta kaldığımız her gün için ceza ödememiz gerektiği söylendi. Parayı ödeyemeyeceğimiz için Türkiye’ye geldik. Eşyalarımız orada kaldı ve mağdur olduk” diye konuştu.
Pişkin patron
İşçiler, Türkiye’ye döndükten sonra işvereni aradıklarında ise işverenin pişkinliği ile karşılaştılar. Havalimanında yaşadıklarını anlatan işçilere patron, çalışma izinlerini yapamadığını belirterek yeni bir yöntem önerdi. Patron işçilere, havalimanında çalışan bir polis çavuşunun ismini vererek polis noktasında sıraya girmeden, verdiği ismin yanına gitmelerini söyledi. İşçilere, “Polis çavuşuna benim adamım olduğunuzu söyleyin, o sorunu halleder” diyen patron işçilere, “İşlerim kötü, gelin böyle çalışın. İşlerim düzelince cezanızı da öderim, çalışma izninizi de alırım” vaadinde bulunmuş. İşçilerin elinde şirkete ait, aldıkları ücret miktarının yazdığı basit bir belgeden başka bir şey yok. Üzerinde şirket mührü olmayan belgede sadece işveren olarak bilinen Uğur Kasapoğlu’na ait mühür ve paraf bulunuyor. (Mersin/EVRENSEL)
Cumali Akkaş
ÖNCEKİ HABER

Şube kongresi yapıldı

SONRAKİ HABER

Chavez tekelleri son kez uyardı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa