26 Haziran 2007 00:00

Bir gezinin ardından

Buca EVKA -1 Kadın Kültür ve Dayanışma Evi Derneği üyeleri olarak 3 yıldır çalışmalar yapmamıza rağmen tüzel kişiliğini yeni kazanmış bir derneğiz. Dernek olarak dayanışma ve kültürel amaçlı Seferihisar Bademler köyüne gezi düzenledik.

Paylaş

Buca EVKA -1 Kadın Kültür ve Dayanışma Evi Derneği üyeleri olarak 3 yıldır çalışmalar yapmamıza rağmen tüzel kişiliğini yeni kazanmış bir derneğiz. Dernek olarak dayanışma ve kültürel amaçlı Seferihisar Bademler köyüne gezi düzenledik. Amacımız dernek üyelerimizin ve kendi tiyatro grubumuzun Türkiye’de ilk olan Bademler Köyü Halk Tiyatro Topluluğu’nu ve köyde kurulan ilk tiyatro binasını ziyaret ederek, onlarla kültürel alışverişte bulunması, bugüne kadar ki deneyimlerinden yararlanmak ve işbirliği içinde olmak, ayrıca okuma yazma oranı yüzde yüz olan Bademler köyünü tanımaktı.
Dernek olarak; çoğu çalışmayan dar gelirli, evden çıkamayan kadınların ülkemizin kültürel, sosyal, güzelliklerini görelim, birey olarak bizler de kendi sorunlarımıza ve ülke sorunlarına sahip çıkalım diyoruz!.. Ama ülke değil il sınırlarına çıkmak için bile karşımıza ödemek zorunda olduğumuz birçok makbuz çıkıyor. Bademler köyüne geldiğimizde tiyatro binasını gezmek için muhtarla buluşuyoruz. Köy ve köy halkı ile gurur duyduğumuz kadar yaşadığımız yerdeki olanaksızlığı ve 3 yıldır bizlere yardımcı olun, elimizden tutun, bizler de güzel şeyler yapıyoruz, semt kadınları olarak tiyatro oynuyoruz, ama toplanacak yer bulamıyoruz diye kapı kapı, belediye belediye dolaşmak bizlerin içini sızlatıyor. Binaya girerken muhtarımıza ücretli mi diye sormadan edemiyoruz. Hani alıştık fiş yoksa, iş de yok… Muhtardan tiyatro ile ilgili bilgiler alarak tiyatroyu geziyoruz. Şimdi hatıra fotoğrafı çektirmenin tam zamanı diyerek toplu olarak resim çekiliyoruz. Üyelerimizin yüreklerinin heyecanla atışı yüzlerine yansıyor, dönünce bizler de belediyelerimizden talep edelim diyerek umutla birbirlerine söz veriyorlar. Tiyatro oynayanlarla tanışmak istiyoruz ama hepsi tarlada işte çalışıyorlarmış, önceden haberleri olmadığı için görüşemiyoruz. Muhtardan oynayacakları herhangi bir oyun için davet edeceklerine dair söz alıyoruz. Ayrıca sosyal ve kültürel anlamda işbirliği yapmak konusunda fikir birliğine vararak Muhtar Hasan Acet’e teşekkür ediyoruz.
Zaman kadınlar olarak birlikte hareket etmenin zamanı, birbirimizi anlamaya çalışmanın, taleplerimizin ve sorunlarımızın ortak olması nedeniyle çözümün de biz kadınların beraber omuz omuza vererek çözüleceğini artık biliyoruz.
Geç kalmış değiliz. Biz kadınlar kendimiz düşünüp kendimiz karar vermek istiyoruz. Yıllarca ne işiniz var, siz evde oturun çocuk ve yaşlı bakın, yemek yapın, biz gerekeni yapıyoruz dediler. Ne değişti? Kadın hep ezildi hep ikinci sınıf vatandaş oldu. Seçim zamanı geldiğinde de erkeklerimiz (babamız, kocamız, ağabeyimiz) biz iyisini biliriz, kadın aklı bu işlere ermez, siz oyunuzu şuraya basacaksınız diyerek oy kullanma hakkımıza bile karar veriyorlar. Doğru tabii gözümüzün açılmasını istemiyorlar, biz kadınların örgütlendiğinde neleri yapabileceklerini çok iyi biliyorlar. Bizler seçimlerdeki tüm adaylara sesleniyoruz. Bizi dinleyin, taleplerimize, neler istediklerimize ve beklentilerimize kulak verin. Emekten, emekçiden, işçiden, köylüden, ezilenden kadından, insan haklarından, barış ve kardeşlikten yana olanların ve bizlerin sesi olun...
Artık sözde, yetkide ve kararda ortak olmak istiyoruz.
Evka-1 Kadın Kültür ve Dayanışma Evi Derneği Yönetim Kurulu Adına
Başkan Haşime Akbakın (İZMİR)
ÖNCEKİ HABER

İzmir halkının desteğini bekliyoruz

SONRAKİ HABER

israil radyosu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...