26 Haziran 2007 00:00

Bağımsız adaylar konuşuyor 19

Batman Bağımsız Milletvekili Adayı Akat Ata, kentin kadın intiharlarıyla gündeme gelmesinden rahatsız

Paylaş

Demokratik Toplum Partisi (DTP), 22 Temmuz’daki seçimlerde 11 bağımsız kadın milletvekili adayı gösterdi. Bu adaylardan biri de Avukat Ayla Akat Ata. İnsan Hakları Derneği’nde görev yapan Ayla Akat Ata, sık sık kadın intiharlarıyla gündeme gelen Batman’dan aday. Ama Akat Ata, Batman’ın intiharlarla öne çıkarılmasından rahatsız. Çünkü “Kürt kadınları kısa sürede büyük mesafe kat ettiler. Bir araya geliyorlar, tartışıyorlar, üretiyorlar” diyor.
Bin Umut Adayı Ayla Akat Ata ile milletvekili adaylığını ve hedeflerini konuştuk.

Kadın intiharlarıyla gündeme gelen Batman’dan bağımsız milletvekili adayı oldunuz... Bu sizin için ne ifade ediyor?
Tabii ki sürekli intihar olayları nedeniyle kamuoyuna yansıyan Batman’dan aday olmamın benim için çok farklı bir önemi var. Benim için farklı bir ayrıcalık taşıyor.
Biz bu dönem DTP adına 11 kadın, bağımsız aday başvurusunda bulunduk. Bunlardan birisi de benim. Batman’daki kadınlarla ilk buluşmamız değil bu. Kadın intiharlarından önce de Batman Kadın Platformu’yla ortak çalışmalarımız vardı. Batman daha sonra intiharlarla gündeme geldi. Bütün Türkiye ve dünya Batman’a çok ilgi gösterdi.
Ama ben bu olaya biraz muhalif bakanlardan biriyim. Çünkü 2000 yılından beri Kadın Platformu’nun gündeminde Batman’ın yerelinde yaşanan intihar dışında birtakım sorunlar vardı.
Kürt kadınları ne yazık ki hep doğurganlığı ile yansıdı, hep eğitim düzeyiyle yansıdı. İşte intiharlarla yansıdı. Ama kimse, Kürt kadını çok kısa bir sürede büyük bir mesafe kaydetti; bir araya geliyorlar, tartışıyorlar, üretiyorlar demedi.
Kürt kadınında uzun bir süredir özgürlük arayışı var. Bu özgürlük arayışı içinde maruz kaldığı hak ihlallerinin sona ermesi isteği var. Kürt kadınları yıllardır ‘Bu savaşta çocuklarımızı yitirmek istemiyoruz’ diyorlar. Ama kimse kulak vermiyor. Kürt kadınları yıllardır ‘Biz yakınlarımızı kaybediyoruz’ diyor. Kimse kulak vermiyor. Kürt kadınları, ‘Bizi yerimizden, yurdumuzdan, rüyalarımızı gördüğümüz topraklardan ayırdılar’ diyorlar. Buna da kimse kulak vermiyor. Bütün bu olumsuzlukların sonucunda insanlar, ölümü yaşamaya tercih ediyorlar. Yani insanlar intihar etme noktasına getiriliyor. Bilimsel araştırmalara da yansıdı bu. İntihar nedenleri arasında göç var.
Kadını sistemden bağımsız değerlendiremiyorsunuz. Sistemin sunduğu ama kadının ihtiyaçlarına cevap vermediği, sistemin dayattığı ama kadının bir türlü kabullenemediği birçok gerekçe var. Bunlar, işte kadının, ölümü yaşama tercih etmesi gibi bir sonuç doğurdu. Ve biz, bunların basında işleniş şekliyle kabul etmiyoruz.

Batman’dan Meclis’e ne götüreceksiniz?
Öncelikle Batman’ı dinliyoruz. Göç var. Savaş bitmeden nasıl çözeceğiz? İşsizlik var. Nasıl çözeceğiz savaş bitmeden? Kadınların eğitim ve çok ciddi sağlık problemleri var. Hadi çözelim! Nasıl? Savaş bitmeden... Biz neye elimizi atarsak bu halk adına Meclis’e götürmeye, karşımıza savaş çıkıyor. Yani önümüzde savaş gibi bir engel var. Bu engel ortadan kalkarsa yapabileceğimiz çok fazla şey var.

Batmanlılara mesajınız var mı?
Biz bütün oylara talibiz. Bu sefer, oylarımız sandık başına gitsek de zaten başkalarına gidiyor diye değerlendirmesinler. Mutlaka sandık başına gitsinler. İradelerine sahip çıksınlar. Beklentimiz bu.
Bizim seçmenimizde farklı bir kararlılık var

Batman’da okuma-yazma oranının düşüklüğünün bağımsız adayları olumsuz etkileyeceği belirtiliyor. Siz özel bir önlem aldınız mı?
Bizim seçmenimiz bundan önce de seçimlere girdi. Okuma-yazma bilmeyen seçmenimizde bir düşüş yok. En yakın 2004 seçimleri oldu. Orada da aynı seçmenimiz vardı. Ama bizim seçmenimizde diğer seçmenlerde olmayan bir kararlılık var. Birincisi, oyun mutlaka doğru adrese gideceğini biliyorsa gidip oyunu kullanıyor. İkincisi, sandığa gitmeden kime oy vereceğini mutlaka gelip öğreniyor. Böyle bir özellik var. Ama bu bizi rahatlatıyor mu? Hayır. Biz okuma-yazma oranının düşük olduğunu biliyoruz. Bu nedenle kendimizce tedbirler alıyoruz. İnsanlar pusuladaki isimlerimizi bir resim gibi algılayacaklar. Ve öyle işaretleyecekler.

Muhatap biziz demek için Meclis’e gidiyoruz
DTP’nin Batman’dan gösterdiği diğer bağımsız milletvekili adayı ise Avukat Bengi Yıldız. İHD’de de yöneticilik yapan Yıldız, “Kürt sorununda muhatap biziz” demek için Meclis’e gideceklerini söyledi. Bin Umut Adayı Bengi Yıldız ile seçimleri konuştuk

Seçmene giderken neleri öne çıkarıyorsunuz?
Bizim kalkış noktamız özgürlük ve demokrasi söylemidir. Kürt sorunu olduğu sürece demokratikleşmede ve diğer tüm alanlarda ilerleme kaydedilemez. Kürt sorununu da Türkiye’nin en önemli sorunu sayarak yola çıkıyoruz. Tabii ötekileştirilen tüm kesimlerin sorunları var. Biz bu yola çıkarken ötekilerin sesi olma hedefiyle yola çıkıyoruz. Batman’ın kendisini ifade etmesi için parlamentoya gidiyoruz. Hem Türkiye’yi yönetenlere hem dünya kamuoyuna; bir muhatap arıyorsanız, işte Kürtler size muhatap sunuyor şeklinde bir söylemle yola çıkıyoruz.

Konuşmalarınızda AKP’yi eleştiriyorsunuz. Neden AKP?
AKP söylemlerinde samimi ve ısrarcı olmadığı için eleştiriliyor. AKP, eğer isterse her sorunu çözebilecek gücü elinde bulunduruyor. Ama Kürt sorunu ve demokrasiyle ilgili bütün söylemlerinde geri adım atıyor. Polislerle ilgili çıkarılan son yasa bunun en önemli örneğidir.
Tabii ki Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da bizim siyasal anlayışımızdan sonraki en çok oy alan parti AKP’dir. Onlar bizi eleştiremiyor. Çünkü eleştirdiği zaman onlara oy veren insanların bile onlardan kaçacağını biliyorlar. Tabii biz onların eksikliklerini dile getirmek durumundayız. Ve onları eleştiriyoruz.
AKP, bağımsızların baraja takılacağı yönünde propaganda yapıyor…
Bizim partilerimiz sürekli baraj problemi ile karşılaştılar. Bu insanlarımızın zihninde biraz yer edinmiş. Şimdi biz bağımsız adaylar olarak ortaya çıktığımızda da zaten arka planda böyle bir kaygı var. Bunu bir de onlar dile getirince insanların kafasında mutlaka bir soru işareti oluşuyor. Fakat biz de özellikle çalışmaya başladığımız günden bu yana vurguluyoruz, halkımızın sorularına cevap veriyoruz. Seçim süresince halkımızın kafası bu noktada netleşecek.

Batman’ın temel sorunu nedir?
Batman’ın temel sorunu göçtür. Çatışmalı ortamın sonucu insanlar köylerini terk etti. Batman’a gelip yerleştiler. Nasıl yerleştiler, gecekondu bile diyemeyeceğimiz baraka türü evlerde yaşıyorlar. Çok nüfuslu bir aile yapısı ve işsizler ordusu ile karşı karşıyayız. Özellikle sel felaketinde Batman’ın gerçek resmi ortaya kondu. Çarpık kentleşmeden çok, o çarpıklık hayatın tüm alanına sirayet etmiş.

Batman’a mesajınız nedir?
Batman halkı, demokrasi ve barışın kapısını oylarıyla aralasın mesajını iletiyoruz. Çünkü bize vereceği her oy, barışın ve demokrasinin parlamentoda ifade edilmesine olanak sağlayacaktır.
YARIN: Adıyaman Bağımsız Milletvekili Adayı Ahmet İnan
Şahin Bayar
ÖNCEKİ HABER

Def-i bela fonları yolsuzlukları körüklüyor

SONRAKİ HABER

4 yıllık işçinin sigortası yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...