26 Haziran 2007 00:00

Vergi affı AKP’ye yaradı

Vergi Uzmanı Doç. Dr. Faruk Güçlü’nün yaptığı araştırmaya göre vergi affı en çok AKP’lilere yaradı. Doç. Dr. Faruk Güçlü, AKP iktidarı döneminde çıkarılan vergi barışının devlete maliyetini inceledi.

Paylaş

Vergi Uzmanı Doç. Dr. Faruk Güçlü’nün yaptığı araştırmaya göre vergi affı en çok AKP’lilere yaradı. Doç. Dr. Faruk Güçlü, AKP iktidarı döneminde çıkarılan vergi barışının devlete maliyetini inceledi. Araştırmaya göre vergi affının devlete maliyeti 8 milyon YTL olurken “vergi barışı” en çok AKP’ye yaradı. Vergi barışından 132 AKP il ve ilçe belediye başkanı, 15 milletvekili, kamuoyunca “yeşil sermaye” olarak tanımlanan 48 işletme ve bir de bakanın yararlandığı bildirildi.
Araştırmada, vergi affından yararlananlar arasında “172 iş adamı, 2 siyasi parti lideri, farklı partilerde yetkili 82 kişi, 15 sanatçı, 1 bakan, 5 medya patronu”nun da yer aldığı belirlendi.
Vergi uzmanı Doç. Dr. Güçlü, AKP iktidarı döneminde 4811 sayılı Vergi Barışı Yasası’nın devlet bütçesine maliyetine ilişkin araştırmasında, barıştan yararlanan siyasi ve patronların sayısını çıkardı. Güçlü’nün araştırmasına göre vergi barışının Türkiye ekonomisine maliyeti 8 milyar YTL olurken, devletten vergi kaçırdığı gerekçesiyle yargılanan 15 bin kişinin de af kapsamına alındığı kaydedildi. Güçlü’nün araştırmasında, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın “kendisine yönelik af çıkardığı” eleştirileriyle gündemde uzun süre tartışılan vergi barışının en çok AKP’lilere yaradığı ortaya çıktı. Güçlü’nün araştırmasına göre, aralarında AKP’li bir bakanının da bulunduğu toplam 132 AKP’li il ve ilçe başkanının vergi barışından yararlandığı ortaya çıktı. Ayrıca, 48 “yeşil sermaye” patronu ve 15 milletvekilinin de bu listede yer aldığını kaydetti.
Vergi adil toplanmıyor
Araştırmada, Türkiye’de vergi adaletsizliğinin sorunların başında geldiği belirtilerek, “Doğrudan ve gelirden alınması gereken vergilerin adil olmaması nedeniyle kayıt dışı artmaktadır. Hükümet bu sorunu çözmek yerine dolaylı, yani tüketimden vergi almaya başlamıştır. Yani zenginler ve kazananlar adeta vergiden muaf hale gelmişler, yoksullar ve dar gelirliler zorunlu tüketim malları almak zorunda olduklarından vergi vermek zorunda kalmışlardır” denildi.
Adil bir vergi düzeninde dolaylı vergilerin payının yüzde 30 olması gerektiği anımsatılırken, bu oranın yüzde 70’e çıktığı kaydedildi.
Güçlü’nün araştırmasına göre vergi barışından yararlanan siyasilerle iş adamlarının sayısı şöyle: 1 bakan, 132 AKP il ve ilçe belediye başkanı, 48 yeşil sermaye patronu, 15 milletvekili, 172 iş adamı, 5 medya patronu, 2 siyasi parti lideri, 15 sanatçı. (Ankara/ANKA)
ÖNCEKİ HABER

KENT YAZILARI

SONRAKİ HABER

Def-i bela fonları yolsuzlukları körüklüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...