26 Haziran 2007 00:00

Sendikalar Türk-İş’ten kararlı tutum bekliyor

Kamu toplusözleşme görüşmelerinde, sendikaların grev aşamasına gelmiş olmalarına rağmen hâlâ olumlu bir gelişme yaşanmadı. Hükümet ile Türk-İş Koordinasyon Kurulu arasında dün yapılması planlanan görüşme bugüne ertelendi.

Paylaş

Kamu toplusözleşme görüşmelerinde, sendikaların grev aşamasına gelmiş olmalarına rağmen hâlâ olumlu bir gelişme yaşanmadı. Hükümet ile Türk-İş Koordinasyon Kurulu arasında dün yapılması planlanan görüşme bugüne ertelendi. Kamu işverenlerinin birçok kurumda ücret teklifi vermemesi, esnek çalışma, telafi çalışması, denkleştirme ve çalışma saatlerini yukarıya çekmek istemesi, görüşmeleri grev aşamasına getirdi. Türk-İş’in kamu görüşmelerinde yavaş davrandığını ve kararlı bir tutum sergilemediğini belirten sendikacılar, toplusözleşmelerin artık seçimlerden önce bitirilmesinin zor olduğunu, bunun da başka sıkıntıları beraberinde getireceğini kaydettiler.
Esnek çalışma dayatıyor
Petrol-İş Genel Sekreteri Mustafa Çavdar, bazı iş yerlerinde ise arabulucu aşamasında olduklarını ifade etti. Türk-İş’in bugüne kadar izlediği stratejinin doğru olmadığını belirten Çavdar, “Seçimlerden önce bitirmeyi hedefliyordu. Ancak bunun yapılabilmesi için hükümeti sıkıştıracak hiçbir eylem ve etkinlik düzenlemedi. Sadece bekledi. Toplu eylemleri örgütlemesi gerekiyordu” diye konuştu.
İşverenlerin çalışma saatlerinin 40’tan 45’e çekilmesini istediğini anlatan Çavdar, bunun dışında esnek çalışma modellerinin dayatıldığını kaydetti. Türk-İş’in bugün yapacağı görüşmede anlaşmaya varması halinde bile seçimlere kadar sendikaların sözleşmelerini bitiremeyeceğini ifade eden Çavdar, “Türk-İş imzalasa bile biz hemen imzalamayacağız. Kendi iş yerlerimizde karşımıza çıkan özlük sorunlarımız var. Yani 22 Temmuz’a yetişmez. Sonrasında ise bu sıkıntı daha da büyür. Sözleşmelerin bitmesi ekim ayını bulur” diye konuştu.
Aktif rol oynanmalı
Harb-İş Genel Eğitim Sekreteri İhsan Altun ise “Parasal maddelerde, işyerindeki çalışma koşullarında anlaşamadık. Esnek çalışma, telafi çalışması ve denkleştirme yanında yemekhanenin özelleştirilmesini ve servis güzergahlarının kısılmasını istiyor. Bunlarda anlaşamadık” dedi. Başkanlar kurulundan sonra neler yapacaklarını belirleyeceklerini dile getiren Altun, Türk-İş’in görüşmelerde daha aktif rol alması gerektiğini kaydetti.
Tek Gıda-İş Genel Sekreteri Mecit Amaç da başta ücret konuları olmak üzere birkaç idari maddede de anlaşamadıklarını söyledi. Bugün yapılacak görüşmede hükümetin talepler konusundaki yaklaşımları doğrultusunda neler yapılacağının belirleneceğini dile getiren Amaç, ferdi olarak bir politika istemediklerini, Türk-İş Koordinasyon Kurulu’nun alacağı kararlara uyacaklarını kaydetti. TEKEL’in özelleştirilme kapsamında olmasından dolayı üyelerinin iş güvencesi istediklerini belirten Amaç, bu talebi daha önce de sözleşmelere soktuklarını, ancak AKP Hükümeti’nin sözleşmeleri çiğneyerek kamu kuruluşlarını ‘babalar gibi sattığını’ ifade etti.
GMİS Genel Başkanı Ramazan Denizer ise görüşmelerde ücret konularında anlaşmaya varamadıklarını kaydetti. Temmuzda arabulucu ile bir görüşme daha yapacaklarını belirten Denizer, bugün Türk-İş’in yapacağı görüşmeden çıkacak sonucun da önemli olduğunu vurguladı. Denizer, her türlü eyleme hazır olduklarını söyledi.
Ortak bir duruş olmalı
THY’de arabulucu aşamasında olduklarını ve 51 maddede anlaşmaya varamadıklarını belirten Hava-İş Genel Başkanı Atilay Ayçin, “Ücret konularında bir teklif yapılmadı. ‘İdari maddelerden vazgeçin, ondan sonra teklif yapalım’ diyorlar. Her iki tarafın da süreçle ilgili değişikliği düşündüğü maddeler getirilir tartışılır ama sözleşme masasına uygun olmayan bir dayatma yöntemi çözümden çok çözümsüzlüktür. Biz de bu konularda taviz vermeyeceğiz. Bu maddeler üyelerden gelen teklifler, onun için yapılan değişiklikler hayati önem taşıyor” diye konuştu.
Arabulucu aşamasında bir sonuç çıkmayacağı için grev kararını asacaklarını belirten Ayçin, üyelerden ciddi bir tepkinin oluştuğunu, yapacakları temsilciler kurulu ile önümüzdeki dönem yapacaklarını eylemleri belirleyeceklerini kaydetti. “Kamuda devam eden sözleşmeleri yakından takip ediyoruz. Bu konuda Türk-İş’e çağrımız oldu; ‘başkanlar kurulu toplantısı yapılsın’ diye ortak eylemliliklerin kararlaştırılmasına ilişkin bir çağrı yaptık. Bekliyoruz. Özel sektör kapsamında olsak da sınıfsal bir duruş sergilemek gerektiğini söylüyoruz” diyen Ayçin, Türk-İş’ten, ortak hareket etmenin yollarını aramasını istediklerini dile getirdi. (İstanbul/EVRENSEL)
Sözleşme görüşmeleri ikince kez ertelendi

Kamuda çalışan 320 bini aşkın işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmeleri, seçim öncesi olmasına rağmen hükümet tarafından sürüncemede tutulmaya devam ediliyor.
Türk-İş’in, “seçim öncesi mutlaka bitirilmesini” istediği, 231 işyerinde sürdürülen TİS’lerin büyük bölümünde Kamu-İş’le yapılan görüşmelerin olumsuz sonuçlanması sonucu ya uyuşmazlık ya da grev aşamasına gelindi. Türk-İş yönetimi ile Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin arasında dördüncüsü yapılacak olan görüşmeler ise ikinci kez ertelendi.
Bakan Şahin’in isteği ile 19 Haziran’da yapılacak olan dördüncü görüşme, 20 Haziran’da toplanacak olan MGK gerekçe gösterilerek 25 Haziran’a (dün) ertelendi. Görüşme, Bakan Şahin’in seçim çalışmaları sırasında, konvoyda meydana gelen trafik kazası ve cenazeler nedeniyle dün de yapılamadı. Üçüncü bir ertelemenin olmaması halinde TİS’in dördüncü görüşmesi bugün saat 11.00’de Başbakanlık’ta yapılacak.
‘Kabul edilemez’ demişti
Türk-İş’in, ilk altı ay için yüzde 15 artı 5 puan iyileştirme, ikinci, üçüncü ve dördüncü altı aylarda da enflasyon artı yüzde 5 refah payı istediği toplu iş sözleşmelerinde hükümet adına Bakan Şahin, ilk altı ay için yüzde 5, ikinci altı ay için yüzde 4 oranında zam önermiş; Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç da bu oranın kabul edilemez olduğunu bildirmişti. Türk-İş ayrıca, fazla mesai, toplu işten çıkarma, kıdem ve ihbar tazminatlarında işçi aleyhine düzenleme yapılamayacağını belirterek ikramiyelerin tüm kamu işçilerine dört ikramiye olarak verilmesini ve sosyal haklara ilişkin ödemelerin de protokol altına alınmasını istedi. (Ankara/EVRENSEL)
Gökhan Durmuş
ÖNCEKİ HABER

Siyasetin gündeminde emekçiler yok

SONRAKİ HABER

Taylor mahkemeyi yine boykot etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa