26 Haziran 2007 00:00

‘Çocuklar için evet’

Miting meydanlarında seçim programlarını açıklayan siyasi parti başkanları, konuşmaları bitip alana indiklerinde bilindik pozları vermekten kaçınmazlar. Siyasiler, “Çocuklar geleceğimizdir. Her şey onlar için” diyerek ...

Paylaş

Miting meydanlarında seçim programlarını açıklayan siyasi parti başkanları, konuşmaları bitip alana indiklerinde bilindik pozları vermekten kaçınmazlar. Siyasiler, “Çocuklar geleceğimizdir. Her şey onlar için” diyerek halka “yüreklerindeki bitmez çocuk sevgisini” göstermek için bugüne kadar neredeyse tüm yolları denediler. Kimisi kucağına aldığı çocuğun kulağını ısırdı kimisi de şirin görünmek için çocuk gibi davrandı. Ancak bugüne kadar hiçbir hükümetin gündeminde çocuk olmadı.
Gündem: Çocuk! Çocuk Haklarını Tanıtma, Yaygınlaştırma, Uygulama ve Uygulamaları İzleme Derneği, seçimlere katılan siyasi partilere ve milletvekili adaylarına 10 soru sordu. Çocuklar ve haklarıyla ilgili sorulara doğru yanıtlar veren adaylara oy verme çağrısı yapan derneğin Yönetim Kurulu Başkanı Celal Musaoğlu, 27 milyon çocuğun sorunlarının, siyasiler tarafından önemsenmediğini belirtti.
Hükümetlerin gündeminde çocuk yok
Musaoğlu, Türkiye’nin 1995’te Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’ni kabul ettiğini, çocuğun evrensel haklarını tüm yasa ve düzenlemelerin üzerinde tutacağını taahhüt etmesine rağmen 12 yıldır hükümetlerin sözleşmenin ilke ve hedeflerini gündemlerine almadığını hatırlattı. Yaklaşan genel seçimlerde partilerin bildirgelerine çocuklara ya çok az yer verdiğini ya da hiç vermediğini bildiren Musaoğlu, birçok partinin programında çocuğa yaklaşımın evrensel ölçülere göre eksik, hatalı ve hatta aykırı unsurlar içerdiğini kaydetti. ‘Çocuklar için evet’ çalışmasına Nisan 2007’de başladıklarını, partilere çocukları gündemlerine almaları çağrısında bulunduklarını belirten Musaoğlu, siyasi partilerin seçim bildirgelerinde çocuklar lehinde ifadeler kullandığını söyledi.
Sorularınızı sorun
Genel seçimde oy kullanacak olanlara yardımcı olması amacıyla, seçmenlerin adaylara uygulaması için 10 sorudan oluşan Vekil Seçme Sınavı hazırladıklarını belirten Musaoğlu, seçmenlerden soruları adaylara sormalarını ve aldıkları yanıtlara göre kararlarını vermelerini istedi.
Vekil adaylarına 10 soru
  • Kimdir çocuk?
  • Çocukların neden hakları vardır? Bu haklar neden evrenseldir?
  • Türkiye Cumhuriyeti, BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’ni ne zaman imzalamıştır? Türkiye bu sözleşmeyi imzalayarak nasıl bir taahhüdün altına girmiştir? Sözleşme imzalandığından bu yana geçen zamanda siz ve (varsa) adayı olduğunuz siyasi partiniz bu taahhütlere parti programında, seçim bildirgesinde yer vermiş midir?
  • Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’nde çocuğa yaklaşım nasıl tanımlanmıştır? (Sizin ya da -varsa- adayı olduğunuz partinin programında ya da seçim bildirgesinde çocuğa yaklaşım nasıl tanımlanmıştır?)
  • Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin ilkeleri nelerdir?
  • Türkiye’nin bir ülke çocuk politikasına ihtiyacı var mıdır? Neden?
  • Türkiye’de 27 milyona yakın sayıda çocuğun en önemli ortak sorunu nedir? (Bu soruna sizin ve -varsa- adayı olduğunuz partinizin çözüm önerisi nedir?)
  • Çocukla ilgili konular siyasi partilerin gündemlerinde hangi başlıklar altında ve nasıl yer almaktadır? (Mevcut tablo çocuk sorununu anlamak için yeterli midir? Siz ve -varsa- adayı olduğunuz siyasi parti çocuk konusunu nasıl değerlendirmektedir?)
  • Çevrenizdeki çocuklara nasıl bir ülkede yaşamak istediklerini hiç sordunuz mu?
  • Oy verme hakkı olmayan çocukların dikkate alınmadığı bir seçime “demokratik” demek mümkün müdür? (Ankara/EVRENSEL)
  • ÖNCEKİ HABER

    Divriğililer şenlikte bir araya geldi

    SONRAKİ HABER

    Bakırhan: Bin Umut Adayları için çalışacağım

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...