27 Haziran 2007 00:00

Sıcak sendromuyla geliyor

Afrika sıcaklarını yaşadığımız bugünlerde Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde görevli Prof Dr. Ahmet Rasim Küçükusta'ya göre yeterli su ve tuz alınması koşuluyla sıcağa dayanması mümkün.

Paylaş

Afrika sıcaklarını yaşadığımız bugünlerde Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde görevli Prof Dr. Ahmet Rasim Küçükusta'ya göre yeterli su ve tuz alınması koşuluyla sıcağa dayanması mümkün. Ancak metabolizmanın sıcağa alışamadığı ilk günler çok tehlikeli olabilir. Çünkü, vücudumuzun dış ortam ısısının yükselmesine karşı en önemli savunma araçları, derideki damarların genişlemesi ve terleme ile sıvı kaybedilmesi. Hava sıcaklığının 32 dereceyi, nispi nemin de yüzde 60' ın üzerine çıkmasıyla ortaya çıkan pek çok sağlık sorunu var. Bunlara genel olarak 'sıcak sendromları' diyoruz. Sıcak sendromları ağırlık sırasına göre sıcak krampları, sıcak bitkinliği ve sıcak çarpması şeklinde sınıflanır, ama bunlar çoğu zaman birbiri içine karışmış olarak görülür. Aşırı sıcağın neden olduğu rahatsızlıklardan bazıları ve tedavi önerilerinden bazıları şöyle:
Sıcak krampları
Çok kullanıldığı için kol ve bacak ve karın kaslarında daha sık görülür. Kramplar, kısa fakat tekrarlayıcı ve can yakıcıdır. Sıcakta yapılan efordan sonra dinlenmeye geçildiği zaman başlar. Soğuk bir duş da krampların ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu krampların nedeni, terleme ile kaybedilen su ve tuzun sadece su içilerek karşılanmasıdır.
Tedavi: Hastanın serin yerde istirahat etmesiyle kramplar hafifleyebilir. Bu şekilde düzelmeyenlere, tuzlu su içirilmeli veya damar yoluyla tuzlu serumlar verilmelidir. Bu krampların önlenmesinde risk altındaki kişilerin litresinde 2.5 gram (yarım çay kaşığı) tuz eritilmiş sıvılardan içmeleri önerilmektedir.
Sıcak bitkinliği
Sıcak sendromlarının en çok rastlana türüdür. Sıcağa üç günden fazla maruz kalanlarda daha sık görülür. Belirtilerin nedeni, kalp damar sisteminin aşırı sıcaklara yeterli cevap verememesinden kaynaklanır. Vücut ısısı genellikle yükselmiştir. Su kaybının ön planda olduğu bitkinliğin belirtileri aşırı susama hissi, yorgunluk, halsizlik, sinirlilik ve konsantrasyon bozukluğudur. Vücut ısısı 39 dereceye kadar çıkabilir. Tuz kaybının ön planda olduğu sıcak bitkinliğinin nedeni ise terleme ile kaybedilen su ve tuzun sadece su içilmesiyle karşılanmasıdır.
Tedavi: Hasta derhal serin bir yere alınır ve yatar durumda tutulur. Kesin istirahat şarttır. Bu önlemlere rağmen ateşleri yükselmekte olan hastaların derhal hastaneye kaldırılmaları gerekir.
Sıcak çarpması
Acil tedavisi gereken, çok ciddi, yaşamı tehdit eden bir tablodur. Nedeni, vücudumuzdaki ısı düzenleyen sistemin, organizmanın yeterli ısı kaybını sağlayamaması sonucu vücut ısısının 41°C üzerine çıkmasıdır. Bir çok hayati organın(kalp, beyin, böbrek, karaciğer) fonksiyonları bozulabilir. Ani olarak ortaya çıkan baş ağrısı, baş dönmesi, konuşma bozukluğu, baygınlık, hayal görme, havale ve komaya kadar giden merkezi sinir sistemi belirtileri ile başlar.
Tedavi: En önemli husus, sıcak çarpması olanların erken tanınmaları ve derhal soğutulmaya başlanmalarıdır. Çok sık yapılan tehlikeli yanlışlardan biri, şuuru kapalı olan bir hastaya sıvı içirilmeye çalışılması ve soğutulmaya başlanmakta gecikilmesidir. Hasta hemen gölge bir yere alınmalı ve elbiseleri tamamen çıkarılmalıdır. Vücut yüzeyi hortumla, soğuk suya batırılmış süngerle, duş yaptırılarak… ıslatılmalıdır. Bir taraftan da hastaya vantilatörle hava verilerek suyun buharlaşması sağlanmalıdır. Bunlar, hemen uygulandığında bazı hastaların kendilerine gelmeleri mümkündür. Düzelmeyen hastalar, klimalı ambulanslarla bir hastaneye ulaştırılmalı. (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Yolculuğunuz zehir olmasın

SONRAKİ HABER

Kayserispor’dan Galatasaray’a afişli tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...