27 Haziran 2007 00:00

Bergamalı çiftçi AKP’ye tepkili

Nüfusunun büyük bir çoğunluğu tarımla uğraşan Bergama’nın ovalarında görüştüğümüz üreticiler, 4.5 yıllık AKP Hükümeti icraatlarının kendilerini daha da yoksullaştırdığını belirtti.

Paylaş

Nüfusunun büyük bir çoğunluğu tarımla uğraşan Bergama’nın ovalarında görüştüğümüz üreticiler, 4.5 yıllık AKP Hükümeti icraatlarının kendilerini daha da yoksullaştırdığını belirtti. Ülkenin her yerinde olduğu gibi Bergama’da da durumlarının her geçen yıl daha kötüye gittiğini anlatan üreticilerin kimisi seçimlerle ilgili oy vereceği partiyi belirtmezken kimileri ise “Mazotu 1 YTL yapacağım” diye vaatlerde bulunanlardan etkilenmiş görünüyor.
67 yaşında olan ve eşi ile birlikte Balaban Ovası’ndaki tarlasını sulamaya çalışan Veli Küntaş, “Tarımın durumu gidik” diyor. Minibüs şoförlüğünden Bağ-Kur emeklisi olduğunu söyleyen Küntaş, mazotun çok pahalı olduğunu belirtiyor. Önceleri ovada daha çok tütün yetiştirildiğini, ancak tütünün para etmemeye başlaması ve kota uygulamaları ile tütüncülüğün bitirildiğini belirtiyor.
Beş yıl önce daha iyiydi
Aynı ovada çapa yaparken bulduğumuz Mehmet Uyar da Küntaş gibi eşi ile birlikte çalışıyor tarlada. Tarlayı icar (kira) ile ektiklerini söyleyen Uyar, “Biber, bostan, domates ekiyoruz. Bundan beş sene önce durumumuz daha iyiydi. 1 milyona pamuk satıyorduk, şimdi 650’ye, 700’e düştü. Mazot 2.5 oldu, gübrenin çuvalı 33 lira. Fiyatlar yarı yarıya arttı. İki çocuğum var; biri evli, çocuğun biri vinç işine girdi. AKP çiftçiliği sıfıra getirdi. Her yıl kazancımız azalıyor. Biraz destekleme veriyor. Bu yıl ilave olarak mazot parası verdi. Bibere, domatese daha az, pamuğa daha çok prim veriyor. Kararsızım, bu sefer belki de oy atmayacağım” diyor.
‘AKP göçürdü’
Traktör römorkunun gölgesinde eşi, iki oğlu, gelini ve torunu ile birlikte yemek yerken uğradığımız, Öksüzler köyünden Süleyman Onur’un sofradaki aile görüntüsü, aslında hiçbir şey sormamıza gerek bırakmayacak kadar açıklayıcıydı. 40 dekara yakın tarlalarının olduğunu söyleyen Onur, pamuk, domates, biraz tütün ve bostan ektiklerini söylüyor. Mazotun, gübrenin, ilacın pahalı olduğunu ama yevmiyenin çok ucuz olduğunu söyleyen Onur, “AKP’nin 4.5 yıllık iktidarı hayatınızı olumlu yönde değiştirdi mi” sorumuza öfke ve alay ile karışık bir yüz ifadesi takınarak “Çok olumlu değişiklik oldu, çok göçtük” diye yanıt veriyor. Çiftçilikten başka bir iş yapamayacaklarını, ancak zorlandıklarını söyleyen Onur, Çiller zamanında durumlarının biraz daha iyi olduğunu söylüyor. “Dört yıl önce pamuğu 1100’e sattık, bu yıl 700’e verdik” diyen Onur, “Nerede enflasyon yok, enflasyon var” diyor. “Mazotu 1 YTL yapacağız” vaadinde bulunan partilerden İşçi Partisi’ne oyunu vereceğini söyleyen Onur, askere gitmeye hazırlanan oğlu Erol, diğer oğlu İbrahim, eşi Alime ve gelini ile birlikte çalışıyor tarlada. 3 yaşındaki torunu Süleyman da yanlarında.
‘Mazot pahalı’
Balaban Ovası’nda yine ailesi ile birlikte çiftçilik yapan Mustafa Katı, 6 dönüm tarlaları olduğunu, birkaç tane de inek beslediklerini söylüyor. Başka tarlaları da kiralayarak ektiklerini söyleyen Katı, “Eskiden tütün vardı; tütüne kota geldi, ucuzladı, bırakıldı” diyor. Aldıkları ürünlerin parasının masrafları karşılamadığını belirten Katı, mazotun çok pahalı olduğunu söylüyor. Balaban Ovası’nın en önemli sorununun elektrik olduğunu söyleyen Katı, ovada elektrik olmadığı için mazotla yer altından su çektiklerini ve çok pahalıya mal olduğunu belirtiyor. Pamuk fiyatının üç yıldır aynı kaldığını belirten Katı, “AKP’ye oy yok” diyor. Bir önceki seçimde Bergama’dan DSP’li Mehmet Çümen’i Meclis’e gönderdiklerini ama hiçbir şey göremediklerini belirten Katı, hangi partiye oy vereceklerini açıkça belirtmiyor. Tarla kenarında oturan aile üyelerinden Fatma Katı ise “Mazot pahalı, ürettiklerimiz ucuza gidiyor, hükümetten memnun değiliz; bu sene AKP’ye oy vermeyeceğiz, Genç Parti’nin mazot ucuz olacak dediğini söylüyorlar, ona vereceğiz” diyor. (Bergama/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Kızgın Turgutlu halkı ‘seçenek’ arıyor

SONRAKİ HABER

UZUN MESAFE

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...