27 Haziran 2007 00:00

ARA SIRA

Bu seçimlerin en çok tartışılan sözü oldu “Mazot 1 YTL olacak”. Sağından soluna sermaye partileri “Biz de 1 YTL yapacağız, hatta kuruşa düşüreceğiz” demeye başladılar.

Paylaş

Bu seçimlerin en çok tartışılan sözü oldu “Mazot 1 YTL olacak”. Sağından soluna sermaye partileri “Biz de 1 YTL yapacağız, hatta kuruşa düşüreceğiz” demeye başladılar. Seçim, mazot fiyatı ve tankerlerde parti bayrakları üzerinden yürümeye başladı. İbrahim Tatlıses “Neden Genç Parti’den aday oldunuz” sorusuna; “Mazot 1 YTL olacak, ezilenler iktidar olacak; bu benim de isteğim, onun için adayım. Nasıl olacak derseniz ben bilmem, onu parti yapacak; ben yapacak diye aday oluyorum” cevabını veriyor. Sırtını köylüye döneli neredeyse 30 yıl olan ve sadece seçim zamanı benim köylüm, çiftçim diyen DP ise mazotun daha aşağı olacağını söylüyor. Peki bu kadar kolay mı mazotun 1 YTL olması, nasıl olacak? Madem kolaydı neden bu zamana kadar yapmadılar? Hepsi iktidara gelmiş olmasına rağmen yapılmadıysa, gerçekten de yapacak tek kişi Cem Uzan mıdır?
Televizyonlarda seçimle ilgili programlarda konuşan kimi iktisatçılar da “Böyle bir şey mümkün değil, mazottan ÖTV’yi kaldırırsanız bütçede 16 milyar YTL açık çıkar ve bunun sonuçları çok ağır olur. Bu bir fantazidir” vb. sözlerle mazot fiyatının düşmesinin mümkün olmadığını söylüyorlar.
Partiler, “Üretici köylünün kullandığı mazotu, ulusal tarımımızı desteklemek ve üretimi teşvik etmek adına rafineri fiyatı ile satış fiyatı arasındaki miktarı destekleme kapsamında devlet karşılayacak” demediklerine göre geriye sadece ÖTV’yi almamak düşüyor. ÖTV alınmazsa, yeterli vergi geliri birikmediği için bütçe açık veriyor. O zaman mazot 1 YTL olmaz derdik ama olabilir.
Bugün açısından mazot, 1 YTL’nin altına bile düşebilir. Ama bu meseleyi yüksek perdeden konuşan hortumcu, soyguncu ve bilimum vurguncuların ikametgahı partiler bu işi yapamaz.
Sonuç olarak mazotun söylenen fiyattan köylüye mal olabilmesi için kararlı, gücünü halktan alan bir iktidara ihtiyaç vardır.
Ancak TÜPRAŞ’a yeniden sahip çıkacak; programında, hedefinde tarımı stratejik bir sektör olarak gören; tarımsal üretimde girdi fiyatlarını düşürmeyi, mazotu, ilacı, gübreyi, fidanı, tohumu destekleme kapsamında üretici köylüye en ucuz fiyattan temin edecek, ithalatı engelleyecek, üretimi teşvik edecek bir siyasal iktidar mazot fiyatını düşürmek isteyecektir.
Programında tarımın ve üretici köylünün desteklenmesi olmayan partiler, mazotu düşürseler bile bunun her gün yok olan köylüye faydası olmayacaktır. Gemi armatörleri de mazotu 1 YTL’nin altında alıyorlar ama balıkçı kayıkları normal fiyattan kullanıyor. Armatöre yapılan destek, ekmeğini arayan balıkçıya yapılmıyor.
Bugün açısından mazot 1 YTL’nin bile altına düşebilir. Ama bugün vergi yükünü çalışanın, küçük esnafın, köylünün; yani halkın sırtına yıkan partiler bu işi yapamaz.
Mazotun 1 YTL olması için bugüne kadar vergi ödemeyenlerin vergi ödemesi lazım.
Milyar dolarları bulan servetlerinin vergisini ödemeyenlerden servet vergisi alınmadıkça bütçe açığı kapanmaz.
Çalışan kesim gelirinin neredeyse yarısını vergi olarak öderken iş adamları, fabrikatörler ve sanayicilerin ödediği vergi devede kulak kalıyor. Onlar fabrikalarına teşvik alırken bize kota konuyor. Onun için az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alacak bir iktidar lazım.
Uzun lafın kısası;
- Vergi sistemini ters çevirmeyecekse,
- Tarımsal üretimindeki mazotu özel tüketim olarak görmeyecekse,
- Tarımsal üretimde girdileri düşürüp destekleme alımı yapmayacaksa,
- Kotaları kaldırmayacaksa
mazotu da 1 YTL’ye düşürmezler. Oy vermeyin! Oyunuz boşa gitmesin! Oyunuzu yukarıda saydıklarımızı yapacağına inandığınız partilere verin!

* Tüm Köy-Sen Eğitim ve Örgütlenme Uzmanı
Satılmış Başkavak*
ÖNCEKİ HABER

paris hilton'un cezaevi anıları 2

SONRAKİ HABER

Kızgın Turgutlu halkı ‘seçenek’ arıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...