27 Haziran 2007 00:00

KEİ Zirvesi sonuç bildirgesi açıklandı

Türkiye dahil Karadeniz’e kıyısı olan 12 ülkenin oluşturduğu Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) Örgütü’nün 15. kuruluş yıldönümü dolayısıyla Türkiye’nin ev sahipliğinde İstanbul’da yapılan liderler zirvesine “enerji” ve “AB ile ...

Paylaş

Türkiye dahil Karadeniz’e kıyısı olan 12 ülkenin oluşturduğu Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) Örgütü’nün 15. kuruluş yıldönümü dolayısıyla Türkiye’nin ev sahipliğinde İstanbul’da yapılan liderler zirvesine “enerji” ve “AB ile ilişkiler” damgasını vurdu. KEİ’nin dönem başkanı, Türkiye’nin ev sahipliğini yaptığı devlet ve hükümet başkanlarının katıldığı zirvenin sonuç bildirgesinde, KEİ ülkelerinin enerji alanındaki işbirliğini derinleştirmek ve enerji kaynaklarının adil paylaşımını güvence altına almak amacıyla AB ve diğer uluslararası kuruluşlarla ortak hareket etme arzusu ifade edildi. Bildirgede özellikle, BM ve AB ile ilişkilerin geliştirilmesinin önümüzdeki dönemin en önemli konuları arasında yer aldığı vurgulandı.
KEİ Zirvesi’ne AB ilk kez bir temsilci gönderirken, ABD’nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson da toplantıya gözlemci olarak katıldı. Enerji konusu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Rusya lideri Vladimir Putin’le ikili görüşmesinde de ağırlıklı gündem maddesini oluşturdu.
Rusya’nın Kazakistan ve Türkmenistan’la yaptığı doğalgaz ve petrol anlaşması sonucu büyük önem taşıyan 45 dakikalık görüşmede, başta enerji olmak üzere ilişkilerin her alanda daha da geliştirilmesi ve bölgesel konularda yakın işbirliğinin sürdürülmesi konusunda mutabık kalındığı belirtildi.
Liderler görüştü
Putin, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’le de görüştü. Sezer, Türkiye’nin KEİ dönem başkanlığındaki çabalarına destek istedi, Putin de her türlü desteği vereceğini kaydetti.
Zirvede konuşan Putin, Karadeniz Bölgesi’nin enerji piyasasının güçlendirilmesi, enerji güvenliğinin sağlanması ve enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi gerektiğini düşündüklerini söyledi.
Romanya Cumhurbaşkanı Traian Basescu da “KEİ kapalı bir kuruluş olarak çalışamaz. İzole olarak Avrupa’da, Kafkasya’da, Ortadoğu’da ve Orta Asya’daki gelişimlerden ayrı tutulamaz” dedi.
Sezer de konuşmasında, “KEİ’nin diğer uluslararası örgütlerle işbirliğinin, sayısız olanaklar getireceğini belirterek “Özellikle AB ile başlaması öngörülen kurumsal ilişkilerin her iki taraf için de önemli yararlar sağlayacağını düşünüyoruz” diye konuştu. Zirvede Hazar Denizi ve Kazak petrol ve doğalgazının Avrupa pazarlarına ulaştırılması için yeni boru hatları inşa edilmesi gündeme getirilirken KEİ ülkeleri arasında ticareti geliştirmek için de Karadeniz çevresinde otoyollar yapılması istendi. Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyannis, “AB ile ortak projeler ve KEİ reformları bu zirvenin en önemli başarılarıdır” şeklinde konuştu.
Enerji kaynaklarını çeşitlendirmek isteyen AB ise KEİ’nin enerjide büyüme planlarına destek verdi. Yeni enerji yolları kapsamında Türkiye’nin Bakü-Ceyhan hattı ile inşaatı başlayan Kazak petrolünü taşıyacak boru hattı, övgüyle söz edilen örnekler oldu. Enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesine destek veren Wilson, Karadeniz Fonu’na 10 milyon dolar katkı yaptıklarını bildirdi.
‘Göğüs germeye hazırız’
Zirvenin sonuç bildirgesinde de KEİ’nin bölgesel ve uluslararası ilişkilerde aktif ve güvenilir bir ortak olarak rolünü sağlamlaştırdığı ifade edilerek “Önümüzdeki zorluklara göğüs germeye hazırız” mesajı verildi.
Bölge halklarının yaşam kalitesini artırmak üzere çevrenin korunması, ticaret, ulaştırma, turizm, enerji, telekomünikasyon, bilim, teknoloji ve terörle mücadele gibi konularda işbirliği zemininin sağlamlaştırılmasının önemine dikkat çekilen bildirgede, KEİ ülkelerinin ekonomik işbirliğini artırmak üzere özel projeler geliştirilmesi gerektiği belirtildi.
KEİ ülkelerinin enerji alanındaki işbirliğini derinleştirmek ve enerji kaynaklarının adil paylaşımını güvence altına almak amacıyla AB ve diğer uluslararası kuruluşlarla ortak hareket etme arzusunun yinelendiği bildirgede, özellikle BM ve AB ile ilişkilerin geliştirilmesinin önümüzdeki dönemin en önemli konuları arasında yer aldığı kaydedildi.
Bildirgede, zirvede Avrupa Komisyonu’na gözlemci statüsü verilmesinin memnuniyetle karşılandığı dile getirilerek “AB’yi KEİ ile birlikte, Karadeniz Sinerjisi sürecinin resmi başlangıcını temsil edecek ortak bir bakanlar toplantısı düzenlemeye davet ediyoruz” denildi. (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

İstatistik ve mali kontrol fasılları müzakerelere açıldı

SONRAKİ HABER

Ümraniye’de Tantavi günleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...