27 Haziran 2007 00:00

Aşırı sıcak nedeniyle mesai saati değiştirildi

Afrika üzerinden gelen aşırı sıcak hava dalgası Türkiye’yi kavururken, Aydın’da bir kişi hayatını kaybetti, bazı illerde mesai saatleri değiştirildi. Aşırı sıcaklar nedeniyle kamu kurumlarında çalışan hamile, engelli ve kronik ...

Paylaş

Afrika üzerinden gelen aşırı sıcak hava dalgası Türkiye’yi kavururken, Aydın’da bir kişi hayatını kaybetti, bazı illerde mesai saatleri değiştirildi. Aşırı sıcaklar nedeniyle kamu kurumlarında çalışan hamile, engelli ve kronik hastalığı olanların iki gün izinli sayılması kararlaştırıldı.
Aydın’da Mustafa Konar (60) adlı emekli, deniz kenarında kalp krizi geçirdi. Kuşadası Devlet Hastanesi’ne götürülen Konar, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Evli ve üç çocuk babası Konar’ın, aşırı sıcak nedeniyle kalp krizi geçirmiş olabileceği belirtildi.
Türkiye genelinde etkili olan aşırı sıcak nedeniyle Aydın ve Çanakkale’de çarşamba günü için mesai saatleri de değiştirildi. Her iki ilde mesai saatleri bugün saat 07.00’de başlayacak 12.30’da sona erecek.
Su satışında büyük artış
Sıcak hava en çok su ve klima üreticilerine yaradı. Ambalajlı su satışlarının yüzde 30 oranında arttığı bildirilirken, klima satışı yapan mağazalar da talebe yetişmekte zorlandıklarını anlattılar.
Hava sıcaklıklarının 40 derecenin üstüne çıkması, başta oteller olmak üzere birçok işletmenin buza olan talebini de artırdı.
Enerji krizi kapıda
45 dereceye varan aşırı sıcaklar su ve elektrik tüketimini artırdı. Günlük elektrik tüketimi 1000 megawatt (MW) arttı. ‘’Herkes klimalara yüklendi, enerji sıkıntısı doğabilir’’ diyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, halka tasarruf çağrısı yaptı, sanayi kuruluşlarına gece çalışmasını önerdi.
Kazaya davetiye
Türkiye’nin önemli bölümünü etkisi altına alan sıcak havanın sürücüleri sinirli yapabildiği, bu durumun aşırı hıza, dolayısıyla kazalara neden olabildiği bildirildi.
Bursa Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürü Aydın Balkanlı yaptığı açıklamada, sıcak havalarda sürücülerin daha dikkatli araç kullanmaları gerektiğini söyledi. Sürücülerin sıcaklardan dolayı gidecekleri yerlere bir an önce ulaşma telaşına kapıldıklarını belirten Balkanlı, “Sıcak hava, sürücüleri sinirli yapabiliyor. Bu durum aşırı hıza, dolayısıyla kazalara neden olabiliyor. Gidilecek yerlere bir an önce varma telaşına kapılarak hız sınırları aşılmamalı” dedi.
Deniz canlılarını da etkiliyor
Son yıllarda iklim değişikliğine bağlı olarak hava sıcaklıklarında yaşanan artış nedeniyle 500’e yakın tropikal balık türünün Akdeniz, Ege ve Marmara denizlerinde görülmeye başlandığı bildirildi.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şükran Cirik, balık göçlerinin en büyük nedeninin sıcaklık olduğunu, son yıllardaki iklim değişikliklerine paralel olarak Türkiye denizlerindeki balık çeşitliliğinde artış gözlendiğini söyledi. (HABER MERKEZİ)

İnsanlar klima almaya yönlendiriliyor

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Didem Evci, vücut sıcaklığının çok altında ya da üzerinde kullanılan klimaların insan vücudunu rahatsız edeceği uyarısında bulundu.
Yrd. Doç. Dr. Evci, iklimlerdeki değişikliklerin klimaları hayatın ayrılmaz bir parçası haline getirdiğini ve son zamanlarda bilim adamlarının “havalar daha fazla ısınacak” açıklamalarının insanları klimalara karşı yoğun bir talebe yönlendirdiğini belirtti. Klimaları kullanırken yaratacağı zararların da göz önünde bulundurulması gerektiğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Evci, şöyle konuştu: “İnsan vücudu sıcaklığına uygun klima çalıştırmayı unutmamalıyız. Vücut sıcaklığının çok daha altında ya da üzerinde kullanılan klimalar insan vücudunu rahatsız edecektir. İnsan vücudunun ortalama vücut sıcaklığının 37 derece olduğunu söylersek klimaların 20 ile 26 derece arasındaki sıcaklıkta çalıştırılması yeterli olacaktır.”
Sıcak havadan ani soğutulmuş bir ortama giren insanlarda metabolizmanın kendisini ayarlamasında güçlükler ortaya çıktığına dikkati çeken Evci, “Çocukların, yaşlıların ve gebelerin bu gibi ortamlarda rahatsızlandığı bilinmektedir. Bu kişilerin klimaların direkt etkilerine maruz kalmaması gerekmektedir. Klimaların perdelerini yukarıya veya aşağıya doğru çevirerek üsten ya da alttan gelecek bir havalandırma yapmaya özen göstermeliyiz” dedi.
ÖNCEKİ HABER

Gürültü kavgası ölümle sonuçlandı

SONRAKİ HABER

Hakimler türban davasından çekildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...