27 Haziran 2007 00:00

Ortadoğu’da yoğun trafik

Filistin, İsrail ve Ürdün liderleri Mısır’ın evsahipliğinde önceki gün bir araya geldi. Zirvede, Gazze Şeridi’nin kontrolünü elinde bulunduran Hamas’ın da ortak olduğu birlik hükümetini görevden alarak OHAL hükümeti kuran Filistin...

Paylaş

Filistin, İsrail ve Ürdün liderleri Mısır’ın evsahipliğinde önceki gün bir araya geldi. Zirvede, Gazze Şeridi’nin kontrolünü elinde bulunduran Hamas’ın da ortak olduğu birlik hükümetini görevden alarak OHAL hükümeti kuran Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail’i “ciddi siyasal görüşmelere başlamaya” çağırdı. İsrail Başbakanı Ehud Olmert ise “iyi niyet jesti” olarak İsrail cezaevlerinde bulunan El Fetih üyelerinin 250 üyesini serbest bırakacağını açıkladı. Fakat gerçek bir barış sürecine ilişkin adım atmaktan kaçındı.
Uzmanlar, bu “jest”in samimiyeti konusunda da şüpheli. Olmert’in kararında salıverilecek tutukluların “El Fetih üyesi olması” ve “eli kanlı olmaması” gibi ibareler mevcut. Uzmanlar, “Hamas’a karşı Abbas’ı güçlendirmeyi” amaçlayan bir strateji izleyen İsrail’in kararının, “Abbas’ın arkasındaki halk desteğini artırmasına yardımcı olamayacağını” belirtiyor. Gözlemciler de İsrail zindanlarında tutulan binlerce Filistinlinin durumu dikkate alındığında, Olmert’in adımının “yetersiz” olduğunu belirtiyor.
Takvim çağrısına yanıt yok
Abbas’ın, “İsrail’in yanında, başkenti Kudüs olan bağımsız bir Filistin devletinin kurulması amacıyla belirleyecekleri bir takvime göre ciddi siyasal görüşmelere başlama” çağrısında bulunduğu toplantıda, Olmert ise somut önerilerde bulunmak yerine, “fırtınalı bir dönemde barış sürecini ilerletecek bir fırsat yaratıldığı konusunda iyimser olduğunu” belirtmekle yetindi. İsrailli kaynaklar Olmert’in barış süreci açısından önemi olan “güvenlik” duvarları ile bariyerlerinin kaldırılması konusunda “isteksiz” olduğunu belirtirken, İsrailli yetkililer de Batı Şeria’daki bariyer ile duvarın kaldırılması için “Abbas’ın militan grupları zaptetmesi” koşulunu öne sürdü.
İsrail gerildi
Diğer yandan Olmert’in, 250 Fetih üyesi tutsağı salıverme sözü İsrail’de ise tepkilere neden oldu. Aşırı sağcı milletvekilleri, Olmert’in planına ateş püskürdü. Likud Partisi üyesi Milletvekili Gideon Sa’ar, Olmert’in kararının “gerçekçi bir temeli” olmadığını belirterek “Bu kararın bedeli ağır olur” dedi. Olmert’in koalisyon hükümeti içerisinde yer alan bazı partiler de kararı ağır bir dille eleştirerek hükümetten ayrılma tehdidinde bulundu.
‘Geçiş izni’ talebi
Zirvede Abbas’ın, Ürdün’deki El Fetih Birliği “Bedir Tugayı”nın Batı Şeria’ya getirilmesi için İsrail’in iznini istediği de öne sürüldü. İsrailli bir yetkili, “bu isteğin değerlendirildiğini ve kararın kısa sürede verileceğini” söyledi.
Diğer yandan İsrailli bir başka yetkili ise “Fetih militanlarının tutuklanmasına ara verilmesini” istedi. Yetkili, “Fetih, İran’dan aldığı destekten vazgeçer ve saldırıları durdurursa, İsrail de Fetih militanlarına yönelik politikasını gözden geçirmeli” dedi. (DIŞ HABERLER)

Dörtlü Kudüs’te toplandı

Mısır’daki zirvenin hemen ardından Ortadoğu Dörtlüsü (ABD, AB, Rusya, BM) Kudüs’te toplandı. Toplantıya, Filistin gündeminin yanı sıra, bugün görevi bırakacak olan İngiltere Başbakanı Tony Blair’in, “Ortadoğu’ya üst düzey arabulucu” olarak atanması konusu damgasını vurdu. ABD, Irak işgali ile bölgedeki ABD-İsrail çıkarlarına en büyük desteği veren Blair’i, bu göreve getirmek için yoğun çaba sarf ediyordu.
Ortadoğu Dörtlüsü temsilcilerini, Hamas’ın Gazze Şeridi’nde denetimi ele geçirmesinden bu yana ilk kez bir araya getiren toplantı, Kudüs’ün batı kesimindeki Amerikan konsolosluğunda yapıldı.
Filistinliler için felaket
Bu arada İngiliz “The Guardian” gazetesi ise “Londra’dan Ortadoğu’ya: Blair yeni işe giriyor” manşetiyle verdiği haberde, bugün görevi bırakacak olan Blair’in, yakın müttefiki Bush’un desteğiyle “üst düzey arabulucu” olacağını vurguladı.
Gazetede “Filistinliler için felaket” başlığıyla yer alan bir başka haberde ise “Blair’in, Ortadoğu’da üst düzey arabulucu rolüne soyunması durumunda, Gazze veya Filistin’in herhangi bir bölgesinde sıcak karşılanmayacağına” dikkat çekerek, “Blair ve onun yönetimindeki İngiltere yıllarca, ABD, İsrail, Arap ve Filistin çıkarı düşmanlarına destek verdi” diye yazdı.
Gazete, Muhammed Tahir adlı bir Filistinli gönüllünün, “Blair’in bu göreve gelmesi Filistinliler için bir felaket. Blair’in Irak’taki tutumunu ve biz doğru partiye oy vermedikten sonra İngiltere’nin, Filistin’e uyguladığı ambargoyu iyi hatırlıyoruz” ifadelerine de yer verdi.
Ahmedinecad, Dörtlü’ye sert çıktı
Bu arada İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad ise, Ortadoğu Dörtlüsü’nü, Filistin’i İsrail’e “satmakla” suçladı.
Ahmedinecad, “Eğer Filistin halkını büyük güçlere satabileceğinizi düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Siz bu girişimlerle halkların öfkesine neden oluyorsunuz. Bölgedeki halkların desteğini kaybediyorsunuz” dedi.
Bölge halklarının Filistin aleyhine girişimlere izin vermeyeceğini söyleyen İranlı lider, “Bölge milletleri artık uyanmıştır ve sizin ihanetlerinize sert şekilde karşılık verecek” ifadesini kullandı.
İran yönetimi, Filistin Devlet Başkanı Abbas’ın yeni hükümet atamasını “antidemokratik” olarak değerlendirmiş ve İsmail Haniye başkanlığındaki Hamas hükümetini desteklediğini açıklamıştı. (DIŞ HABERLER)

Filistinliler kovuldu, Bedevi köyleri yıkıldı

İsrail, Mısır’daki zirvede 250 El Fetih üyesi tutuklunun serbest bırakılacağı sözü verirken, Doğu Kudüs’te ise yasal oturma izinleri olan yüzlerce Filistinliyi pazar günü yasadışı bir biçimde evlerinden etti. Negev’in kuzeyinde de Um El Hiran ile E-Tir Bedevi köylerini yerle bir etti.
Mısır’daki zirvede İsrail Başbakanı, “Filistin nüfusunun hareket özgürlüğünün iyileştirileceği ve ticari ilişkilerin yeniden başlatılacağı” söylemişti. İsrailli insan hakları grubu B’Tselem’in bildirdiğine göre ise İsrail yönetimi, Doğu Kudüs’te geçen sene “yasal oturma izni hakkı” kazanan 1.363 Filistinliyi kentten kovdu. İsrail kararına gerekçe olarak, kendi topraklarında “göçmen” muamelesi gören Filistinlilerin oturma sürelerinin bittiğini gösterdi. Doğu Kudüs’te 200 bin Yahudi yerleşimci ve 245 bin Filistinli bulunuyor.
İsrail polisi ve askerleri önceki gün ise Negev’in kuzeyindeki iki Bedevi köyünü yerle bir etti. İsrail’in bölgeye Yahudi yerleşimciler için yeni işgal birimleri inşa edeceği öğrenildi. İsrail’in iki köyü yerle bir etmesi nedeniyle yüzlerce Bedevi’nin evsiz kaldığı ifade edilirken, Bedevi gençlerden Fecua Ebu El Cian “Bu geceyi yerde geçireceğiz” dedi. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Lafontaine’nin teklifi ortalığı karıştırdı

SONRAKİ HABER

İNSAN VE SPOR

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...