27 Haziran 2007 00:00

‘Susuzluğun sorumlusu Gökçek’

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) ile İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi yöneticileri, dün ortak bir basın toplantısı düzenleyerek “Ankara’da yaşanan su sıkıntısının sorumlusunun Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih...

Paylaş

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) ile İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi yöneticileri, dün ortak bir basın toplantısı düzenleyerek “Ankara’da yaşanan su sıkıntısının sorumlusunun Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek olduğunu” kaydetti. TÜDEF Başkanı Ali Çetin, “Gökçek suçu, tanrının ya da global ısınmanın üzerine atarak sorumluluktan kurtulamaz” dedi. Ankara’nın su ihtiyacını kalıcı biçimde karşılayabilmek için Çamlıdere-Gerede projesinin oluşturulduğunu kaydeden Çetin, projenin gereğini yapmayan Gökçek’in, Ankaralıları susuzlukla karşı karşıya bıraktığını belirtti.
Çetin, projenin 2003’te tamamlanması gereken birinci aşamasının maliyetinin 238 milyon dolar olduğunu kaydederek “Bu projeyi yaşama geçirmeyen ASKİ, kuruluş yasasına aykırı olduğu halde yol ve köprülü kavşak işlerine 350 milyon dolar harcamıştır. Ankara kentine karşı kurumsal bir suç işlenmiştir” dedi. Kızılırmak projesinin daha pahalı ve tehlikeli olduğunu kaydeden Çetin, Kızılırmak boyunca kanalizasyon ve tarım ilaçlarının nehre aktığını ve sanayi atıklarının arıtılmadan nehre bırakıldığını söyledi.
‘Yüksek kanser riski olacak’
Çetin, “Kızılırmak suyunda demir, mangan, kurşun, çinko, bakır ve krom gibi ağır metaller ile yoğun fosforun yanında çok yüksek oranda sülfat vardır. Ülkemizde bu kirliliği arıtacak ne bir tesis ne de teknoloji vardır. Kızılırmak suyunun arıtılmasının planlandığı İvedik tesisleri ise bunun çok uzağındadır” dedi. Kızılırmak suyunun “zehirli” olduğunu öne süren Çetin, kanser riskinin ortaya çıkacağını iddia etti. Çetin, Kızılırmak’tan getirilen suyun Çamlıdere-Kurtboğazı suyu ile karıştırılmasının da çözüm olmayacağını belirterek “zehrin seyreltilmiş olacağını” öne sürdü. Gökçek’i, konuyu kamuoyu önünde tartışmaya davet eden Çetin, Kızılırmak projesinin iptali için yürütmenin durdurulması istemiyle dava açacaklarını bildirdi.
‘Gökçek, hükümeti yanılttı’
İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şube Başkanı Fehmi Toptaş ise Kızılırmak suyunun 1948’lerde gündeme geldiğini, ancak uygun olmadığı için 2030’lara ertelendiğini ifade etti. Gökçek’in “Kızılırmak suyunu Kırıkkaleliler içiyor, bir tane ishal olan yok” sözlerine yanıt veren Toptaş, “Kırıkkaleliler suyu içmiyor, kullanıyor” dedi. Gökçek’in “250 milyon dolara Kızılırmak’tan su getirme” vaadi ile hükümeti de yanılttığını öne süren Toptaş, “İddia ediyorum, maliyeti en az iki katını bulacak” diye konuştu. Toptaş, Kızılırmak suyunun kazanlar, bulaşık ve çamaşır makinelerinin de ömrünü kısaltacağını bildirdi. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

HUKUK KÖŞESİ

SONRAKİ HABER

‘Unutursak bir daha yaşatırlar’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa