28 Haziran 2007 00:00

Adanalı Araplar alternatif arıyor

Adana’nın emekçi mahallelerinden birisi olan Akdeniz Mahallesi’nde seçim sürecinin halkta nasıl yansımalar oluşturduğunu öğrenmeye çalıştık. Akdeniz Mahallesi, Adana’nın yerli halkı olarak bilinen Arap-Alevi (Fellah)

Paylaş

Adana’nın emekçi mahallelerinden birisi olan Akdeniz Mahallesi’nde seçim sürecinin halkta nasıl yansımalar oluşturduğunu öğrenmeye çalıştık.
Akdeniz Mahallesi, Adana’nın yerli halkı olarak bilinen Arap-Alevi (Fellah) vatandaşların yoğun olarak yaşadığı yerleşim yerlerinden. Çoğunluğu yoksul ve emekçi insanlardan oluşan Arap-Alevileri arasında çok uzun yıllardan bu yana bir CHP geleneği hakim. İçe kapanık bir yapısı bulunan mahalle halkı yoğun bir genç nüfusa sahip, bu yapı son dönemde yeni bir dışa açılma, başta siyasi görüş olmak üzere kalıpları kırma dalgasını da beraberinde getiriyor.
Güneşli Kıraathanesi henüz boş, iki kişi bir masanın etrafında sohbet ediyor. Yanlarına oturup sohbete başlıyoruz. Yaklaşan seçimleri nasıl değerlendirdiğini sorduğumuz Servet Uslupehlivan, “Önce karnımızı doyursunlar, kime oy verirsek verelim hayatımızda hiçbir şey değişmiyor” diyerek sitemle başlıyor sözlerine. Kendisi berber olan Uslupehlivan, faturalarını bile ödemekte zorlandığını, çocuklarını okuttuğunu bütün bunları büyük zorluklarla yaptığını dile getirirken, AKP Hükümeti’nin sanki bütün sorunlar bitmiş kimsenin derdi kalmamış gibi açıklamalar yapmasına kızdığını söylüyor. AKP’nin dini kullanarak çıkar sağlamaya çalıştığını, anacak dinle değil sermayeyle bir bağının olduğunu söyleyen Uslupehlivan, “Fakirle zenginler arasındaki fark bu hükümet gelince daha fazla arttı, zenginleri koruyacaksan din bunun neresinde” diyerek gerçekçi politika yapılmasını istiyor. “İnsanların gözlerini boyuyorlar yok kitap yardımı yok kömür yardımı... Kimin parasıyla veriyorlar bunları, ben bu kadar vergi alsam herkese araba alırım” diye konuşan Uslupehlivan, “Ben babadan-oğula CHP’liyim, ama Deniz Baykal’ın başkan olmasını istemem, partiyi yanlış yönetiyor. CHP neredeyse sağ parti oldu, ben oyumu CHP’ye vereceğim ama Deniz Baykal’a değil” diyor.
Zenginin Meclis’i fakirin çenesini yorar
Sohbeti sessizce izleyen Yüksel Nar’a kendisinin seçimlerle ilgili ne düşündüğünü sorduğumuzda, ellerini iki yana açarak “Ne diyeyim bilmiyorum” şeklinde cevaplıyor bizi.
Nar, hiçbir iktidar döneminde Alevilere hak tanınmadığını, bunun yanında işsizlikten yoksulluktan hayatlarının tamamıyla zorluklar içerisinde geçtiğini anlatıyor. AKP döneminde dinin öne çıkarıldığını ve bunun istismar edildiğini düşünen Nar, bunun karşısına da laikliğin konulduğunu söyleyerek ekliyor; “Laiklikten yana bir insanım ama diyanet gibi bir kurumun olduğu bir ülkede zaten laiklikten nasıl söz edebiliriz ki. Bu kuruma aktarılan paralarla Türkiye’de aç insan kalmazdı” diyor. Kendisinin CHP’ye oy vereceğini her zaman da CHP’ye verdiğini, ancak yeni yetişen kuşağın farklı siyasi çevreleri de dikkate aldığını bunların başında da Genç Parti’nin geldiğini söyleyen Nar, “Aç olan insanın kendine güveni olmaz, kendini ezik hisseder. Zaten bizlere hep paralı büyük adamların bu işleri yapacağı öğretildi, ‘sen ekmek parana bak’ dendi. Yani anlayacağın zenginin Meclis’i fakirin çenesini yorar sadece” diye konuşuyor. (Adana/EVRENSEL)
M. Talip Aytimur
ÖNCEKİ HABER

CHP’nin laf kalabalığı

SONRAKİ HABER

Demokrasi güçlerinin ortak iradesini önemsiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa