28 Haziran 2007 00:00

CIA’da yok yok!

Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı’nın gizliliği geçen hafta kaldırılan, CIA’nın yasa dışı faaliyetlerine ilişkin belgenin ayrıntıları önceki gün yayınlandı.

Paylaş

Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı’nın gizliliği geçen hafta kaldırılan, CIA’nın yasa dışı faaliyetlerine ilişkin belgenin ayrıntıları önceki gün yayınlandı.
Dönemin CIA şefi James Schlesinger’in talimatı üzerine hazırlanan raporun ayrıntılarının açıklanması üzerine Türkiye’nin Kıbrıs Harekatı ve CIA’nın 12 Eylül darbecileriyle ilişkisi yeniden tartışma konusu oldu.
Belgelere göre dönemin Ulusal Güvenlik Danışmanı ve halen ABD Başkanı Bush’un danışmanlığını yapan Henry Kissinger, Kıbrıs Harekatı ve 12 Eylül darbesine verilen destek ile ilgili olarak, “Tüm dünyada bize en çok zarar veren meseleler; CIA işleri ile Türkiye’ye yardım oldu” diyor.
CIA’nın ‘aile mücevherleri’nde Küba lideri Fidel Castro’ya suikast düzenlenmesi için mafya ile anlaşma yapılmasından, Afrikalı bir liderin zehirlenmesine, savaş karşıtı grupların içine sızılmasından, Çin-Sovyetler ilişkileri ve bu ülkelerin iç ve dış siyasetlerine değin birçok yasadışı faaliyetten bahsediliyor.
Harekat için teşvik
1973 tarihli 693 sayfadan oluşan belgelerde Henry Kissinger’ın, Türkiye’nin ‘74 yılında düzenlediği Kıbrıs Harekatı’na verdiği destekten de bahsediliyor.
Belgelerde Kissinger, “Tüm dünyada bize en çok zarar veren işler; CIA işleri ile Türkiye’ye yardım oldu” derken, eski CIA yetkilisi ise bu açıklamanın aslında, 12 Eylül darbecileriyle “masa altından yürütülen” ilişkilere yönelik olduğuna dikkat çekti.
CIA yetkilisi, “İma şuydu; ABD, Kenan Evren ile doğrudan temas halindeydi ve amaç dönemin, Türkiye hükümetini tuzağa düşürmekti” dedi. Bu fikrin bizzat Kissinger’a ait olduğunu da belirten CIA yetkilisi, “Kissinger böyle olsun istemişti, çünkü Bülent Ecevit ile ilgili tedirginlikler vardı” diye konuştu.
Eski yetkili ayrıca, Kissinger’ın, Kıbrıs Harekatı’nın askeri ayrıntılarından “haberdar” olmadığını ancak, Türkiye’yi Kıbrıs’a girmek için “cesaretlendirdiği” ve bu amaçla Ankara’ya silah geçişi için izin verdiğini de söyledi.
Delinen ambargo konusu
Kıbrıs Harekatı’nın ardından ABD Kongresi’nin, Türkiye’ye yönelik silah ambargosu kararını onayladığını, ancak “bunun sadece teknik bir mesele” olduğunu da belirten CIA yetkilisi, “Askeri yardımları kestik. Teknik olarak... Ambargo kararına rağmen CIA yardımları muhtemelen devam etti. Bu, nihayetinde hükümetin devrilmesine kadar uzandı” dedi.
Dönemin Başbakanı Ecevit’in, Kissinger’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı olduğu Nixon hükümetiyle bazı meseleleri olduğunu da anlatan CIA yetkilisi, “Sorun neydi tam olarak hatırlayamıyorum. Ama Beyaz Saray’ın, Ecevit’ten hoşlanmadığı açıktı” dedi.
Kissinger’ın ise konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçındığı belirtildi. (DIŞ HABERLER)

SSCB ve Çin ile ilgili belgeler

Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı’nın 1950-70 yılları arasındaki yasadışı faaliyetlerine ilişkin önceki gün yayınlanan belgelerde, CIA’nın kirli çamaşırlarının büyük bir bölümünü kapsayan SSCB ve bu ülkenin iç ile dış politikasına ilişkin yapılan istihbarat çalışmaları da dikkat çekiyor.
Çin-SSCB yazışmalarını dahi izleyen CIA’nın yüzlerce sayfa ayırdığı SSCB ve Çin ile ilgili bölümlerin bazı başlıkları şu şekilde;
  • Süveyş krizi - SSCB’nin Ortadoğu politikası için sınama
  • Stalin’in ölümü
  • SSCB’de Parti-Ordu ilişkisi ve Marshal Zukov’un düşüşü
  • Sovyet yazarları ve Sovyetler Birliği kültür politikası
  • Kruşçev’in işbaşına gelmesi
  • Sovyetler’in gelişmekte olan ülkelere yönelik politikası
  • Kruşçev ve parti karşıtı grup
  • Sovyet askeri stratejisi ve Çin sorunu
  • SSCB’de ortodoks olmayan fikirler
  • Stalin meselesi ve Sovyetler’de liderlik mücadelesi
  • Varşova Paktı askeri stratejisi
  • Mao Tse-Tung ve tarihsel materyalizm
  • Komünist Çin’de politik problemler
  • Mao’nun ‘Kültür Devrimi’
  • Çekoslovakya: Sovyet kontrolü sorunu
  • Polonya Sorunu: Doğu Almanya
  • Komünizm ve Kamboçya
    (DIŞ HABERLER)

    Castro’yu öldürme planı

    CIA’nın 50’li yıllardan itibaren gösterdiği yasa dışı faaliyetlere ilişkin raporunda ayrıca, Küba lideri Fidel Castro’yu öldürmek için Johnny Roselli adlı gangsteri kullandığı da ortaya çıktı. Belgelere göre, Castro’nun iktidarının birinci yılında 1960 yılının Ağustos ayında CIA, FBI eski çalışanı Robert Maheu’yu, gangster Roselli’ye yanaşması için görevlendirdi.
    Zira Küba’da devrimin ardından kumarhane başta olmak üzere kirli gelirini kaybeden mafya da, Castro rejiminden rahatsızdı.
    Roselli aracılığıyla CIA, “Sam Gold” ve “Joe” adlı iki mafya üyesine 6 hap verdi ve bu iki kişi de aylar boyunca zehirli hapları Casto’nun yiyeceklerine atması için bazı kişileri aradı, ancak başarılı olamadı. Plan, CIA’nın başarısız “Domuzlar Körfezi” girişiminden sonra ise rafa kaldırıldı.
    Örgütlerin içine sızıldı
    Belgelerde CIA’nın 20 yılık kirli çamaşırlarına ilişkin dikkat çeken bir başka bölüm ise ABD’deki muhalif hareketlerin içine sızılmasıyla ilgili bölümler oldu.
    CIA’nın, yerel polis güçleriyle işbirliği yaparak örgütlerin içine sızdığı, özellikle Vietnam Savaşı’na karşı yapılan işgal karşıtı eylemleri provoke ettiği öğrenilirken, başkent Washington D.C. polisinin ise CIA’nın talimatı ile “kentin en büyük işgal karşıtı örgütünü izlediği” ifade edildi. (DIŞ HABERLER)
  • ÖNCEKİ HABER

    Gazze’ye kanlı saldırılar

    SONRAKİ HABER

    Peru fark attı

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa