28 Haziran 2007 00:00

Gazze’ye kanlı saldırılar

İsrail, Hamas’ın kontrolüne geçen tecrit altındaki Gazze Şeridi’nin doğusu ve güneyine dün kanlı saldırılar düzenledi.

Paylaş

İsrail, Hamas’ın kontrolüne geçen tecrit altındaki Gazze Şeridi’nin doğusu ve güneyine dün kanlı saldırılar düzenledi.
İsrail’in operasyonun sadece ilk saatlerinde aralarında Deyb Said Cundiya adlı 9 yaşındaki bir çocuğun da bulunduğu 14 Filistinli katledildi, 1 Hamas militanı da evinde bomba patlaması sonucu öldü. Hamas’ın El Aksa Televizyonu, operasyonlarda yaralananların sayısını 40 dolayında olarak verdi. İsrail ise 2 askerinin yaralandığını açıkladı. Operasyonlar sırasında 200 Filistinlinin tutuklandığı da belirtildi.
Gazze’nin tamamında İsrail uçakları ve pilotsuz uçaklar uçuşlarını sürdürürken, Gazze’nin doğusundan da top sesleri geldiği belirtiliyor. Saldırıların genişlemesinden ve ölü sayısının artmasından endişe ediliyor.
Saldırılar üzerine Filistinli gerillalar da kuzeydeki Erez geçişine 7 roket saldırısı düzenlediklerini bildirdi. Secaiye’de İslami Cihad, El Fetih ve Hamas’ın askeri kanatları İsrail tanklarına karşı çatışmaya ortaklaşa girdi; çok sayıda militan, ellerinde silah ve roketatar bombaları ve yüzlerine tekrar maskelerini giymiş bir şekilde mevzi aldı.
Abbas’a suçlama
Hamas’a bağlı El Aksa Televizyonu ve El Aksa Radyosu, operasyonla ilgili olarak Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ı suçladı; operasyonun, dün Mısır’ın Şarm El Şeyh beldesindeki dörtlü zirveden sonra geldiğine dikkati çekti. Filistin Devlet Başkanlığı Sözcülüğü’nden ise İsrail operasyonlarını kınayan bir açıklama yapıldı.
İsrail, Batı Şeria’daki Cenin Mülteci Kampı’nda da bir Filistinliyi öldürdü.
Bu arada İngiliz Gazeteci Alan Johnston’ı kaçıran ve 3 aydan fazla süredir alıkoyan İslam Ordusu’nun 2 üyesi de kaçırıldı. İslam Ordusu, olaydan Hamas’ı sorumlu tuttu.
Filistin’de gerillaları silahsızlandırma hazırlıkları
Öte taraftan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Filistin yönetimi güvenlik güçleri haricindeki tüm silahlı grupları “yasa dışı” ilan etti.
İsrailli Haaretz gazetesinin haberine göre Abbas’ın imzaladığı kararnamede, “Filistin topraklarında ilan edilen olağanüstü hal ve yetkim çerçevesinde, güvenlik güçlerine dahil olmayan tüm silahlı milisler, örgütler ve tugaylar yasa dışı unsurlar olarak muamele görecektir” denildi.
Bu arada Filistin’in yeni Enformasyon Bakanı Riyad El Maliki, El Fetih’e bağlı El Aksa Şehitleri Tugayları’nın, İsrail’in “örgüt üyelerini tutuklamaması ya da öldürmemesi garantisi” karşılığında silahlarını teslim etmeyi kabul ettiğini söyledi. Ancak bakanın bu yöndeki açıklaması, El Aksa üyelerince yalanlandı. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Sıcak, Avrupa’yı da vurdu

SONRAKİ HABER

CIA’da yok yok!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...