28 Haziran 2007 00:00

Venezüella, ABD şirketlerine el koyuyor

Venezüella yönetimi, ülkedeki millileştirme programı kapsamında çoğunluk hisselerine el konulması kararı alınan, ancak bu kararı reddeden petrol tekelleri rafinerilerine el konulacağını ilan etti.

Paylaş

Venezüella yönetimi, ülkedeki millileştirme programı kapsamında çoğunluk hisselerine el konulması kararı alınan, ancak bu kararı reddeden petrol tekelleri rafinerilerine el konulacağını ilan etti. Venezüella’nın halkçı lideri Hugo Chavez, geçen günlerde yaptığı açıklamada, Caracas yönetiminin önerilerini kabul etmeyen tekelleri son kez uyarmıştı.
Venezüella Enerji Bakanı Rafael Ramirez’in konuya ilişkin dünkü açıklamasında ise “el koyma kararının, petrol tekellerinin Caracas’ın önerisini kabul etmemesi nedeniyle alındığını” belirterek, ABD’li ConocoPhillips ve ExxonMobil’in milyar dolarlık rafinerilerine el konulacağını açıkladı.
Ramirez, günde 600 bin varil petrol çıkarılan bölgede iş yapan Chevron, Total, BP ve Statoil şirketlerinin ise anlaşmaları imzalamayı kabul ettiğini belirtti. Ramirez, kamu şirketi PdVSA’nın bölgedeki hisse oranlarını yüzde 40’tan yüzde 78’e çıkardığını da söyledi.
Bu arada ExxonMobil ve ConocoPhillips’in yetkililerinin, Caracas’ta halen görüşmelerde bulunduklarını öğrenildi. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

AVRUPA GERÇEĞİ

SONRAKİ HABER

İran’a yönelik yeni ambargolar gündemde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...