28 Haziran 2007 00:00

Asker geniş yetki istiyor

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Kuzey Irak’a sınır ötesi operasyon ve sınır içindeki operasyonlar için hükümetten geniş yetki istedi. Sınır ötesi operasyonun “faydalı olacağını” tekrarlayan Büyükanıt, “Kuzey Irak’a girip PKK’yı bitiririz diyemezsiniz. Ama ne yaparsınız? Bundan önce yaptığımız gibi darbe vurursunuz. Bu da çok büyük fayda sağlar” dedi.

Paylaş

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Kuzey Irak’a sınır ötesi operasyon ve sınır içindeki operasyonlar için hükümetten geniş yetki istedi. Sınır ötesi operasyonun “faydalı olacağını” tekrarlayan Büyükanıt, “Kuzey Irak’a girip PKK’yı bitiririz diyemezsiniz. Ama ne yaparsınız? Bundan önce yaptığımız gibi darbe vurursunuz. Bu da çok büyük fayda sağlar” dedi.
“Yasal zeminde terörle mücadele ederken zaman zaman sıkıntı yaşadıklarını” kaydeden Büyükanıt, “Yol kontrol noktasında bir aracı durdurup aramak istiyorsunuz. Kamyon veya kapalı bir araç. Haziran ayında kabul edilen kanun gereği araca sadece bakabiliyorsunuz. İç kısımlarını arama hakkınız yok. Peki silahı arabanın bagajına saklamışsa nasıl bulacaksınız? Bunu yapamıyorsunuz” sözleriyle bu sıkıntılarını gerekli kurullarda dile getirdiklerini ifade etti.
Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ da, tüm komanda birliklerinin “profesyonel” olacağını açıkladı.
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt, Isparta’daki Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Merkez Komutanlığı’nın tanıtımı amacıyla dün basın toplantısı düzenledi. Büyükanıt, “sürpriz” olarak ifade edilen basın toplantısına, “Bugün buraya gelme sebebim özellikle terör konusunda bazı düşüncelerimizi sizlerle paylaşmaktır” sözleriyle başladı.
Büyükanıt, sınır ötesi operasyon, asker yetkileri ve Genelkurmay bildirisine kadar birçok konuda açıklamalar yaptı.
Sınır ötesi tekrar
Orgeneral Büyükanıt, Kuzey Irak’a sınır ötesi bir operasyonda ısrar ettiklerini söyledi. Büyükanıt, “12 Nisan’da ben dedim ki ‘Evet, bir sınır ötesi operasyona ihtiyaç var, asker olarak var ve bundan da fayda sağlanır.’ Bu görüşümüzü de aynen tekrar ediyoruz” diye konuştu.
Büyükanıt şöyle devam etti: “Şunu biz iddia edemeyiz, Kuzey Irak’a girip PKK’yı bitiririz diyemezsiniz. Ama ne yaparsınız? Bundan önce yaptığımız gibi darbe vurursunuz. Bu da çok büyük fayda sağlar. Ama dediğim gibi, terörü tüm boyutlarıyla ele aldığımız zaman, bu süreç içinde etkisiz hale getirmek de mümkündür. Bu, ilgili ortamlarda izah edilmiştir. Hudut ötesi yapılacak her harekatın bir siyasi hedefi vardır. askeri hedef bunun altında kalır. Askeri hedef bu siyasi hedefi ele geçirmek için yapılan bir mücadeledir. Bu mücadeleyi yapacak kuvvetimizi saptarken, siyasi hedefin bilinmesine ihtiyaç var. Ben örnek olarak o toplantıda da aynısını söyledim. Şimdi Kuzey Irak’a PKK ile mücadele için gitmek başka şey. Mesela bunu yaparken bir saldırıya uğradınız, Kürt gruplar tarafından. O ihtimali dikkate aldığım takdirde kuvvet ihtiyacını tespit etmek başka şey. Dolayısıyla bu siyasi hedef elde edilmek istenen amaç belli olursa. O zaman TSK o hedefi ele geçirecek şekilde bir kuvvet oluşturur. Resmen de bu işi bu kadar kuvvetle yapmak istiyorum der. Bunun normal planlama işi bu.”
Yetkileri kısıtlı buldu
Büyükanıt, terörle mücadele yasal zeminde yürütülürken zaman zaman sıkıntılar yaşadıklarını ileri sürdü. Büyükanıt sözlerini şöyle sürdürdü: “TSK mücadelesini yasal zeminde yürütmek zorunda. Yasal zeminde yürütürken zaman zaman da sıkıntılarımız oluyor. Onu da ifade edeyim. Mesela haziran ayında polis salahiyetleri ile ilgili kanunda bazı değişiklikler yapıldı. İki türlü arama vardır. Biri adli arama, diğeri şüphe üzerine arama. Bir istihbarat alıyorsunuz. Yol kontrol noktasında bir aracı durdurup aramak istiyorsunuz. Kamyon veya kapalı bir araç. Haziran ayında kabul edilen kanun gereği araca sadece bakabiliyorsunuz. İç kısımlarını arama hakkınız yok. Peki silahı arabanın bagajına saklamışsa nasıl bulacaksınız? Bunu yapamıyorsunuz. Böyle sıkıntılarımız var. Bu sıkıntıları gerekli kurullarda çok açık olarak ifade ediyoruz.”
Dış destek iddiası
PKK’nin dış destek gördüğünü ileri süren Büyükanıt, şunları söyledi: “Çeşitli konuşmalarımda dile getirdim, bir kere daha söyleyeyim. Dış desteği olmayan terör örgütlerinin asla yaşama şansı yoktur. Bugün PKK terör örgütünün dış desteği vardır hem de büyük boyutlarda vardır. Bu yalnız maddi yardım şeklinde değil, bunun politik yönü de vardır. Bunu üzülerek ifade ediyorum. 12 Nisan’daki basın toplantısında da ifade etmiştim. Müttefiklerimiz içinde dahi PKK’ya dolaylı ya da doğrudan destek veren ülkeler vardır.”
Büyükanıt, “Dış desteğin kesilmesi tabii ki politiktir. Askerin yapabileceği bir iş değildir. Bunun üzerinde hassasiyetle durulması gerektiğine inanıyorum” dedi.
Genelkurmay bildirisi
Büyükanıt, “Yayımladığımız bildiride ‘toplumsal refleks’ dedik. Sonra açıklık da getirdik. Bahsettiğimiz refleks şunların dışında olamaz: Demokratik olmalı, şiddetten uzak olmalı, yasalara saygılı olmalı, siyasi amaç taşımamalı. Teröre nefretin belirtisi, ortak anlayışına yardımcı olmalı” diye konuştu.
Komando birlikleri
Öte yandan basın toplantısına katılan Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ, PKK ile mücadele kapsamında tüm komanda birliklerinin profesyonelleştirileceğini açıkladı. Başbuğ, “Yakın zamanda er, erbaş ve yedeksubaylar bu birliklerde yer almayacak” dedi. (HABER MERKEZİ)
Sivillere operasyon sinyali

Genelkurmay Başkanı Büyükanıt, terörle mücadelede başarıya ulaşılmasının önündeki en büyük engelin “işbirlikçiler” olduğunu savundu. “İşbirlikçilerin tesirsiz hale getirilmesi” gerektiğini kaydeden Büyükanıt, sınır içinde sivillere yönelik operasyon mesajı verdi. Büyükanıt şöyle konuştu: “İşbirlikçiler genellikle yerleşim yerlerindedir. Köyde olduğu gibi şehirde de var. Teröre vurulacak en önemli darbelerden bir tanesi bu işbirlikçilerin mümkün olduğu kadar tesirsiz hale getirilmesidir. Bunu burada açıkça ifade etmekte yarar mütalaa ediyorum. Bir işbirlikçi olayı varsa, bu önlenemezse terörle mücadelemizi çok olumsuz yönde etkiler.”
ÖNCEKİ HABER

Siirt’te mezra boşaltıldı

SONRAKİ HABER

ÖZGÜRLÜKLER

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...