28 Haziran 2007 00:00

JİN û JîN

Geçen haftaki yazımda, KA-DER’in kampanyası ve seçimlerdeki kadın adaylara ilişkin verileri ile değerlendirmelerini aktarmıştım. Yine, o yazıda, Bin Umut bağımsız adayları içinde yer alan kadın adaylara değinmiştim.

Paylaş

Geçen haftaki yazımda, KA-DER’in kampanyası ve seçimlerdeki kadın adaylara ilişkin verileri ile değerlendirmelerini aktarmıştım. Yine, o yazıda, Bin Umut bağımsız adayları içinde yer alan kadın adaylara değinmiştim.
Bu hafta, “demokrasi için birlik, barış ve kardeşlik için sağduyu, halk için ekonomi” başlıkları ile seçim bildirgesini açıklayan EMEP’in kadın adaylarına ayna tutmaya çalışacağım.
EMEP, barış ve kardeşlik, demokrasi taleplerinin Meclis’e taşınabilmesi için Bin Umut bağımsız adayları ile ortak bağımsız adayların olduğu yerlerde seçime katılmadı. Genel Başkan Levent Tüzel de, ortak bağımsız aday olarak, İzmir 1. Bölge’de seçim çalışmalarını sürdürüyor. Ancak, EMEP, 45 ilde kendi adaylarıyla, ortaklaşmanın sağlandığı yerlerde çatı partisi gibi ortak adaylarla seçime katılıyor.
EMEP, her türlü baskıya ve kadınlara yönelik ayrımcılığa karşı da mücadeleyi önemseyen, kadınların eşitlik taleplerini gündemine taşıyan, emekçi kadınların haklarını savunan bir parti.
Seçim bildirgesinde “Kadınlara Tam Hak Eşitliği” başlığı altında şunlar sıralanıyor:
  • Her türlü cins ayrımcılığına ve kadınlar üzerindeki baskılara karşı tam hak eşitliğinin sağlanmasını, Medeni Kanun’un eşitlikçi temelde yenilenmesini, kadının toplumsal ve politik hayata katılımının her yönden desteklenmesi,
  • Kadın emeğinin erkek emeği ile eşitliği sağlanarak, kadınların kadın sağlığına zararlı işlerde çalıştırılmasının yasaklanması,
  • Çalışan kadına doğum öncesi ve sonrası yeterli süreyle izin verilmesini, işyerlerinde çocuk bakım odaları, semt ve mahallelerde ücretsiz kreş ve anaokulları açılması,
  • Ev kadınlarına doğum ve çocuk bakımı yardımı yapılmasını, parasız genel sağlık ve yaşlılık bakım sigortası hakkı tanınması”
    EMEP seçim bildirgesinde, IMF-TUSİAD programını uygulayan hükümetlerin, kadınların toplumsal sefalet ve baskının en ağır sonuçlarını yaşamalarına, eve kapatılmasına, ücretli işçi olarak çalışan kadınların emeğinin en ağır biçimde sömürülmesine zemin hazırladığına dikkat çekiliyor.
    EMEP, tüzüğünde kadın adayların temsili konusunda kota uygulamasına yer vermiyor. Ancak, seçim programında dile getirdiği “kadının toplumsal ve politik hayata katılımının her yönden desteklenmesi” sözüne, özü ile sahip çıkarak aday listelerinde kadınlara geniş bir yer ayırmış.
    EMEP’in toplam 183 adayı içerisinde 56’sı kadın. Kadın adayların toplam adaylar içerisindeki oranı %30.6’yı buluyor. 1. sıra kadın adaylarının sayısı 10, ilk üç sıradaki kadın adaylarının toplam sayısı ise 36. Bu sayıların, geçen hafta verdiğimiz çok oy alan sistem partilerinin kadın aday oranının çok üstünde olduğu açık.
    Kilis’te Hülya Kar, Karabük’te Ayşe Kılıcı, Bartın’da Refika Korkmaz, Yozgat’ta Perihan Gülay, Tokat’ta Şükran Özer, Kütahya’da Ebru Atakan Öztatar, Kırşehir’de Zehra Başkaya, Kastamonu’da Şaziye Türkeli, Gümüşhane’de Naime Akbay; EMEPin 1. sıra adayları. Adaylar arasında ev kadını, emekli, işçi ve avukat kadınlar yer alıyor. Emekçilerin partisine yaraşır şekilde, her kesimden emekçi kadın, listelerin 1. sırasına taşınmış.
    Emekçi kadınların, eşitlik, demokrasi ve barış isteyen her kesimden kadınların oylarını doğru adrese; barışın ve umudun adaylarına, EMEP adaylarına yönlendirmelidir.
    Seçim süreci boyunca, konuyu çeşitli yönleriyle ele almaya devam edeceğiz.
    Yıldız İmrek Koluaçık
  • ÖNCEKİ HABER

    Hiçbiri sorunlara çözüm getirmeyecek

    SONRAKİ HABER

    Siirt’te mezra boşaltıldı

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...