28 Haziran 2007 00:00

Anayasa Mahkemesi kararın gerekçesini açıkladı

Cumhurbaşkanı seçimi oylamasını iptal gerekçesini açıklayan Anayasa Mahkemesi, cumhurbaşkanının ulusun çoğunluğunu yansıtan uzlaşmayla seçilmesi ve iktidarı zorlamak için 367 çoğunluk gerektiğini bildirdi.

Paylaş

Cumhurbaşkanı seçimi oylamasını iptal gerekçesini açıklayan Anayasa Mahkemesi, cumhurbaşkanının ulusun çoğunluğunu yansıtan uzlaşmayla seçilmesi ve iktidarı zorlamak için 367 çoğunluk gerektiğini bildirdi.
CHP, Abdullah Gül’ün tek aday olarak katıldığı cumhurbaşkanı seçiminin ilk tur oylamasında 367 milletvekili bulunmadığı gerekçesiyle, oylamanın iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle dava açmıştı. Anayasa Mahkemesi, 1 Mayıs 2007’de söz konusu kararı iptal etmiş ve kararın gerekçesi Resmi Gazete’de yayımlanıncaya kadar, yürürlüğünü durdurmuştu. Mahkeme, beklenen gerekçesini 58 gün sonra açıkladı.
Dünkü Resmi Gazete’de yayımlanan gerekçede “Cumhurbaşkanı seçim sürecinde ilk iki oylamada uzlaşmanın sağlanması, 102. maddenin birinci fıkrasındaki ‘Cumhurbaşkanı, TBMM üye tamsayısının üçte iki çoğunluğu ile seçilir’ kuralının toplantı yeter sayısını da kapsamasıyla olanaklıdır. Aksi halde, üçüncü fıkradaki birinci ve ikinci oylamalar anlamsız hale gelecek, üçüncü ve dördüncü oylamalarda üye tamsayısının salt çoğunluğu ile cumhurbaşkanı seçilebileceği için, bir uzlaşmaya da gerek kalmayacaktır. Üçüncü fıkrada öngörülen üçüncü ve dördüncü oylamalarda, TBMM’nin, adaylardan birini üye tamsayısının salt çoğunluğunun oyuyla seçebilme olanağı karşısında, Meclis’te salt çoğunluğa sahip parti ya da partiler, birinci ve ikinci oylamada üçte iki çoğunlukla aranan uzlaşmaya sıcak bakmayabileceklerdir. Bu durum Anayasa’nın, cumhurbaşkanı seçiminin uzlaşmaya dayanması amacıyla bağdaşmamaktadır” ifadelerine yer verildi. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

DTP, Başbakan’ı tutarlı olmaya davet etti

SONRAKİ HABER

Tüzel Gaziemirlilerle buluştu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...