28 Haziran 2007 00:00

‘Tampon bölgeden benim haberim yok’

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, son günlerde gündeme getirilen “Tampon bölge” için “Benim haberim yok” dedi.

Paylaş

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, son günlerde gündeme getirilen “Tampon bölge” için “Benim haberim yok” dedi. Büyükanıt sınır ötesi operasyon içinde, “kilometre veremem” diye konuştu.
Genelkurmay Başkanı Büyükanıt, Isparta’daki basın toplantısından sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bir gazetecinin “Sınır ötesinde gidilecek son nokta neresi?” sorusu üzerine Orgeneral Büyükanıt, “Bir kilometre vermek doğru değil. Ama bizim ihtimaliyet planlarımız var. Bana eğer, ‘şunu elde edin’ derseniz, biz üç-dört plan yaparız. Bir harekat için bir kilometre telaffuz etmek istemiyorum” diye konuştu.
‘Psikolojik harekat yetersiz’
Psikolojik harekatla ilgili bir soruyu yanıtlarken de Büyükanıt, şunları kaydetti: “Psikolojik harekatta çok yetersiziz. Devlet çapında organize edilip uygulanması gerekir. Şu anda Türkiye Cumhuriyeti’nde bu harekatı planlayıp icra edecek bir kuruluş, kurul yoktur. Eskiden MGK içinde bir daire vardı ancak bunun da ciddi bir şekilde kullanıldığı kanaatinde değilim. Bir şey itiraf etmem lazım, PKK bizden çok daha iyi psikolojik harekat yürütüyor. Çünkü elini kolunu bağlayan yok.”
Sınırda tampon bir bölge oluşturulup oluşturulmayacağı sorusu üzerine Orgeneral Büyükanıt, “Çok sık tartışılıyor. Tampon bölgeden benim haberim yok” dedi.
ABD ile ilişkiler
Bir gazetecinin, Türkiye-ABD ilişkileri hakkındaki bir sorusu üzerine Orgeneral Büyükanıt, “ABD’nin PKK ile mücadelede yeterli desteği verdiğini şu anda söyleyemeyiz. En son ABD ziyaretimde Beyaz Saray’ın güvenlik danışmanı ben daha konuşmadan, ‘Sizin terörle mücadelede sabrınız tükeniyor. Bizim de Türkiye’de popülaritemiz azalıyor’ dedi.”
Büyükanıt, “ABD’den bir şey bekliyor musunuz?” sorusunu yanıtlarken de “ABD ile uzun bir geçmişimiz var. Türkiye, PKK konusunda çok daha fazla bir desteği hak ediyor. Ama karşılanmış değil, şu ana kadar” dedi.
‘Devletle pazarlık olmaz’
Bir gazetecinin, “Silahların bırakılması, siyasete katılınması çözüm müdür?” sorusunu yanıtlayan Büyükanıt şöyle konuştu: “Teröristle bir kere pazarlık olmaz. Terörist, amaçlarını şiddetle almayı amaç edinmiş. Şiddetle can alan bir örgüt. Bir tek şey vardır, gelip Türk adaletine teslim olsun. Olay budur. Dağda silahla dolaşıp, devletle pazarlık olmaz. İllegal bir örgüt ya pişman olarak adalete teslim olacak veya mücadeleye devam edecek. Silahla dayatarak talepte bulunması uygun olmaz.” (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Alternatif olmayınca...

SONRAKİ HABER

Aydınlar sağduyu çağrısı yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...