29 Haziran 2007 00:00

Bin Umut kadın adayları kadınların umudu

Toplumsal hayatta “kadının adı yok” olgusu; yaklaşan seçimlerle birlikte “siyasetteki yokluğu” ile bir kez daha gün ışığına çıkmış oldu. Kesinleşen listelere baktığımızda; 3735 toplam milletvekili adaylarından ...

Paylaş

Toplumsal hayatta “kadının adı yok” olgusu; yaklaşan seçimlerle birlikte “siyasetteki yokluğu” ile bir kez daha gün ışığına çıkmış oldu. Kesinleşen listelere baktığımızda; 3735 toplam milletvekili adaylarından 2892’sinin erkek, 753’ünün kadın olduğunu görebiliriz. Bu da yüzde 20’lere tekabül eder ki kazanabilecek yerlerden gösterilen kadın aday sayısı çok daha düşük bir orandadır. Bu adayların da birçoğu parmak indirip kaldırmakta kusur etmeyecek kadar, itaatkar, edilgen, emek ve kadın hareketine yabancı, ekmek derdi olmayan, vitrinlik, “başkanın kadınları”dır.
Ancak, kesinleşen listelerin iç karartıcı umutsuzluk ikliminde, kadın oranı istenen düzeyde olmasa da, umudumuzu olsun, yeşerten başka bir liste daha var;
“Bin Umut Bağımsız Adayları” listesi.
Bu listeyi incelediğimizde 57 adayın 9’u kadın. Elbette bu sayının azlığı ve yetersizliği ortada. Bu sayı “Bin Umut Bağımsız Adaylarının” mantalitesi bakımından da şık değil. Öyle sanıyorum “Bin Umut Bağımsız Adaylar” bileşenleri de bu sorgulamaya hak verir ve kendileri de sorgularlar. Bin Umut Bağımsız Adayları listesine bir göz atarsak; Ayla Akad Ata (Batman), Sebahat Tuncel (İstanbul 3. Bölge), Fatma Kurtulan (Van), Pervin Buldan (Iğdır), Aysel Tuğluk, Gülten Kışanak (Diyarbakır), Sevahir Bayındır (Şırnak), Emine Ayna (Mardin), Mine Aygören Tutal (Yalova).
Dikkat çekici başka bir nokta daha bu kadın adayların hepsi de, emek ve kadın hareketinden gelen, bedel ödeyen, kadın hak ve özgürlükleri için, toplumsal cinsiyet eşitsizliğine karşı, töre ve namus cinayetlerine karşı, kadının makus talihini yenmek için, alanlarda yan yana omuz omuza olduğumuz, kadınlar olmasıdır.
Öğrendiğimiz başka bir güzellikse kadın adaylarının isimleri başkanların iki dudağının arasından çıkmamış. İlk kez kadınlar ardıl değil, öncül rol oynayarak bizzat kendileri ile ilgili kararlarda söz sahibi olmuşlardır. “Bin Umut Bağımsız Adayları Destekleme Komisyonu içinde yer alan kadın kurumlarının kendi inisiyatiflerine bırakılmış. Kadın adayları bu kadın kurumları belirlemiş. Hani, Kadın Koalisyonu toplantılarında sık sık dile getirilen taleplerden biri, başkanlık sultasına karşı “kadın adaylar, kadın konferanslarında bizzat tabandaki kadınlar tarafından belirlensin”di. İşte buyrun.
Bin Umut Bağımsız Kadın Adayları yalnızca bu şekliyle değil, savundukları talepler açısından da tüm kadınların umudunun yeşermesine vesile olmuşlardır. Bütün kadınların Meclis’teki ortak sesi olma potansiyelini taşımaktadırlar. Tüm ezilen ve sömürülenlerin, hakları yok sayılanların, kadınların, gençlerin, emekçilerin ilk kez kendilerini Meclis’e taşımaları için aday olan Bin Umut Bağımsız Kadın Adayları, ülkemiz kadınlarının tümünün yegane umudu, yüz akı olmayı hak etmişlerdir.
Ezilenlerin ezileni kadınların bu kez Meclis’te, çok daha görünür ve seslerinin çok daha gür çıkacağına inanıyorum. Bin umuttan, bir tanesinin ve en başında gelenin; kadınların umudu olduğu gerçeği ile tüm kadınların bu bir avuç ama, avuca sığmayacak bu yürekli kadınların etrafında kenetlenmesi, her şeyden önce, kadın hareketinin de önünü açacaktır diye düşünüyorum.
Kızbes Aydın (İZMİR)
ÖNCEKİ HABER

Amasra halkı vaatlerin unutulacağını bilmeli

SONRAKİ HABER

Alternatif olmayınca...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...