29 Haziran 2007 00:00

Amasra halkı vaatlerin unutulacağını bilmeli

Sizlere biraz ilimizdeki seçimlerden bahsetmek istiyorum. İlimiz çoğu Karadeniz illeri gibi göç veren bir il konumundadır. İşsizlik burada da en büyük dert. Zonguldak Kömür havzasının bir parçası olan Amasra Taşkömürü İşletmesi (ATİ)...

Paylaş

Sizlere biraz ilimizdeki seçimlerden bahsetmek istiyorum. İlimiz çoğu Karadeniz illeri gibi göç veren bir il konumundadır. İşsizlik burada da en büyük dert. Zonguldak Kömür havzasının bir parçası olan Amasra Taşkömürü İşletmesi (ATİ) ise büyük grevden sonraki dönemde uygulanan politikalar yüzünden çökertilmeye çalışılmış ve şu anda büyük ölçüde HEMA Holding’e satılmış durumda. Seçmeninin yüzde 70’i kırsal kesimde yaşıyor. Bartınlılara milletvekili adaylarının en büyük vaadi ise ATİ’ye 1500-2000 işçi alınacağı... Sanki özelleştirme politikaları, IMF politikaları uygulayıp TTK’yı bu hale getiren onlar değilmiş gibi. ATİ’nin ve köylerin yolunu bilmeyenler şimdi köylerden ve TTK önünden ayrılmıyorlar. Yalan vaatlerle onları kandırmaya çalışıyorlar. ATİ’yi ele geçirmeye çalışan HEMA Holding ise bunun yanında bir de termik santral kurmayı planlıyor. Türkiye’nin ender güzelliklerinden olan Amasra’yı zehirlemeye kalkıyor. Bartın ve Amasra halkı çevreye karşı duyarlı bir halktır. Daha önce de birçok defa termik santral kurulması denenmiş 30 bin nüfuslu Bartın merkezinde 20 bin kişilik bir gösteri olmuş, bunun üzerine bu sevdadan vazgeçmek zorunda kalmışlardı. Şimdi ise gençlere iş vereceklerini vaat ediyorlar. Ama artık 22 Temmuz’dan sonra hiçbirinin vaatlerini yerine getirmeyeceğini Bartın halkının anlaması lazım.
Partilere ve adaylar bakıldığında ise 2002’de 2 milletvekili çıkaran AKP bu 2 milletvekilini de saf dışı bıraktı. Yerine ise ithal Pendik ilçe başkanını aday gösterdi. AKP geçen seçimde yaptığı gibi eski bakanlardan ve eski Bartın Milletvekili Köksal Toptan ve R.T. Erdoğan’la seçimlerde aktiflik arıyor ve köylere yönelmiş durumda. CHP ise son iki dönemdir DSP’den Bartın belediye başkanlığı yapan (son seçimde yüzde 60 gibi bir oyla seçildi) Rıza Yalçınkaya’yı aday gösterdi. Milletvekili seçilme olanağı yüksek gözüküyor. DP ve MHP’nin adayları da bunları zorlayacağa benziyor. Ama genel olarak bakıldığında hiçbirinin birbirinden farkı olmadığı, hepsinin sermayeye hizmet ettiği ve emekçi halkımıza bir şey veremeyeceği görülüyor. İşte bunun için biz Sermaye partilerine oy yok diyoruz, IMF’ciler, özelleştirmeciler madenleri kurtaramaz diyoruz, Munzur’da, Bergama’da çevre katliamları yapanlar çevreyi koruyamaz diyoruz. Bunun için Bartın’da da oylar emeğin adaylarına! Herkese selamlar!
Murat Sarıok (Amasra/BARTIN)
ÖNCEKİ HABER

Bağımsız adaylar konuşuyor 22

SONRAKİ HABER

Bin Umut kadın adayları kadınların umudu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...