29 Haziran 2007 00:00

Seçim, hükümete kuraklığı hatırlattı

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, 40 ilde başlattığı kuraklık tespitine ilişkin çalışmaların ardından yayınlayacağı kararname ile zarar gören çiftçinin borçlarını ertelemeye hazırlanıyor.

Paylaş

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, 40 ilde başlattığı kuraklık tespitine ilişkin çalışmaların ardından yayınlayacağı kararname ile zarar gören çiftçinin borçlarını ertelemeye hazırlanıyor. Kararname ile kuraklıktan zarar gören çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri’ne olan borçları bir yıllığına, faizsiz ertelenecek. Ayrıca, ücretsiz sertifikalı tohum yardımı yapılacak. Kuraklık yardımının toplam maliyetinin 1 milyar YTL olacağı tahmin ediliyor.
Diyarbakır’da 1 Kasım 2006 tarihinde meydana gelen sel felaketinin ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, zarara uğrayan çiftçilerin borçlarının erteleneceği sözünü vermesine rağmen bu sözü yerine getirmediler. Selzedeleri unutan hükümetin, kuraklık mağdurlarını düşünmesi seçim yatırımı olarak yorumlandı.
Yaşanan kuraklık nedeniyle birçok ilde ekinler olgunlaşmadan kururken, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı 40 ilde başlattığı kuraklık tespitine ilişkin çalışmalarına hız verdi. Mevcut yasaya göre, kuraklık nedeniyle zarar gören çiftçilere destek verilemeyeceği için bakanlığın kararname hazırladığı öğrenildi. Kararnameye göre, yardımların nakdi değil borçların ertelenmesi, tohum desteği şeklinde olacağı bildirildi. Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin ANKA’ya yaptığı değerlendirmede, başta İç Anadolu Bölgesi olmak üzere birçok bölgede kuraklık nedeniyle “tarlalarda yangın” olduğunu söyledi. Yetkin, dünyada tarım ürünleri fiyatlarının hızla yükseldiğine işaret ederek, 2008 yılına ilişkin ciddi tedbirlerin alınmaması durumunda çok zor bir yıl olacağını kaydetti.
Üretim hızla düşüyor
Kuraklık nedeniyle üretimin hızla düştüğüne işaret eden Yetkin, “Mısır, ayçiçeği çok zarar gördü. Bir hafta daha yağmur yağmazsa, Türkiye ayçiçeği ihtiyacını karşılamak için daha yüksek paralarla ithal etmek zorunda kalacak” dedi. Üretimdeki düşüşün sezon sonuna kadar yakından izlenmesi gerektiğine dikkat çeken Yetkin, “2007’de hangi ürünlerde ne kadar tahribat oldu bakmak lazım. Çiftçilere nefes aldıracak düzenlemeler zorunlu. Girdi anlamında tohum devlet tarafından verilmeli. Verilmezse kolaylıkla alabileceği bir düzenleme yapılmalı. Kuraklık nedeniyle zarar gören ürünlerin borçları ertelenmeli. Mazot pahalı ve bu sorun ön plana çıkıyor. Bu karar bir an önce verilmeli. Tarlaya girmesine yönelik tedbirler kısa sürede alınmalı” diye konuştu.
Acil plan kaçınılmaz
Girdi maliyetleri konusunda ciddi sıkıntılar bulunduğunu anlatan Yetkin, Türkiye’nin kuraklık nedeniyle acil bir planlamaya ihtiyacı bulunduğunu söyledi. Çiftçiye faizsiz tohum, gübre verilmesi gerektiğini kaydeden Yetkin, “Acil durum çağrısı yapıp, bunla ilgili sektörü bir araya getirmeli. Tüm ürünler iç içe girdi. Mısıra vuruyorsun yem fiyatları artıyor. Hayvancılık gidiyor. Bunlar sadece Tarım Bakanlığı’nın altından kalkacağı bir şey değil. Meslek grupları da bir araya gelmeli” değerlendirmesini yaptı.
2008’e önlem gerek
Gelecek yıla ilişkin tedbirler alınması gerektiğini vurgulayan Türkiye Ziraatçılar Birliği Başkanı Yetkin, “Siyaset üstü, politik kaygıdan öte tespitler yapılması” gerektiğinin altını çizdi. Yetkin, şöyle devam etti:
“Ulusal bir bakış açısı ortaya konulmalı. İş görüldüğü kadar basit değil. Konya yanıyor. Çeltik gidiyor. Mısır üretilmiyor. Açık var. Buğday yok, ihtiyaç 18 milyon ton. Yüzde 15 düşme var. 17 milyon ton Türkiye’ye yetmeyecek. TMO’nun depolarında yok. Un fiyatları, ekmeği tetikleyecek. Tüm meslek kuruluşları Tarım Bakanlığı çatısında toplanmalı. Olağanüstü gündemle toplanmalı.” (EKONOMİ SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Doğalgaz Kanunu’na iptal istemi

SONRAKİ HABER

GÖZLEMEVİ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...