29 Haziran 2007 00:00

ABD operasyona karşı çıktı

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack, Türkiye’nin Irak’a askeri bir operasyon düzenlemesinin kısa, orta veya uzun vadede çözüm olmayacağını söyledi.Günlük basın toplantısında Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın...

Paylaş

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack, Türkiye’nin Irak’a askeri bir operasyon düzenlemesinin kısa, orta veya uzun vadede çözüm olmayacağını söyledi.
Günlük basın toplantısında Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın, Kuzey Irak’taki PKK varlığına karşı operasyon düzenlemesi gerektiği yönündeki sözlerine ilişkin bir soruyu yanıtlayan Sean McCormack, “Bizim tepkimiz, aynı soru geçen haftalarda da gündeme geldiğinde olduğu gibidir” dedi.
McCormack, “Türk hükümetinin duyarlılığını ve Türk ordusunun, terörist grupların Türk halkına düzenlediği saldırılara karşı savunma ihtiyacını kesinlikle anlıyoruz. PKK terörist bir gruptur. Tüm bunları söyledikten sonra, Türk kuvvetlerinin Irak içine düzenleyeceği kapsamlı bir kara harekatının duruma yardım edeceği görüşünde değiliz” diye konuştu.
McCormack, “Burada çözüm, Türk hükümeti ve Irak hükümetiyle birlikte, bu ortak tehdide karşı birlikte çalışmaktır. Irak hükümeti, kendi topraklarında terörist bir grubun faaliyet göstermesini istemiyor. Bu yüzden yapmaya çalıştığımız, her iki tarafla da çalışmak. Türkler ile çalışmaya çalışıyoruz, Iraklılar ile çalışmaya ve ikisini bir araya getirerek bu soruna bir çözüm bulmak için çaba gösteriyoruz. Ancak Türkiye’den Irak içine bir operasyonun kısa, orta veya uzun dönemde duruma yardımcı olacağını düşünmüyoruz. Türkiye ve Irak’a komşu ülkeler. Bu değişmeyecek. Bu nedenle de ortak tehdide cevap vermek üzere birlikte çalışacak bir yol bulmalılar” dedi.
‘Rice ve Gül görüşüyor’
ABD yönetiminin hangi düzeyde Türk yetkililerle görüştüğü yönündeki bir soruya karşılık McCormack, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ile bu konuda ve diğer konularda düzenli olarak temasta olduğunu söyledi. ABD’nin PKK ile mücadelede özel temsilci olarak atadığı emekli Orgeneral Joe Ralston’ın halen bu konuda çalışmalarını sürdürdüğünü belirten McCormack, ayrıca ABD’nin Ankara ve Bağdat büyükelçiliklerinin bu konuyla yakından ilgilendiklerini kaydetti.
PKK’nin diğer ülkelerden destek gördüğü yönündeki sözler hatırlatılarak, “Herhangi bir ülkeye işaret edebilir misiniz?” yönündeki soru üzerine McCormack, “Kafadan size PKK’nın hayatta kalabilmek için silahları ve parayı nereden topladığını söyleyemem. Ancak bu konuda elimizde bir bilgi varsa, size bilahare iletirim” diye konuştu. Türk askerinin sınırda konuşlandığı yönündeki bir başka soruya karşılık McCormack, “Türk askerlerinin nerede konuşlandırıldığı konusunda Türk ordusu adına konuşacak değilim” yanıtını verdi. (HABER MERKEZİ)

Çukurca’da top atışı

Hakkari’nin Irak sınırında bulunan Çukurca ilçesinde önceki gece yine top atışları duyuldu. Askeri kaynaklar gece tatbikatı yapıldığını belirtirken, polisin de ilçe merkezinde aldığı olağanüstü önlemler dikkati çekti.
Türkiye’nin Irak sınırında bulunan 7 bin 500 nufuslu Çukurca ilçesinde önceki gün saat 21.00 sıralarında sınır mevzilerinden top atışları yapıldı. Sınırın sıfır noktasında konuşlandırılan Çukurca Taktik Sınır Alay Komutanlığı’na bağlı birliklerden aralıklarla gerçekleştirilen top atışları nedeniyle tedirgin olan halk evlerine çekildi. Top atışları aralıklarla devam ederken, polisin de ilçe merkezinde cadde ve sokaklarda devriye sayılarını artırdığı görüldü.
Top atışları ile ilgili olarak askeri kaynaklar, daha önce olduğu gibi gece tatbikatı yapıldığını belirttiler. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Erdoğan’a ‘Sayın Öcalan’ davasında yargı yolu

SONRAKİ HABER

ÖZGÜRCE

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...