29 Haziran 2007 00:00

Mersin’de zincirli protesto

Mersin Üniversitesi’nde (MEÜ) 130 öğrenciye, yükseköğrenim haklarının ellerinden alınması ve okuldan uzaklaştırma dahil olmak üzere çeşitli cezalar verilmesi tepkilere neden oldu.

Paylaş

Mersin Üniversitesi’nde (MEÜ) 130 öğrenciye, yükseköğrenim haklarının ellerinden alınması ve okuldan uzaklaştırma dahil olmak üzere çeşitli cezalar verilmesi tepkilere neden oldu.
Mersin’de İHD Şube Binası önünde toplanan öğrenciler ve demokratik kitle örgütü temsilcileri, Mersin Üniversitesi Rektörlüğü’nün antidemokratik tutumunu protesto ettiler.
İHD’den Taş Bina’ya kadar “Eğitim hakkımız engellenemez”, “YÖK-polis-medya bu abluka dağıtılacak”, “Rektör istifa” sloganlarıyla yürüyen öğrenciler, anayasal bir hak olan öğrenim haklarını korumak için mücadelelerini sürdüreceklerini duyurdular.
Taş Bina önünde, rektörlüğün öğrenci kıyımını anlatan kısa bir skeç gösterimi de yapıldı. Oturma eylemi yapan öğrencilerin bir bölümü ellerini zincirlerken, İngilizce Bölümü dördüncü sınıf öğrencisi Gülşen Dora, yaşanan olayların ardından “güvenlik” gerekçesiyle okula kameraların konulduğunu ve rektörlüğün talebiyle sivil polis sayısının artırıldığını söyledi. Dora, “Bizler üniversitelerde okuyan, okumaya çalışan öğrenciler olarak, üniversiteleri adeta birer kışlaya dönüştüren YÖK’ün ve YÖK disiplin yönetmeliğinin kaldırılmasını, bilimsel, demokratik ve özerk üniversitelerde öğretim verilmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.
Kabul edilemez bir tutum
Adana’da da İnönü Parkı’nda bir araya gelen siyasi parti, sendika ve demokratik kitle örgütü temsilcileri, Mersin Üniversitesi yönetimini, öğrenci karşıtı tutumundan dolayı protesto etti.
Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Güven Boğa, antidemokratik bir şekilde öğrencilerin öğrenim haklarının ellerinden alınmasının kabul edilemez bir durum olduğunu söyledi.
Arkadaşlarının bıçaklı saldırıya uğramasını protesto etmek ve can güvenliklerinin olmadığını kamuoyu ile paylaşmak isteyen öğrencilerin, hiçbir demokratik eyleme tahammülü olmayan polisin müdahalesi sonucu önce tutuklandıklarını sonra da okuldan atıldıklarını hatırlatan Boğa, “Üniversiteler antidemokratik uygulamaların merkezi olmuş durumda. Bizler bu uygulamalara derhal son verilmesini istiyoruz” dedi.
Mersin Üniversitesi’ndeki olaylar, 19 Aralık 2006 günü bir grup ülkücünün bazı öğrencileri bıçaklamasıyla başlamıştı. Ülkücü saldırıları protesto etmek amacıyla 20 Aralık’ta protesto eylemi yapan öğrenciler polisin sert müdahalesiyle karşılaşmış, çıkan olaylarda çok sayıda kişi tutuklanmıştı. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Büyükşehir eğitim seferberliği başlattı

SONRAKİ HABER

Gökçek’e ağaç soruları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...