30 Haziran 2007 00:00

Düşünce ve ifade ödülleri sahiplerini buldu

Türkiye Yayıncılar Birliği (TYB) bu yılki Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri’ni, ‘Baba ve Piç’ adlı romanı nedeniyle yargılanan Elif Şafak, Dora Sakayan’ın ‘Bir Ermeni Doktorun Yaşadıkları-Garabet Haçeryan’ın İzmir ...

Paylaş

Türkiye Yayıncılar Birliği (TYB) bu yılki Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri’ni, ‘Baba ve Piç’ adlı romanı nedeniyle yargılanan Elif Şafak, Dora Sakayan’ın ‘Bir Ermeni Doktorun Yaşadıkları-Garabet Haçeryan’ın İzmir Güncesi’ kitabını yayımladığı için hakim karşısına çıkan Belge Yayınları Editörü Ragıp Zarakolu ve 82 yıllık tarihi ile Türkiye’nin en eski kitabevi olan Bartın’daki Azim Kitapevi’nin ve Bartın Gazetesi’nin sahibi Esen Aliş’e verdi.
Taksim Hill Otel’de yapılan kokteyle çok sayıda yazar ve yayıncı katıldı. TYB Genel Başkanı Çetin Tüzüner yaptığı açılış konuşmasında, bireyin söz, ifade ve yayınlama özgürlüklerindeki kısıtlamaların hâlâ devam ettiğini belirterek “Geçen yıl 43 yazar ve yayıncı yazdıkları ve yayınladıkları 43 kitaptan dolayı yargılandılar. Bu davalardan 89 beraat 13 mahkumiyet 5 takipsizlik kararı çıktı. 17 dava ise halen devam etmektedir. Kitaba ceza kesen bir anlayışla halkın gerçekleri öğrenmesi ve düşüncelerini özgürce açıklaması engellendiği sürece, çağdaş demokrasiye ulaşılmasının mümkün olmadığını yıllardır söylüyoruz” dedi.
Yasaklar artarak sürüyor
Yeni seçilecek Meclis’in temel hak ve özgürlüklerin önünü açması göreviyle karşı karşıya olduğunu belirten Tüzüner, 21. yüzyıl Türkiye’sinin düşüncelerinden, yazdıklarından ve yayınladıklarından dolayı insanların yargılanmadığı, yazarın ve yayıncının hapse atılmadığı, kitap toplatmalarının yaşanmadığı bir ülke olması gerektiğini belirterek sözlerini tamamladı. TYB’nin 2006 yılı Yayınlama Özgürlüğü Raporu’nun da okunduğu törende, aralarında Orhan Pamuk, Hrant Dink, Ertuğrul Mavioğlu, Ragıp Zarakolu’nun da bulunduğu birçok yazara, Özgür Gündem, Atılım, Birgün, Evrensel gibi gazetelere, Özgür Halk, Yürüyüş, Kaos GL gibi dergilere dava açıldığı, Özgür Radyo, Anadolu’nun Sesi radyolarının yayınlarının kısıtlandığı ve kapatıldığı ifade edildi.
Ödülünü PEN Başkanı Tarık Günersel’in elinden alan Azim Kitabevi ve Bartın Gazetesi’nin sahibi Esen Aliş konuşmasında, Rıfat Ilgaz’ın Bartın Gazetesi’nde 5 yıl yazarlık yaptığını belirterek ödülün kendisini çok mutlu ettiğini söyledi. Belge Yayınları sahibi Ragıp Zarakolu adına ödülü TYS Başkanı Enver Ercan’ın elinden alan Deniz Zarakolu ise yasaların değil zihniyetlerin değişmesi gerektiğini ifade etti.
Ödülünü TYB Başkanı Çetin Tüzüner’in elinden alan Elif Şafak ise bir edebiyat eseri yaratmanın naif, çocuksu bir tarafı olduğuna inandığını belirterek, şunları söyledi: “Ama bir ülkede kelimeler ayıp, sakıncalı ya da yasak addedilirken, zannediyorum önce edebiyatın naif damarı zarar görüyor. Ne yazdığınızı, nasıl yazdığınızı, kullandığınız kelimelerin ne sonuçlar doğuracağını tartmaya, hesaplamaya başlıyorsunuz. Bu da bir anlamda oto sansür getiriyor. Benim de içimde bir sansürcü başı var. Eskiden yoktu, ama şimdi var. Onun için bu ödül böyle bir zamanda geldi, bana soluk verdi, nefes verdi. Kıymeti çok büyük.”
Ödül töreni verilen kokteylle sona erdi. (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

AKP’nin sağlık programı ve gerçekler

SONRAKİ HABER

Wall Street Journal’da grev

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...