30 Haziran 2007 00:00

Dink davası 2 Temmuz’da

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin haklarında dava açılan 12’si tutuklu 18 sanığın, 2 Temmuz Pazartesi günü yargılanmasına başlanacak.

Paylaş

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin haklarında dava açılan 12’si tutuklu 18 sanığın, 2 Temmuz Pazartesi günü yargılanmasına başlanacak.
Hrant Dink cinayetini azmettirdikleri iddiasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmaları istenen Erhan Tuncel ve Yasin Hayal’in de aralarında bulunduğu 18 sanık, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ilk kez hakim karşısına çıkacak.
Dink’i öldürdüğü öne sürülen O.S 18 yaşından küçük olduğu için duruşma CMK’nın 185. maddesi uyarınca kapalı olarak yapılacak. Bu nedenle duruşmaya sanıklar, taraf avukatları ve müşteki olan Dink ailesi dışında kimse alınmayacak.
Yasin Hayal’in, bir süre önce adliyeye getirilirken sarf ettiği “Orhan Pamuk akıllı olsun, akıllı” sözleri dolayısıyla iddianamede mağdur olarak yer alan Nobel Ödüllü Yazar Orhan Pamuk ise yurt dışında olduğu için duruşmaya katılmayacak.
Yurt dışından da çok sayıda kişinin takip etmesi beklenen duruşma sebebiyle İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin talebi doğrultusunda, adliye içinde ve dışında yoğun güvenlik önlemleri alınacak.
Güvenlik güçleri de yargılansın
Öte yandan, İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden (HRW) yapılan açıklamada, Dink’in öldürülmesinde ihmali ya da ilişkisi bulunduğu ortaya çıkan güvenlik güçlerinin de yargılanması talep edildi.
HRW Avrupa ve Orta Asya Bölüm Direktörü Holly Cartner, “Hrant Dink cinayet davası Türk yargısının bağımsızlığına dair önemli bir test olacak. Mahkemenin, güvenlik güçlerini işaret edebilecek kanıtları nasıl ele aldığını dikkatle izleyeceğiz” dedi.
301. madde nedeniyle Dink, Agos çalışanları ve yazarlarının da aralarında bulunduğu aydınların yargılandığına da vurgu yapılan açıklamada, “HRW, 301 ve ifade özgürlüğünü kısıtlayan diğer yasaların kaldırılması için Türk yetkililerine defalarca çağrıda bulunmuştur. Ayrıca barışçıl ifadeleri nedeniyle yargılanmakta olan tüm gazeteci, yazar ve yazı işleri müdürlerine yönelik tüm suçlamalar düşürülmelidir” çağrısında bulunuldu. (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

43 derecede üç işçi kız

SONRAKİ HABER

Sonuna kadar gidilsin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...