30 Haziran 2007 00:00

ABD’de gergin buluşma

ABD ve Rusya liderleri, son dönemde giderek gerilen ABD-Rusya ilişkilerini görüşmek üzere ABD Başkanı George W. Bush’un Kennebunkport’taki aile evinde yarın gayri resmi olarak bir araya gelecek.

Paylaş

ABD ve Rusya liderleri, son dönemde giderek gerilen ABD-Rusya ilişkilerini görüşmek üzere ABD Başkanı George W. Bush’un Kennebunkport’taki aile evinde yarın gayri resmi olarak bir araya gelecek. Bush, Rusya lideri Vladimir Putin’i özellikle ABD’nin, Doğu Avrupa’ya yönelik planladığı Füze Savunma Sistemi ve ABD’nin uluslararası siyasetine karşı Putin’in sert çıkışları nedeniyle gerilen Moskova-Washington ilişkilerini görüşmek üzere gayri resmi toplantıya davet etmişti. Görüşme, pazartesi günü de devam edecek.
ABD ile Rusya arasındaki, “Soğuk Savaş” dönemini hatırlatan gerginlik, Washington yönetiminin “İran ile K. Kore tehlikelerine karşı”, Füze Kalkanı konusundaki ısrarı, Kosova ile İran politikalarındaki farklılıklar ve enerji yolları hakimiyeti konusu nedeniyle kendisini göstermişti. Rusya’nın ABD ile gerilen ilişkileri, AB ile de sorun yaşamasına neden oluyor.
Karşılıklı restleşme
ABD, Polonya ile Çek Cumhuriyeti’ne konuşlandırmayı planladığı Füze Kalkanı ile Rusya’yı hedef almadığını savunurken, Kremlin ise bu girişimi kendisine yönelik bir tehdit olarak görüyor. Rusya lideri Putin, bu konu başta olmak üzere ABD’nin uluslararası siyasetteki etkisine Almanya’da geçen aylarda düzenlenen Güvenlik Konferansı’ndan bu yana oldukça sert çıkışlarda bulunuyor. Geçen haftalardaki G-8 Zirvesi’ne de damgasını vuran konuya ilişkin zirvenin düzenlendiği Almanya’da Putin ile bir araya gelen Bush, projenin, “savunmaya yönelik olduğunu” savunurken, Kremlin ise hayata geçirilmesi halinde füzelerinin yönünü, soğuk savaş dönemindeki gibi Avrupa’ya çevireceğini ilan etmişti.
Rusya’nın, sistem için aralarında Türkiye’nin de bulunduğu “diğer ülke alternatifleri” önerisine ise ABD yanaşmıyor. ABD’nin planlarına yeni balistik ve denizden füze denemesi yaparak yanıt veren Rusya, Füze Kalkanı Sistemi’nin, bu füzeleri durdurma kapasitesine sahip olmadığını da belirtiyor.
İran, Kosova ve Ortadoğu
Öte yandan BM Güvenlik Konseyi’ne gelen birçok konu iki ülke arasında gerilimi artırıyor. İran’dan, Kuzey Kore konusuna, Kosova sorunundan Ortadoğu’daki gelişmelere değin birçok konuda sorun yaşayan Kremlin ile Washington, son olarak İngiltere’nin eski Başbakanı Tony Blair’in Ortadoğu “özel temsilcisi” olarak Filistin’e atanması konusunda da sorun yaşamıştı. Bu pürüz, Blair’in Putin ile görüşmesi üzerine aşılabilmişti.
Kosova konusunda, ABD ile AB yaklaşık 8 yıldır BM idaresinde bulunan Kosova’nın Sırbistan’dan bağımsızlığı için baskı yaparken, Rusya’nın desteğini alan Sırbistan ise BM arabulucusu Martti Ahtisaari’nin, Kosova’ya “uluslararası denetim altında bağımsızlık verilmesi teklifi”ne şiddetle karşı çıkıyor.
ABD ile AB’nin, Kosova’nın bağımsızlığı konusundaki ısrarına rağmen Rusya, Sırbistan’ın Kosova konusundaki tavrına “sadık” olduğunu belirterek, bu konuda fikrini değiştirme niyetinde olmadığını gösterdi.
ABD ile Rusya arasında İran ve bu ülkenin nükleer dosyası konuları da derin ayrılıklar içeriyor. Bu konuda görüş ayrılıkları ilk olarak, BM’nin, nükleer çalışmalarından vazgeçmeyi reddeden İran yönetimine yönelik yaptırımları görüştüğü sırada ortaya çıkmıştı. Rusya’nın İran konusundaki tutumuna Çin de destek veriyordu. (DIŞ HABERLER)

Chavez yeni anlaşmalar için Moskova’da
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD’ye hareket etmeden önce Venezüella’nın halkçı lideri Hugo Chavez’i ağırladı.
İktidara gelmesinin ardından Latin Amerika kıtasındaki Amerikan karşıtlığının hissedilir biçimde artmasına neden olan Chavez’in ziyareti, Rusya ile karşılıklı askeri ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi konularına yoğunlaştı.
Rusya, ABD’nin tüm itirazlarına rağmen Venezüella ile askeri ticarete devam ediyor.
Geçen günlerde ABD’nin olası işgaline karşı “gerilla savaşına hazırlık” çağrısı yapan Venezüella lideri Chavez, Rusya’nın ardından yine ABD’nin hedefinde olan İran ile Beyaz Rusya’ya geçecek.
Nükleer sinyali
Rusya lideri Putin, Chavez ile görüşmeden önce gündemde “ekonomik ve askeri-teknik işbirliği” konularının olduğunu söyledi. Chavez ise “Moskova’ya Vladimir Putin ile görüşmek için geldim. Rusya, bize Sukhoi uçakları satalı 4 ay oldu ve biz ilk uçuşları yaptık. İşte buna dayanışma ve bağımsızlık diyoruz” dedi.
Chavez, Rusya komünist örgütlerinin düzenlediği bir toplantıda ise İran’ın nükleer konusuna değindi ve Venezüella’nın da nükleer faaliyetlere başlayabileceğinin sinyalini verdi.
“İran’ın bağımsız bir ülke olarak, barışçı atom enerjisi hakkı vardır” diyen Venezülle Devlet Başkanı Chavez, “Brezilya lideri, ülkesinin nükleer konusunda girişimlerini ilan etti. Brezilya’nın da buna hakkı var. Kim bilir Venezüella da bir gün bu işe girişebilir” ifadelerini kullandı.
Bu arada bazı Rus haber kaynakları ise Putin’in, ABD Başkanı George W. Bush ile görüşmesi öncesine denk gelen Chavez’in ziyaretini “çok duyurmamak için çaba sarf ettiğini” iddia etti.
Rus Kommersant gazetesi “Görünen o ki, Kremlin ABD-Rusya görüşmesinin arifesinde Beyaz Saray’ı tahrik etmek istemiyor” diye yazdı. (DIŞ HABERLER)

Rusya denizden füze denedi

ABD’deki görüşmeden iki gün önce Rusya, denizden karaya yeni füzesini başarıyla denedi. Geçen haftalarda da balistik bir füze denemesi yapmış olan Rusya’nın yeni füzesi Avrupa’nın kuzeydoğusunda Beyaz Deniz’deki denizaltıdan fırlatıldığı ve ülkeyi baştan sona geçerek Büyük Okyanus’ta Kamçatka Yarımadası’ndaki hedefi vurduğu öğrenildi. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

İsrail tankları Batı Şeria’ya da girdi

SONRAKİ HABER

Copa Amerika’da bol gollü bir gün

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...