30 Haziran 2007 00:00

Petkim işçisinden grev provası

PETKİM işçileri, kurumun özelleştirilmesi sürecini ve sorunları ile ilgili kendileriyle görüşmeye yanaşmayan PETKİM Yönetim Kurulu'nu protesto etmek için iş bıraktı. İşçilerin görüşme yapılana kadar iş başı yapmayacaklarını ...

Paylaş

PETKİM işçileri, kurumun özelleştirilmesi sürecini ve sorunları ile ilgili kendileriyle görüşmeye yanaşmayan PETKİM Yönetim Kurulu'nu protesto etmek için iş bıraktı. İşçilerin görüşme yapılana kadar iş başı yapmayacaklarını açıklaması üzerine, PETKİM yönetimi işçi temsilcileri ile bir araya gelmek zorunda kaldı. İşçiler, sözleşmede taleplerinin kabul edilmemesi durumunda greve çıkmaktan çekinmeyeceklerini bildirdiler.
Sabah servislerinden inen gündüz vardiyası işçileri, PETKİM A Kapısı önünde toplandı. Burada işçilere seslenen Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı İbrahim Doğangül, PETKİM Yönetim Kurulu Başkanı Osman İlter'in, aynı zamanda PETKİM'i satmakla uğraşan Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nda da başkan yardımcısı olduğunu hatırlattı. İlter'in, görüşme taleplerini "Şu anda çok yoğunuz. PETKİM'e gelen teklifleri değerlendiriyoruz. Şu saatten sonra görüşmenin de bir anlamı yok" gibi sözlerle geri çevirdiğini aktaran Doğangül, İlter'in, kurumu daha iyi yönetmeyi değil satmayı düşündüğünü bildirdi. PETKİM Yönetim Kurulu'na seslenen Doğangül, "Eğer bize daha önceki söylediklerini tekrarlarlarsa onlardan çözüm için bir şeyler beklemeyi bir tarafa bırakacağız. Ama onlara bir son şans vermek istiyoruz. Bu görüşme gerçekleşinceye kadar işbaşı yapmayacağız. Talebimiz budur ve son derece basittir" dedi.
‘TİS'i imzalamayız’ uyarısı
Türk-İş ile hükümet anlaşmış olsa bile işyerlerine özgü problemler çözülmeden sözleşmeyi imzalamayacaklarını vurgulayan Doğangül, PETKİM'deki problemin 2 yıl kadar önce yeni işçi alma ile başlayan ve iş değerlendirmesi sistemine dayalı olan ücret sistemini yok sayan işveren yetkililerinin yarattığı bir sorun olduğunu dile getirdi. Sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanmaması durumunda greve çıkacakları uyarısında bulunan Doğangül'ün sözleri, işçiler tarafından "Yaşasın onurlu mücadelemiz", "Grev hakkımız biz istersek yaparız" sloganları ile destekledi.
PETKİM'in özelleştirilmesine de değinen Doğangül, TÜPRAŞ'ın özelleştirilmesini örnek olarak vererek şunları söyledi: "TÜPRAŞ geçen yıl milyon dolar kâr etti. Bu para eskiden kamunun kasasına kalıyordu, şimdi Koç-Shell ortaklığına gitti." Doğangül, AKP'nin PETKİM'in özelleştirilmesi ile IMF gibi sermaye çevrelerine, "Ben özelleştirmeleri devam ettireceğim" mesajı verdiğini ve seçimin yarattığı toz duman arasında PETKİM'i kendi yandaşlarına aktarmak istediğini kaydetti.
‘PETKİM bizim çocuğumuz gibi’
PETKİM'in kendileri için sabah gelip akşam gittikleri, ay sonunda da para aldıkları bir işyeri olmadığını anlatan Doğangül "Arkadaşlarımız işbaşında öldüler, emekli olma fırsatı bile olmayan arkadaşlarımız oldu bizim. Daha dün, çıkan bir yangını söndürmek için hep beraber koşturduk. Biz PETKİM'e çocuğumuz gibi baktık. Dört tane haramiye burayı bırakmayacağız" diye konuştu. İşçiler, Doğangül'ün bu sözlerini "Çakallar PETKİM'e giremeyecek" sloganları ile karşıladılar. Seçimlere de değinen Doğangül, emekten yana olan partilerin ve "PETKİM'i her halükarda satacağım" diyen AKP'nin dışında kalan partilere, PETKİM'in özelleştirilmesi ve diğer özelleştirmelerle ilgili tavırlarını açıkça ortaya koyma çağrısı yaptı.
Doğangül'ün konuşması sırasında makam aracı ile A Kapısı'na gelen PETKİM Genel Müdürü Kenan Yavuz, uzun süre Doğangül'ün konuşmasını dinledi. Yavuz'un, Doğangül'ün bazı sözlerini işçilerle birlikte alkışlaması dikkat çekti.
Eylem üzerine PETKİM yönetimi işçi temsilcileri ile bir araya geldi. Görüşmede, işçilerin taleplerinin yerine getirilmesini istendiği bildirildi. (Aliağa/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Baskılar arttı

SONRAKİ HABER

Güney Afrika’da kamu grevi sona erdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...