01 Temmuz 2007 00:00

Mültecilere ateş açıldı!

Lübnan’da 20 Mayıs’tan bu yana Fetih El İslam adlı örgütü bahana ederek, Filistin mülteci kampına ağır saldırılar düzenleyen Lübnan ordusu önceki gün Filistinli sivillere yaylım ateşi açtı.

Paylaş

Lübnan’da 20 Mayıs’tan bu yana Fetih El İslam adlı örgütü bahana ederek, Filistin mülteci kampına ağır saldırılar düzenleyen Lübnan ordusu önceki gün Filistinli sivillere yaylım ateşi açtı.
Lübnan’ın kuzeyinde bulunan Nahr El Bared Filistin Mülkeci Kampı’ndaki çatışmalar nedeniyle kampı tekreden, ancak önceki gün geri dönmek isteyen Filistinliler’e açılan ateş sonucu 3 kişi yaşamını yitirirken, 50’yı aşkın Filistinli de yaralandı.
Olay, Lübnan genelindeki Filistin mülteci kamplarında infiale neden oldu. Bu ülkedeki Filistinliler saldırıyı protesto etti.
Lübnan ordusu, Nahr El Bared Mülteci Kampı’na 20 Mayıs’tan bu yana ağır saldırılar düzenliyor. Kampı, Fetih El İslam gerillalarından “temizlediğini” iddia eden Lübnan ordusu ile militanlar arasında devam eden çatışmalarda bugüne değin 203 kişi yaşamını yitirdi. Çarpraz ateş arasında kalan 40 bin Filistinli mülteci ise kampı terketmek zorunda kalmıştı.
Evlerine dönmek istediler
Bölgedeki kaynaklar, çatışmalar nedeniyle evlerinden ikinci kez olan Filistinli sivillerin cuma günü öğle saatlerinde kampa girmek istediklerini belirtti.
Çatışmaların başladığı 20 Mayıs’tan bu yana, yerleşmek zorunda kaldıkları Bedevi Kampı’ndan Nahr El Bared’e yürüyüşe geçen Filistinli mülteciler, kendilerine engel olmaya çalışan Lübnan askerlerine, “Bedevi Kampı’nda şartların çok ağır olduğunu, kampın yeni gelenler nedeniyle oldukça kabalık bir hal aldığını ve bu nedenle çatışmaların halen devam ettiği evlerine dönmek istediklerini” iletti.
Ancak mültecilere engel olmaya çalışan askerler, gerginliğin artması üzerine havaya ateş açtı. Bu olay üzerine kendilerini savunmak için taş ve sopalara sarılan Filistinlilere, Lübnan ordusunun yanıtı kanlı oldu. Otomatik silahlarla mültecilere yaylım ateşi açan Lübnan askerleri, 3 Filistinlinin ölmesine, en az 50 kişinin de yaralanmasına neden oldu.
1969 yılında yapılan anlaşma uyarınca Lübnan güvenlik güçleri, Filistin mülteci kamplarına giremiyor. (DIŞ HABERLER)
Bush’tan ABD’ye giriş yasağı

ABD Başkanı George Bush, Lübnan’ı “istikrarsızlaştırmakla” itham ettiği Lübnanlı ve Suriyeli yetkililerin ABD’ye girişini yasakladı. Beyaz Saray açıklamasında, “Bu, Suriyelilere Lübnan’ın içişlerine karışmaktan vazgeçme talebimizin ifadesidir” denildi. Yasak kapsamına alın Suriyeliler arasında, askeri istihbarat servisleri şefi Esaf Şevket, Devlet Başkanı Başar Esad’ın danışmanı Hişam İhtiyar, General Camaa Camaa ve diğer bir istihbarat sorumlusu Rüstem Gazali de bulunuyor. Bush’un yasak getirdiği Lübnanlılardan eski Bakan Viam Vahab ise, “karardan şeref duyduğunu” söyledi. Vahab, “Karar benim için bir nişandır. 21. yüzyılın Hitler’i olan George Bush tarafından hedef alınmak benim için şereftir” dedi. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Abbas, Gazze’ye uluslararası güç istedi

SONRAKİ HABER

KİRVEME MEKTUPLAR

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...