01 Temmuz 2007 00:00

Abbas, Gazze’ye uluslararası güç istedi

Filistin’de Hamas’ın da ortağı olduğu ulusal birlik hükümetini feshederek, OHAL hükümeti kuran Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Hamas’ın kontrolüne geçen Gazze Şeridi’ne uluslararası askeri güç konuşlandırılmasını talep etti.

Paylaş

Filistin’de Hamas’ın da ortağı olduğu ulusal birlik hükümetini feshederek, OHAL hükümeti kuran Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Hamas’ın kontrolüne geçen Gazze Şeridi’ne uluslararası askeri güç konuşlandırılmasını talep etti. Abbas, Cenevre’de katıldığı bir toplantıda da “Hamas’ın izole edilmesi” talebini yineledi.
Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları ise, böyle bir güce karşı olduklarını belirterek, “Bu gücü işgalci olarak kabul eder ve karşı koyarız” dedi.
15 milyon Avro yardım
Fransa’da önceki gün Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile görüşen Abbas, Sarkozy’ye Gazze Şeridi’ne uluslararası güç konuşlandırılması teklifinde bulundu.
Görüşmenin ardından Sarkozy, “ülkesinin Filistin Ulusal Yönetimi’ne tam destek verdiğini” ifade ederek, Abbas’a doğrudan 15 milyon Avro mali yardım taahhüdünde bulundu.
Abbas ise Fransa liderine Gazze Şeridi’ne uluslararası askeri güç önerisinde bulundu. Filistin’de seçimlerin ancak bu şekilde yapılabileceğini savunan Abbas, “Seçimler, güvenlik içinde gerçek bir istikrar gerektiriyor” dedi. Sarkozy ise Abbas’a ithafen, “Biz zafer istiyoruz. Siz barışın garantörüsünüz” diyerek Hamas’a karşı El Fetih ve OHAL hükümetine desteğini dile getirdi.
Filistin Devlet Başkanı, Cenevre’deki “Sosyalist Enternasyonal” toplantısında, Hamas’ın tecrit edilmesini istedi. Aralarında CHP lideri Deniz Baykal’ın da bulunduğu 161 siyasi parti liderine yaptığı konuşmada Abbas, İsrail ile müzakere çağrısında da bulundu.
‘İşgalci olarak kabul ederiz’
Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları ise, Gazze Şeridi’ne çok uluslu güç konuşlandırılmasına karşı olduklarını açıkladı. Örgütten yapılan yazılı açıklamada, bölgeye uluslararası güç konuşlandırılması halinde silahla karşı konulacağı belirtildi.
Ayrıca, “Bu gücü bir işgal gücü olarak değerlendireceğiz ve silahla karşı koyacağız. Uluslararası toplumu ve Arapları, Filistin’in birliğine zarar verecek bu talebi reddetmeye çağırıyoruz” denildi. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Kolombiya’daki katliamlarda ABD parmağı

SONRAKİ HABER

Mültecilere ateş açıldı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...