01 Temmuz 2007 00:00

Kolombiya’daki katliamlarda ABD parmağı

ABD’li bazı tekellerin, Kolombiya’da binlerce masum sivili katleden paramiliter gruplara desteği bir kez daha doğrulandı.

Paylaş

ABD’li bazı tekellerin, Kolombiya’da binlerce masum sivili katleden paramiliter gruplara desteği bir kez daha doğrulandı.
ABD Temsilciler Meclisi Dışilişkiler Komitesi’ne ifade veren paramiliter grubun eski bir üyesi, Kolombiya’da iş yapan bazı ABD’li şirketlerin, “paramiliter gruplara koruma karşılığıda mali yardım yaptıklarını” itiraf etti. Tekellerin, “şirket araçlarını paramiliterlerin hizmetine sunduğunu, benzin ve diğer yakıt kaynaklarını sağladığını” da belirten eski asker Edwin Guzman, “bu yardımların karşılığı olarak ise sağcı grupların, ABD’li şirketleri koruduklarını ve hatta sendika liderlerine suikast düzenlediklerini” ifade etti.
Merkezi New York’ta bulunan “İnsan Hakları İzleme Grubu”nun rakamlarına göre Kolombiya’da 1986’dan beri katledilen 2 bin 515 sendikacının büyük bir kısmı paramiliter grupların tetikçilerince katledildi.
Sendikacı cinayetleri
Söz konusu şirketler arasında Kolombiya’da geniş iş alanları bulunan maden tekeli Drummond şirketinin olduğunu da belirten Guzman, “Paramiliterlere yardım eden tek şirket Drummond da değildi. Daha birçok şirket bu gruplara para akıtıyordu” dedi.
“Umarım komite bu konuyu araştırır ve diğer şirketleri de ortaya çıkarır” diyen Guzman, ordu ile işbirliği yapan paramiliterlerin sendika liderlerini katlettiğini de itiraf etti. Guzman, “Ordu sendika liderleri Valmore Locarno ve Victor Orcasitos cinayetlerini kendisi açısından bir zafer olarak görüyordu” dedi.
Eski paramiliterin bu itiraflarına karşılık Drummond tekeli ise konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçındı. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Londra’da ikinci bomba bulundu

SONRAKİ HABER

Abbas, Gazze’ye uluslararası güç istedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...