01 Temmuz 2007 00:00

ABD’nin BM’de kitle imha silahı telaşı

BM Güvenlik Konseyi, ABD tarafından Irak’ın işgal edilmesine bahane edilen Saddam Hüseyin rejimi döneminde Irak’ta kitle imha silahı aramak üzere kurulmuş olan tüm organları “derhal” kapatma kararı aldı.

Paylaş

BM Güvenlik Konseyi, ABD tarafından Irak’ın işgal edilmesine bahane edilen Saddam Hüseyin rejimi döneminde Irak’ta kitle imha silahı aramak üzere kurulmuş olan tüm organları “derhal” kapatma kararı aldı. Irak’ta nükleer, kimyasal ve biyolojik silah geliştirme programlarını belirlemek amacıyla kurulmuş olan denetleme organlarının kapatılması kararı, Rusya’nın katılmadığı oylamada, ABD’nin baskısıyla 14’e 0 oyla geçti.
Yalan resmilik kazanmadı
Rusya ise “ülkede kitle imha silahı bulunup bulunmadığı sorusuna halen net bir yanıt alınmış olmadığını” gerekçe göstererek, oylamaya katılmadı.
ABD, kapatma kararını çıkarmak için 2005 yılından beri çaba gösteriyordu. Rusya ise, ABD’nin işgale bahane ettiği ve koca bir yalandan ibaret olduğu artık tüm dünya tarafından bilinen kitle imha silahlarıyla ilgili durumu itiraf edilmesi için baskı yapıyordu.
ABD’de yayımlanan “The Washington Post” gazetesi de geçen günlerde BM’ye bağlı teftiş ekibinin, Irak’ta halen kitle imha silahlarını aradığını ortaya çıkarmıştı. Gazete teftiş ekibinin dahi artık bu işin “gereksiz” olduğunu belirtmesine rağmen Güvenlik Konseyi’ndeki “uzlaşmazlıklar” nedeniyle ekibin çalışmalarına devam ettiğini yazmıştı. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Güney Asya sel sularına teslim

SONRAKİ HABER

Londra’da ikinci bomba bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...