01 Temmuz 2007 00:00

Hükümet desteklemiyor

Türkiye Milli Kooperatifler Birliği Genel Başkanı Muammer Niksarlı, son dönemde kimsenin ezanı, bayrağı dilinden düşürmediğini belirterek, “gerçek milliyetçi iseniz, ekonomik bağımsızlık için mücadele edeceksiniz” dedi.

Paylaş

Türkiye Milli Kooperatifler Birliği (Türkiye KOOP) 16’ncı Olağan Genel Kurulu Ankara Ticaret Odası Toplantı Salonu’nda yapıldı.
Meclis Başkan Vekili CHP’li Yılmaz Ateş, SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, Prof. Dr. Cevat Geray’ın da katıldığı Genel Kurul’da konuşan, Türkiye Koop Genel Başkanı Muammer Niksarlı, ILO’nun 193 No’lu kararının, hükümetlere kooperatifleri destekleme yükümlülüğü getirdiğini, ancak gelinen aşamada kooperatiflerin önüne engeller çıkarıldığını söyledi. Atatürk’ün, 27 Eylül 1920’de çıkardığı bir yasa ile kooperatifçiliği ülkenin kalkınmasında önemli bir yere getirdiğini, Kurtuluş Savaşı kazanılsa bile, iktisaden de kazanılmazsa kazanılmış olmayacağını söylediğini aktaran Niksarlı, gelinen noktada kooperatifçiliğin yok sayıldığını söyledi.
TOKİ’nin devletin bütün olanakları ile ev yapıp dağıttığını, kooperatiflere karşı haksız bir rekabet olduğunu belirten Niksarlı, kooperatifçiliği çok olumsuz etkileyen düzenlemeler yapıldığını, hipermarketler ve büyük taşımacılık şirketlerine haksız rekabet yarattığı gerekçesiyle, kooperatiflerin vergi muafiyeti kapsamından çıkarıldığını kaydetti.
“Demiryollarında ya da başka bir kurumda beş-on kişinin bir araya gelip yaptığı dükkan işletmeciliği mi Migros’la rekabet edecek” diye soran Niksarlı, kooperatiflerin dikey örgütlenme teşvikinin da ortadan kaldırıldığını ifade etti.
Niksarlı, anayasanın gereğinin yerine getirilerek, kooperatifçiliğin geliştirilmesini istedi. “Çıkış yolu arıyoruz” diyen Niksarlı, Yeni Dünya Düzeni aldatmacasına karşı üretici ve tüketici birliklerini, sendikaları, kooperatiflerini etkili bir çalışma yapmaya çağırdı.
Pervasız özelleştirme
Türkiye’nin özelleştirmede dünya birincisi olmakla, yabancılara banka, yüksek fiyatlarla arazi satmakla övünmesini eleştiren Niksarlı, AKP’li Nevzat Yalçıntaş’ın, “para her şey değil, hep satmakla değil, biraz da yapmakla övünelim” dediğini aktardı. Almanya ve Hollanda örneklerini vererek, önemli sektör, fabrika ve işkollarını yabancılara karşı korumak için çalıştıklarını kaydeden Niksarlı, Türkiye’de ise pervasız bir özelleştirmenin yapıldığını söyledi.
Son dönemde artan milliyetçi söylemleri de eleştirerek, “müthiş bir milliyetçi söylemle, kimse ezan, bayrak gibi sembolleri dilinden düşürmüyor” diyen Niksarlı, gerçek milliyetçiliğin ekonomik bağımsızlıktan geçtiğini söyledi.”Ekonomik bağımsızlık yoksa, bir gün o sembollerin önünde ağlarsınız” diyen Niksarlı, milliyetçi söylemleri kullananlara, yüzde 50’sinden fazlası yabancı ortaklı olan bankaların kredi kartlarını yırtmaya, Türkiye’de üretilmeyen arabaları çöpe atmaya çağırdı. Sermaye, yabancı marka düşmanı olmadığını belirten Niksarlı, önemli olanın Türkiye’de üretmek, katma değer, istihdam yaratmak olduğunu dile getirdi. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Emeklilerin yüzde 83’ü açlık sınırında

SONRAKİ HABER

Verimli ovanın aç insanları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...